Öğrenci Kariyeri Banner

Endüstri Mühendisliği Bölümünü Tanıyalım

Endüstri Mühendisliği Bölümünü Tanıyalım
Endüstri Mühendisliği Nedir?
Kısaca Endüstri Mühendisliği; insan, malzeme, bilişim ve makineden oluşan, bütünleşik sistemlerin kuruluş ve devamlılığının yönetimi ile ilgilenen mühendislik dalıdır.Yöneylem araştırması, istatistik bilimi, metot ve üretim mühendisliği, üretim planlama, kalite yönetimi, yazılım programlama, enformasyon ve bilgi teknolojileri gibi birçok bilim ve branşla ilgilenir.

cabprogramwide
Endüstri Mühendisliğinde hangi dersler verilir?
Dersler matematik ağırlıklıdır. Yazılımdan pazarlamaya birçok ders vardır. Seçilen üniversitenin hangi derslere ağırlık verdiği çok önemlidir. En önemli dersler, yöneylem araştırması, tedarik zinciri, proje yönetimi, kalite, üretim planlama gibi derslerdir.

end-muh
Endüstri Mühendisliği mezunları ne iş yapar?
Üretim Planlama Mühendisi, Tedarik Zinciri Planlama Uzmanı, Satış/Pazarlama Müdürü, Finansal Planlama Uzmanı, Lojistik Müdürü, Kalite Mühendisi, Güvenlik Mühendisi, ERP Danışmanı, İnsan Kaynakları Müdürü, Risk Yönetimi Uzmanı, Depo Müdürü, İş Geliştirme Uzmanı, Müfettiş, Portföy Yöneticisi...

TU_Kaisersl_Labor_Apparatur_Mann_Test
Bölümün zorlukları nelerdir?
Diğer mühendisliklere göre dersler biraz daha kolay görünse de mühendislik okuyor olmak gerçekten kolay bir iş değildir. Endüstri mühendisliğinin en zor yanıysa, alanınız olmasa bile birçok mühendislik dalından ders alma zorunluluğudur. Örneğin, makine mühendislerinin gördüğü statik dersi, bilgisayar mühendislerinin gördüğü programlama dersleri gibi.

Maintenance engineer or blue collar worker working in production factory, testing and repairing machines, testing roll bars and using grinder or drill.
Bölümün iş ve staj olanakları nasıldır?

Endüstri mühendisliği, herhangi bir sektöre bağlı olmayan, çalışma imkanlarının oldukça geniş olduğu bir bölümdür. Üretimden bilişime, ar-geden satış ve pazarlamaya birçok farklı departmanda çalışabilen endüstri mühendisleri sektörel anlamda da sınır tanımaz. Savunma, hızlı tüketim, bankacılık, danışmanlık, yazılım, telekomünikasyon, perakendecilik, ağır sanayi, otomotiv, ilaç gibi her türlü sektörde çalışabilir. Kariyeri boyunca sektörden sektöre geçiş yapabilir.

ERP-Software-SAP-Implementation
Peki Endüstri Mühendisliğinin çalışma alanları nelerdir?
ÜRETİM PLANLAMA MÜHENDİSİ:En genel anlamda fabrikadaki üretimden sorumlu kişi.Hangi ürünün ne zamanda üretileceği, zamanında yetişip yetişmeyeceği, stok durumuyla alakalı bilgiler verir.

SATIŞ-PAZARLAMA MÜDÜRÜ: Üretilen ürüne müşteri bulan, yoktan müşteri yaratan kişilerdir.İkna gücü yüksek, peşini bırakmayacak kişiler için uygun bir departman.

TEDARİK ZİNCİRİ PLANLAMA UZMANI:Tedarik aşamasından müşteriye kadar uzanan bir süreç. Üretim, stok yönetimi, dağıtım, malzeme temini, müşteri hizmeti (memnuniyeti) gibi konuları kapsar.Hangi malzeme ne kadar stokta tutulmalı, ürün ne zaman sipariş edilmeli gibi sorular bu departmanda sıkça sorulur.

FİNANSAL PLANLAMA UZMANI:İşletmenin para akışı, gelir-gider durumunu, aylık-yıllık bütçelerini hesaplayan ve maksimum kar amacı edinen kişilerdir.

LOJİSTİK MÜDÜRÜ: İlk Ürünler ilk hangi şehre, ne zaman, hangi aralıklarla taşınmalı gibi bol ulaşım içeren konulardan oluşmaktadır

KALİTE MÜHENDİSİ: Adı üzerinde ürünün kalitesini kontrol eden kişidir.Bunu gerek matematiksel analiz, gerekse düzeltici yöntemlerle gerçekleştirirler. Her şeyi çok incelemeye çalışırlar.

ERP DANIŞMANI: Muhasebe, finans, satış-dağıtım, üretim planlama, stok yönetimi, satın alma, üretim, pazarlama, kalite yönetimi, insan kaynakları, bakım-onarım, yönetimi gibi birçok departmanlar arası planlamayı, koordinasyonu ve kontrol edilmesi fonksiyonlarının hepsini
barındıran bir sistemdir.

İNSAN KAYNAKLARI MÜDÜR:İnsan ilişkilerinin en üst düzey noktası olduğu için çok serinkanlı olunmalıdır. İşe alımlarda, işten çıkarmalarda, insanlar arası ilişkiyi normal düzeyde tutmada ve eğitimlerde görev alırlar.

RİSK YÖNETİMİ UZMANI:Firmalar nasıl iflas etmiyor, bunu sağlayan, kontrol eden kişi kim? İşte sorumuzun cevabı. Firmada tehlikeli bir durum var mı, yok mu denetleyen kişi risk yönetimi uzmanıdır.

BMW_Leipzig_MEDIA_050719_Download_Karosseriebau_max
Peki Endüstri Mühendisliği mezunları hangi alanlarda uzmanlaşabilir?
Ulaşım ve Lojistik, İmalat ve Hizmet Operasyonları Yönetimi, Karar Destek Sistemleri, Finans, Yönetim

 

Özgün İçerik: Pınar KABADAYI

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.