Öğrenci Kariyeri Banner

Türkiye'nin İlk VR Merkezi

Türkiye'nin İlk VR Merkezi
Teknoloji, her gün kullandığımız telefon, bilgisayar ve tabletler ile beraber hayatımızın hedef noktası haline gelmiştir. Gün geçtikçe geliştirilen bu alan; son zamanlarda insanların sorunlarını, üzüntülerini, sıkıntılarını göz ardı ettirmeyi veya unutturmayı hedef alıp deyim yerindeyse onları farklı bir alana ışınlayacak hale gelmiştir.

İnsanlar trafikten, iş sıkıntılarından, aile sorunlarından veya arkadaş problemlerinden bunalıp kendilerini rahatlatacak farklı alanlar bulmaya çalışmaktadır. Hepimizin bildiği gibi son zamanlarda insanların keyifle uğraştıkları en gözde alan sosyal paylaşım siteleri ve oyun siteleridir. Bu yazımda sizlere herkes gibi bizimde bolca zaman harcadığımız oyun alanı ve ülkemizdeki gelişiminden bahsetmek istiyorum. Oyun platformu VR (Sanal Gerçeklik) ile beraber kendine bambaşka bir yelpaze açarak gelişimini arttırdı ve arttırmaya devam etmektedir. Teknik olarak sanal gerçeklik terimini biraz açmak gerekirse; bireylerin orada olma hissini yaşadığı bilgisayar kaynaklı 3 boyutlu ortamlar olarak adlandırabiliriz. Son 20 yılın en önemli teknolojik olayları arasında başını çeken sanal gerçeklik teknolojisi, en popüler donanımı olan sanal gerçeklik gözlükleri ile karşımıza çıkmıştır. Şu an Oculus Rift, Samsung Gear VR, HTC Vive gibi markalar en çok kullanılan sanal gerçeklik gözlükleri olarak popülerliğini korumaktadır. Teknolojinin ardında kalıp bilinirliğini yitirmek istemeyen birçok şirket bu alanda kendini geliştirme yolunda ilerliyor.

1._1024x681

Dünyada izlediğimiz bu gelişmelerle birlikte 2016 yılının ocak ayında Crytek ve Bahçeşehir Üniversitesi sanal gerçeklik teknolojisi adına Türkiye'deki ilk adımı atmak için güçlerini birleştirdiler. Crytek'in VR First programını başlatmasıyla ilk olarak İstanbul'da Bahçeşehir Üniversitesi Galata Kampüsü'nde VR geliştiricileri ve girişimcileri için teknoloji üssü olarak adlandırabileceğimiz bir laboratuvar açıldı. Bu merkez, Crytek'in kurucu başkanı ve CEO'su olan Cevat Yerli'nin de söylediği gibi; Türkiye ve Dünya çapında diğer akademi kurumlarıyla da işbirliği yaparak, öğrenciler, araştırmacılar ve geliştiricilere VR teknolojisi ile projeler geliştirmelerini sağlamayı amaçlıyor. Merkezin açılmasının öncelik amacı olarak ; hem Crytek hem de Bahçeşehir Üniversitesinin de hedeflerinin kesiştiği oyun tasarımı ve geliştirme alanında deneyim paylaşımı ve transferi yapılmayı ve bir sonraki adımda ise Serious Games olarak bildiğimiz projeler ile sağlık bilimleri ve eğitim sektörü için oyun içerikli simülasyonlara ve deneyimlere yönelik AR-GE çalışmalarına devam etmeyi hedefliyorlar.

bkn amca_1600x1039Kamuya açık bir laboratuvar olduğu için  herkes üye olarak faydalanabilmektedir. Bu merkez iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümü ortak çalışma alanı olarak adlandırmak mümkün. Bu alanda üyeler eğitimlere, etkinliklere katılabiliyor ve birbirleriyle tanışma imkanından faydalanabiliyorlar. Sanal Gerçeklik platformu mühendislik, sanat, tasarım ve ekonomi alanını etkilediği için ortak bir ekip ihtiyacı doğuyor ve üyeler kurduğu ekiplerle projeler geliştiriyorlar. Geliştirilen projeler mütevelli heyetine başvuruluyor ve proje değerlendirmeden geçiyor. Değerlendirmeyi başarıyla geçen ekip ikinci bölüm olan iç bölüme alınıyor ve belli bir süre boyunca kendilerine özelleştirilen istasyonlardan, cihazlardan, eğitimlerden faydalanabiliyorlar. Ekiplere ek olarak özel danışma hakkı veriliyor. Bütün işlemler sonucunda verilen süre zarfında çıkan projeler Crytek'in global networkünden yararlanabilme, yatırım yapma veya yatırımcı bulma hakkından faydalanabilme şansı buluyorlar. Türkiye'deki potansiyelin yeni çıkan cihazlarla beraber teknolojiyle buluşmasını sağlayan bu merkez, ihtiyacın fazla olduğu bu alanı bir nebzede olsa kapatmayı sağlamıştır. Türkiye'de ilk  VR merkezi olan bu laboratuvarın sloganıyla yazımı sonlandırmak istiyorum; "Bu sefer geç kalmadık"

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.