Öğrenci Kariyeri Banner

Türkiye'nin İlk Yapay Zeka Mühendisleri Hacettepe Üniversitesi’nden

Türkiye'nin İlk Yapay Zeka Mühendisleri Hacettepe Üniversitesi’nden
Türkiye'nin ilk yapay zekâ mühendisleri, ülkemizin ve dünyanın saygın üniversitelerinden biri olan Hacettepe Üniversitesi’nde yetişecek. İlk etapta bilgisayar mühendisliğinin bünyesinde kurulacak olan 4 yıllık lisans programına, 2019 üniversite giriş sınavı yerleştirme puanına göre, 30 kişi ile başlanılacak.

Yapay zekâ, son yıllarda gelişen teknolojinin en gözde konularından biridir. Kimileri ona insanlığın felaketi olacak derken, kimileri onu bir kurtarıcısı gibi görmektedir.

Üniversitenin sosyal medya hesabından yapılan duyuruda Yapay Zekâ Mühendisliği lisans programının başlatılacağı ilan edildi. 4 yıllık programın müfredatı bile açıklandı. Üniversiteden yapılan açıklamada, bölümün dünyadaki örneklerine de yer verildi.

Müfredatta Neler Var?

Yapay zekâ mühendisliğinde ilk iki yıl bilgisayar mühendisliği programı ile ortak müfredat uygulanacak. Sonrasında iki yıl yapay zekâ alanında uzmanlaşma başlayacak. Yapay Öğrenme Lab, Yapay Zekanın İlkeleri, Yapay Öğrenmenin Temelleri, Bilgisayarlar ve Etik, Veri Biliminin Temelleri ve Veri Bilimi Lab. gibi dersler bu programdaki zorunlu dersler olacak. Ayrıca Medikal Yapay Zekâ, Büyük Veri ve Yapay Öğrenme, Karar Verme ve Robot gibi dersler teknik seçmeli olarak müfredatta olacak.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, "Bilgisayar mühendisliği bölümünde 25'in üstünde öğretim üyesi var. Bunların içinde sadece ve sadece yapay zekâ konusunda kendini özelleştirmiş 5'in üzerinde öğretim üyesi bulunmaktadır. Dolayısıyla alt yapı olarak hazırız." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Haluk Özen, bu yıl içinde ABD’nin ve dünyanın en iyi üniversitesi olarak tanımlanan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT), Yapay Zekâ Fakültesi'nin (School of Computing) kurulduğunu söylemiştir.

"Yine bu yıl içerisinde Hacettepe Üniversitesi'nde yapay zekâ mühendisliğinin bilgisayar mühendisliğinin içinde ayrı bir lisans programı olarak üniversite seçme sınavı kataloğunda yer almasını çok önemsiyoruz. Bu aslında üniversitemizin öğretim üyelerinin isteğidir. Benim arzum ve Sayın YÖK Başkanımızın da takdirleriyle oluştu. Ben, YÖK Başkanımıza da özellikle bu konuda üniversitemize gösterdiği bu tercih için teşekkür ediyorum. Bu alanda Hacettepe Üniversitesi tek kamu üniversitesi olarak yapay zekâ mühendisliği için altyapıya sahip." demiştir.

2

 

İstihdam Sahası Geniş

Prof. Dr. Özen, aynı zamanda "Yapay zekâ; tıbbın dışında hukuk, güzel sanatlar, diş hekimliği, savunma sanayi, istihbarat gibi birçok alanda kullanılacak" dedi.

Sözlerine şöyle devam eden Özen: "Hukukta, çok uzun kanunlar var. Bu bilgiler uygun yapay zekâ programlarıyla belli bir sorunu çözmek anlamında taratılarak, oradan çıkarılacak veriyle hukukçunun karar vermesi yine özünde olası hatayı azaltacak ve hukukçuya destek verecektir. Yapay zekanın kullanım alanı çok daha fazla genişleyecek" dedi.

Hacettepe Üniversitesi, 8 Temmuz 1967 yılında ünlü doktor, akademisyen ve aynı zamanda ilk YÖK başkanı İhsan Doğramacı tarafından kurulan üniversite, kurulduğu günden bu yana ülkemizi dünyada temsil ederken aynı zamanda Türkiye’de bilişim teknolojileri alanında ilk adımları atmıştır ve hala daha atmaya devam etmektedir.

Kaynak 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.