Öğrenci Kariyeri Banner

Türkiye'de Romantik Düş: Sivil Toplum

Türkiye'de Romantik Düş: Sivil Toplum
İnsan, hayatının bir kısmındayken -fikir ayrılığı yaşadığı zaman- kendi fikrine ikna etmek için uzun tartışmalar yapma haddini kendinde bulurken, -bir yaştan sonra- ayrılan fikirleri '' Vaov bence bunların hepsi gerçekten mantıklıymış '' diyerek kucaklıyor. İşte gerçek öğrenme ve toplumsal aydınlanma tam olarak o anda başlıyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus; her söyleneni mantıklı bulmak değil, kendi doğrunuzun dışında kalan diğer fikirlerin de içinde doğruluk payı barındırma ihtimalini göz önünde bulundurmaktır.

Bilginin sonsuz olduğu hiçbir yerde benim için mutlak doğru diye bir şey yoktur. Siz bunları okurken çok saçma gelebilir fakat bir başkasına da doğru geliyorsa, doğru olma ihtimali de yok değildir. Benim için bu renk maviyse ve sen mor olduğunu söylüyorsan, mor olma ihtimali de var demektir. Bunu hayatınıza dahil ederseniz; fikir ayrılıklarının doğduğu ortamlardan ayrılırken ne kadar dolu ve faydalı bilgiler alarak ayrıldığınızı bizzat hissedeceksiniz.

 

lg

 

Kısa bir girişten sonra konuya dalıp sizlere ''Sivil Toplumdan'' bahsetmek istiyorum. Sivil Toplum nedir? Ne değildir? bunları aktarmak istiyorum bildiğim kadarıyla...

Sivil toplum kavramı üzerinde bu zamana dek birçok tanımlamalar yapılmış olsa da tam manasıyla birliktelik sağlanamamıştır. Bu anlamda Sivil Toplum kavramı muğlak bir ifade olarak literatürde yerini almaya devam etmektedir. Ancak yapılan farklı tanımlamalar Sivil Toplum kavramına zenginlik katmış ve farklı bakış açıları getirmemize yardımcı olmuştur. Şu halde en basit tanımıyla Sivil Toplum; devletlerden ayrı ve bağımsız bir yapısı olan, gönüllülük esasına göre hareket eden ve toplum menfaatleri doğrultusunda çalışan kuruluşlar olarak ifade edilebilir.

Tanımın içerisindeki Gönüllülük ve Toplum Yararı önemli olan iki kelime. Üniversite ve liseye geçen her bireyin tadına bakması gereken, yaptıkça zevk alacağından emin olduğum ve hayatında mutlaka güzel anılar yaratacak alandır Sivil Toplum.

 

sc2

 

Peki ne yapıyorlar bu alanda çalışanlarNeden para almadan çalışıyorlar? en çok duyduğumuz sorulardan birkaçı. Bu alanda çalışanlar, gençlik projelerinin yanı sıra toplumsal sorunlar hakkında projeler de üretiyorlar. Küresel Hedefler doğrultusunda; Finansal Okuryazarlık, Medya Okuryazarlığı, Mülteci Sorunu, Toplumsal Cinsiyet, İnsan Hakları, Sivil ve Ekolojik Haklar, Aktivizm gibi gibi konularda ulusal yada uluslararası çalışan kuruluşlardır.. (Konular çoğaltılabilir sadece aklıma gelenleri yazdım)

  • İlk başta bu projelerde gönüllü olarak eğitim alıp kendinizi geliştirip eğitim verebilirsiniz.

  • Yeni tanışacağınız insanlardan öğrenecek çok şeyiniz olacak.

  • Yakaladığınız bir fırsat diğer bir fırsatın kapısını açacak.

  • Türkiye'nin -belki- dünyanın birçok yerinde tanıdığınız kişiler olacak.

  • Farkındalık kazanacak ve farkındalık yaratacaksınız. Hobilerinizi ve tutkularınızı yeniden keşfedeceksiniz.

  • Sivil Toplum'a girip ''ben Sivil Toplum'da çalışmayacağım'' diyenine daha rastlamadık :)


Bahsettiklerim en küçük örnekleriydi sadece, okuduğunuz bölümle ilgili alanda çalışmalar yapan Sivil Toplum Kuruluşu mutlaka bulacaksınız.

Son olarak bir sözle kapatmak istiyorum. ''Bir bahçede hep aynı çiçekten olursa o bahçe güzel olmaz değil fakat sen, ben, o varız diye güzel bu bahçe.''

Umarım yararı dokunarak veda etmişimdir.

Kucaklamalaaarr :)

Özel İçerik: Bahadır ÖZTOP

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.