Öğrenci Kariyeri Banner

Uçan Taksi İçin Tarih Verildi!

Uçan Taksi İçin Tarih Verildi!

BETA Technologies'in elektrikli dikey kalkış ve iniş (eVTOL) yapabilen uçan taksisi New York'taki ilk test uçuşunu tamamladı.

Uzun zamandır birçok şirketin üzerinde çalışmalar yaptığı uçan araba insanlığın en büyük hayallerinden bir tanesi. Son dönemde farklı şirketlerden bu konuda önemli hamleler geliyor. Bir havacılık ve uzay üreticisi olan BETA Technologies de bunlardan bir tanesi.

BETA Technologies’in elektrikli dikey kalkış ve iniş (eVTOL) yapabilen uçan taksisi New York’taki ilk test uçuşunu tamamladı. Şirket, yolcu rezervasyonlarını ayarlayan Blade Air Mobility ile uçan taksisini 2026 yılına kadar ticari kullanıma açmayı amaçlıyor. Blade Air Mobility şu anda trafikten kaçınarak zamandan tasarruf etmek isteyen varlıklı müşteriler için kısa mesafeli helikopter seyahatleri ayarlıyor. Şirket, üç yıl içinde BETA’nın eVTOL aracını New York’ta kullanmaya başlamayı planlıyor.

800 Milyon Doların Üzerinde Yatırım Aldı!

BETA Technologies şu anda yaklaşık 300 kişiyi istihdam ediyor ve kurulduğu 2017’den bu yana 800 milyon doların üzerinde yatırım almış durumda. Şirketin ALIA-250 EVA eVTOL isimli uçan taksi modelinin biri kargo, diğeri yolcular için olmak üzere iki versiyonu bulunuyor. Yolcu versiyonu pilot dahil 6 kişilik kapasiteye sahip. 4 milyon dolar maliyetle üretilen uçakların maksimum sürati ise 274 km/s olarak biliniyor.

ALIA-250 EVA isimli uçan taksi yaklaşık 465 kilometrelik bir menzil sunuyor. Uçan araçların şarj olma süresi ise sadece 50 dakika. Tamamen elektrikli olan uçak taksilerin geleneksel bir helikopterin 10’da 1’i kadar gürültü çıkardığı belirtildi. Uçan taksinin testleri, New York White Plains’deki Westchester ilçe havaalanında yapıldı. BETA’nın hâlihazırda birden çok tam işlevli ALIA-250 EVA prototipi var ve bunların birçoğu 320 kilometrenin üzerinde test uçuşlarını tamamladı.

İlerleyen dönemde havada uçan arabalar hayatımızın bir parçası haline gelecek.

Kaynak


Merve Akbağ

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Merve Akbağ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.