Hepimiz üç boyutlu yazıcıda yapılan kol, ayakkabı, kemik vs. haberlerini görmüşüzdür. Peki bunun nasıl mümkün olduğuna dair bir fikre sahip miyiz? Öyle ki akıllı telefonlar nasıl hayatımızın merkezi haline geldiyse 3D yazıcılar da hayatımızın temel parçası olacak gibi görünüyor. Bilgisayar destekli tasarım (CAD) ve lazer yöntemlerine ek, hızlı prototipleme (RİP) fikrine bağlı olarak 3D yazıcılar geliştirilmiştir. Prototif ve modelleme yapmak için kullanılan yöntemlere göre 3D yazıcıların daha ucuz ve diğerlerinden daha hızlı olması, hatasız hızlı prototife ihtiyaç duyanlar için idealdir.
Üç boyutlu baskı, sanal ortamda tasarlanmış herhangi bir şekildeki üç boyutlu nesnenin katı formda basılması işlemidir. Bu işlemi gerçekleştiren cihazlara ise üç boyutlu yazıcı adı verilir. Bir 3D yazıcı temel olarak bilgisayar kontrolü altındaki ucun, sıvılaşmış plastik malzemeyi modele uygun sırayla sıkmasıyla çalışır. Bir katmanın basılmasının ardından,bu baskının kurumasıyla diğer bir katmanın yazılmasına devam edilir.
Baskılar birçok türde ham maddenin kullanılması ile yapılabilir. Normal kullanıcı bazında en yaygın kullanımı olan ham madde PLA(1) ve ABS adı verilen sert plastiklerdir. Nitekim seramik, tuz, ahşap ve hatta canlı dokular bile kullanılmaktadır. Değişik türlerde ve tekniklerde baskı yapabilen üç boyutlu yazılar var. Aslında bir şeyler oluşturmak istiyorsanız sahip olmanız gereken modelleme yeteneğiniz ve yaratıcılıkdır.
Üç boyutlu yazıcıların havacılıkta, biyoteknolojide, silah üretiminde kullanıldığını bilmeyen yoktur. Üç boyutlu yazıcı sınırlarını genişletmiş durumda; Local Motors dünyanın ilk 3D baskısıyla üretilmiş arabasını tanıttı. Biyolojik doku modelleme patenti alan Dr.Sugimoto organların dokusuna göre su ve farklı sıvı metaryalleri kullanarak özel bir 3D yazıcı ile organların kopyasını oluşturuyor. Alınan bu kopya ile tümörün tam yeri, yapısı ve büyüklüğü tespit edilerek ameliyatlarda hata oranı azaltılmaktadır. Wake Forest Institute, 3D Yazıcı kullanarak ürettikleri insan kemik, kulak ve kas yapılarını başarılı bir şekilde hayvanlara implente ettiler. Diğer bir ilgi çekici örnek ise Food Ink adında İngiltere başta olmak üzere dünyada birçok şubesi bulunan bir restoran, bu restoranda inanmak güç olsa da yemekler 3D yazıcıyla üretiliyor. Yemek yapmak çoğu zaman sabır ve beceri gerektirir, düşünsenize on yıl sonra mutfağınızda mutfak robotu yerine 3D yazıcınız olacak.
Bu yenilikler ile 3D baskı, üretimde sanayi devrimi kadar büyük olmasa da bir devrim yaratacağı aşikardır. Gerçek ekonomik faydaların, büyük boy işletmeler tarafından 3D endüstrisinin evrensel olarak kabul edilmesiyle sağlanacağı muhtemeldir. Ucuz bir yazıcı ve plastikle oluştarabileceğimiz şeylerin de bir sınırı var. Üç boyutlu yazıcıyla üretim maliyeti azalmasına karşın yazıcı malzemelerinin maliyetinin düşmemesi üretimde istikrarlılık için bir engeldir. Henüz 3D teknolojisine alışamamışken Wyss Enstitüsü 4D yazıcıyı konuşmaya başladı bile. 4D yazıcıda 3 boyuta artı olarak işin içine zamanı ekleniyor. 4D Baskı ile üretilen objeler zaman içerisinde şekil değiştiriyor ve yeni bir görünüme sahip oluyor. Görüyoruz ki bu teknoloji hangi alanda çalışacak olursanız olun geliştirilmeye açık bir inovasyon.