Çoğu üniversite öğrencisinin en büyük sorunlarından biri de maddiyattır. Peki sen değil misin bir gece kala vizelere finallere çalışıp, koca dönemin derslerini veren! İsteyeceksin de para mı biriktiremeyeceksin. İstediğin para olsun biriktirirsin, yeter ki aşağıdaki püf noktalara dikkat et.
1-)Gereksiz harcamalardan uzak durun!
İlk örnekle başlayalım, diyelim ki her gün 5 liraya kampüsün karşısında kahve içiyorsunuz. Eğer bu 5 lirayı hiç harcamamış olsaydınız ve ortalama yıllık %5 getiri sağlayan bir yatırım aracıyla değerlendirmiş olsaydınız ne kadar para biriktirmiş olurdunuz?
1 yılda biriktireceğiniz para 1,916 lira olurdu. İki yılda birikiminiz 3,928 lira, üç yılda 6,040 lira olurdu. 5 yıl boyunca aynı oranda getiri sağlayan yatırım aracıyla paranızı değerlendirmiş olsaydınız, toplamda 10,102 lira bu süreyi 10 yıla çıkarırsak da yaklaşık 24.000 lira para biriktirmiş olurdunuz.
Bu örneği biraz daha abartarak günlük gereksiz harcamalarınızı 10 hatta 20 lira seviyelerinde düşünürseniz, elde edebileceğiniz birikim tutarı çok daha yüksek olacaktır. Kaldı ki, bu para mezun olduktan sonra bir yerlerden başlamanıza, iş kurmanıza bile olanak sağlayacak önemli bir tutar olacaktır.
Bu nedenle ilk yapmanız gereken, tüm gereksiz harcamalarınızı tespit etmek ve ortadan kaldırmak. Çünkü gereksiz harcamalar birikim yapmanıza engel olan en önemli faktörler arasında yer alıyor.
2-)İndirimleri takip edin!
Bana kalırsa indirimleri takip etmek gerçekten alışverişin en zevkli hali. İndirimleri takip ederek, ortalama %10 veya %20 daha pahalıya alacağınız her şeyi daha ucuza alabilirsiniz. Neye ihtiyacınız olduğunu ve hangi indirimlerin işinize yaracağını ortaya çıkarmak için kendinize bir ihtiyaç listesi hazırlayabilirsiniz. Böylece ihtiyaç listeniz dışında ihtiyacınız olmayan şeyleri almayarak yine gereksiz harcamalardan uzak durabilirsiniz. Harcama listenizi aylık ev masraflarınız içinde uygulayabilirsiniz.
Aman kim takip edecek şimdi indirimleri demeyin. İndirim her zaman var. A101’de yoksa BİM’ de var. İkisinde yoksa Migros kesin yapmıştır. Yerel marketleri de unutmamak lazım tabii, gıda ürünleri için güzel indirimler yapıyorlar.
Zaman zaman ihtiyaç listenizi alın ve şöyle bir alışveriş sitelerine göz gezdirin. Bu pratik hem piyasada fiyatların hangi seviyelerde olduğunu görmenizi hem de indirimleri keşfetmenizi sağlayacaktır. Çoğu zaman alışverişlerinizde fazla para ödediğinizi düşünüyorsanız fiyatlar genel seviyesini öğrenmeniz cidden önemli.
3-)Kredi ve Kredi Kartı Kullanımınızı Sınırlandırın!
Eğer kredi almayı düşünüyorsanız, mezun olana kadar bu fikirden kaçınmanız gerekir. Ek bir borç yükü altına girmek istemezsiniz. Eğer bankaların öğrencilere yönelik verdiği kredi kartlarını kullanıyorsanız, harcamalarınızda dikkatli olmanız şart. İlk madde de belirttiğim gibi gereksiz harcama yapmayın ve sadece kredi kartınızın size sağlamış olduğu avantajları kullanın.
Bu avantajlar neler derseniz; kredi kartlarıyla yaptığınız harcamalar gider takibi yapmanızı kolaylaştırır. İndirimlerden ve ihtiyacınız olan ürünleri taksitle almanıza olanak tanır. Bunun dışında nakit para taşıma derdinden kurtararak zor zamanlarınızda finansal destek sağlar. Fakat sadece bu kadar. Kredi kartı harcamalarınızı sınırlandırın ve kredi gibi ürünleri en azından mezun olana kadar kullanmaktan kaçının ki ek borç yükü altına girmeyin.
4-)Eski Dönemlere Dönün Takas Yapın!
Takas yapmak tasarruf yapmanın bir diğer eşsiz yolları arasında bulunur. İhtiyacınız olan herhangi bir şey için ihtiyacınız olmayan herhangi bir şey karşılığında takas yapabilirsiniz. Öğrenci arkadaşlarınız arasında yapabileceğiniz gibi aynı şekilde takas alışverişlerine imkan sağlayan internet siteleri üzerinden de ilan verebilirsiniz.
5-)Bir Birikim Hesabı Edinin!
Bu tasarruflarla elde edeceğiniz birikimleri değerlendirebilmek üzere kendinize bir birikim hesabı edinin. Birikimleriniz bankada daha güvenli olacaktır. Göz önünde bulunan para daha çabuk harcanır. Ayrıca birikimleriniz artış gösterdiğinde paralarınızı saklayabilmek zorlaşır ve bu sizin için bir güvenlik riskini ortaya çıkarır.
Paranızı birikim hesaplarında, yüksek mevduat faizi veren bankalar aracılığıyla daha etkili bir şekilde değerlendirebilir ve birikim takibinizi yapabilirsiniz. Faiz kısmına sıcak bakmıyorsanız, faizsiz standart bir mevduat hesabı veya katılım bankalarından katılma hesabı açabilirsiniz.
6-)Gider Listenizi Hazırlayın!
Son olarak gider listenizi hazırlayın ve yukarıdaki tavsiyeler doğrultusunda hangi harcamalardan daha fazla tasarruf yapabileceğinizi listeleyin. Yapabilecekleriniz yazıda verdiğim tavsiyelerle sınırlı değil, listenize başka birçok ekleme yapabilirsiniz. Hatta bu konuda arkadaşlarınızdan fikir alabilirsiniz.
Yapacağınız tasarruflar daha fazla birikim yapmanızı sağlayacaktır. Öğrenciler için para biriktirme yolları için verilebilecek çok daha fazla taktik olabilir. Eğer aklınıza gelirse aşağıdan yazabilir veya fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.