Öğrenci Kariyeri Banner

Türkiye'nin Korona Günleri Araştırması Açıklandı

Türkiye'nin Korona Günleri Araştırması Açıklandı
Medya Ajansı Universal McCann, 1223 örneklemle 60 milyon yetişkini temsil edecek şekilde gerçekleştirdiği Türkiye'nin Korona Günleri araştırmasında tüketicilerin yeni rutinini mercek altına aldı. Salgının resmi ağızlardan açıklandığı 11 Mart’tan bu yana ülkemizin içinde bulunduğu duygu durumlarını, tüketicinin ruh hallerini, davranış ve tercihlerindeki değişikliklerini, hayatlarında önem kazanan “an”ları ile yeni yaşamlarındaki medya ve alışveriş tercihlerini sorguladığı Türkiye'nin Korona Günleri araştırmasını paylaştı.

Türkiye toplumu 11 Mart tarihinde de salgına ilişkin resmî mercilerin yaptığı ilk açıklamadan itibaren genelde korku, kaygı, tedirginlik ve üzüntü hissetmiş. Bu duyguların toplumun sosyo-ekonomik ve kültürel anlamda farklı katmanlarına farklı düzeylerde yansıdığı belirtiliyor. Ayrıca toplumun yüzde 75’i virüsle ilgili Sağlık Bakanı’ndan gelen haberlere güveniyor. Sağlık Bakanı’na güven konusunda hükümetten gelen bilgilere dindar/kadercilerin ortalamanın üstünde güvendiği açıkça gözüküyor. Güvenli bilgi kaynağı konusunda Sağlık Bakanı’nı sağlık çalışanlarının bireysel açıklamalarıyla hükümetten gelen açıklamalar takip ediyor. Bilgi kaynağı olarak ise televizyon haberlerine sosyal medyada yer alan haberlerden daha fazla güvenildiği anlaşılıyor.

Türkiye’de korona virüse karşı en önemli önlemler arasında yer alan el yıkama kuralına genel olarak herkesin dikkat ettiği gözlemlendi. Kolonya yüzde 85, dezenfektan ise yüzde 61 oranında kullanılıyor. Katılımcıların yüzde 82’si sosyal mesafe kuralına uyduğunu belirtiyor. Sosyal mesafe en çok Dindar/Kaderci grup için uygulaması zor bir kural olarak öne çıkıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 59’u dışarıda vakit geçirmeyi özlerken arkadaş/aile/sevdikleriyle sosyalleşmeyi özleyenlerin oranı yüzde 56 oldu. İşe gitmeyi bu süreçte en fazla işini kaybeden grup olan Çaresizler yüzde 31 ile belirtti.

2_790x445

Yaklaşık bir aydır devam eden izolasyon sürecinde katılımcılar ortalama 2.7 kilo aldılar. Kadınlar 2.5, erkekler ise ortalama 3 kg aldıklarını belirtti. Televizyonda yer alan haber tartışma programları toplumun yüzde 84’ine ulaşabiliyor. Bu programları en çok izleyenler; genelde emekliler, 55 yaş üstü olanlar, çoğunlukla erkekler ve lise altı eğitime sahip olanlar olarak karşımıza çıkıyor.

İnsanların yüzde 80’i düzenli olarak internet kullanıyor. İnternet kullanan hanelerin yüzde 19’unda online bir platform üyeliği bulunmaktadır. Sonradan Fark edenler ve Tedirgin olanlar genelde Spotify ve Puhu’yu en fazla kullanan grup olarak öne çıkıyor. Şu sıralarda Türkiye’nin en popüler iletişim platformu ise Whatsapp. Çaresizler grubu ise en çok TikTok’ta, Sonradan Fark edenler ve Tedirginler genelde WhatsApp ve Youtube’da yoğun zaman geçiriyor. Dindar/Kaderci grubu ise Twitter’dan uzak duruyor.

İnternetten yüz yüze görüşmeler bu dönem en popüler iletişim şekli haline geldi. Katılımcıların yüzde 59’u bu servislerden en az 1 defa faydalandı. Hobilere dönük online araştırma yapmak ise yüzde 54 ile ikinci sırada yer alıyor. Bu araştırmaların önemli bir kısmının yemek yapmakla ilgili olduğu tahmin ediliyor. Universal McCann’a göre katılımcılar izolasyonun ilk 2.5 haftasında ortalama 2.7 kg aldı. Bu aktivitenin en önemli takipçisi ise yüzde 30’luk oranla ev kadınları.

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Enes Eren tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.