Öğrenci Kariyeri Banner

TYT ve AYT'de Baraj Uygulaması Kaldırıldı

TYT ve AYT'de Baraj Uygulaması Kaldırıldı

Yükseköğretim Kurulu'ndan son dakika yapılan açıklamaya göre, 2022 Yükseköğretim kurumları sınavından itibaren önlisans ve lisans programlarının 150-180 olan TYT ve AYT baraj puanları uygulamasının kaldırıldığını açıklandı. 

Hangi Adayların TYT ve AYT Sınav Puanı Hesaplanacak?

Hangi Adayların TYT ve AYT Sınav Puanı Hesaplanacak?

TYT sınav puanının hesaplanması için Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecektir.

TYT puanı olmayan veya TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve/veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA ve DİL puanları hesaplanmayacaktır.

SAY, SÖZ ve EA puan türündeki sınav puanlarının hesaplanması için gerekli olan ilgili puan türüne ilişkin AYT’deki iki testin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı ile DİL puan türündeki sınav puanının hesaplanması için gerekli olan Yabancı Dil Testinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecektir. 

Özel Yetenek Programına Başvurularda Düzenleme 

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için adayın TYT puanının hesaplanmış olması gerekmekte olup taban puan şartı aranıp aranmamasına, aranacak ise en az kaç puan almış adayların başvurabileceklerine ilgili yükseköğretim kurumu karar verecek ve bunu basın-yayın organlarıyla adaylara duyuracaktır.

Özel Yetenek Programına Başvurularda Düzenleme 

Bazı Programlarda Başarı Koşulu Devam Edecek 

Tıp, diş hekimliği, eczacılık, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarını tercih edebilmek için gerekli olan en düşük başarı sırası koşulu uygulanmaya devam edecektir. 

2021-TYT 200 ve Üzeri Puan Uygulaması 

2021-TYT’de alınan 200 ve üzeri puanlar 2022-YKS’de dönüştürülerek kullanılabilecektir. Diğer yandan 2022 YKS’den itibaren alınan TYT 200 ve üzeri puanlar bir sonraki yıl kullanılamayacaktır.

Sınav Süresi Uzatıldı 

TYT (Temel Yeterlilik Testi) 135 dakika olan sınav süresi, 30 dakika artırılarak 165 dakika olarak uygulanacaktır.


Şevval Köksal

Site İçerik Koordinatörü

1 Yorum

  • Emine  Ormanlı

    Şaka gibi dimi 🤣

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.