Kozmetik ürünler hayatımızın içinde ve içerdiği zararlı kimyasallarla sağlığımızı tehdit etmektedir. Her ne kadar makyaj yapmasanız da aldığınız cilt bakım ürünleri, diş macunları ,şampuan ,duş jelleri vs. kozmetik ürünler sınıfında ve içerdikleri zararlı kimyasallar her anımızda , cildimizde… Daha sağlıklı ürünler seçmeniz için zararlı kimyasalları listeledim ;
Benzofenon
Ruj, oje, fondöten, güneş koruyucu, parfüm, şampuan, krem, saç spreyi, saç kremi gibi kozmetik ürünlerde bulunan bu kimyasal madde ürünün içeriğine baktığınızda , oksibenzon, sulisobenzon, sulisobenzon , benzoylbenzen, difenylmetanon olarak da yazılır.Bu maddenin zararı kanser, endokrin rahatsızlıkları ve organ toksisitesine sebep olabilir.
Bütil hidroksi toluen
Bütil hidroksi toluen çeşitli kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılır.Ürünlerin renginin değişmesi sürecini yavaşlatmak için kullanılan bir antioksidanttır.
Bu maddenin zararı deride ve gözde tahrişe neden olur.
BHA ve BHT
Kozmetikte koruyucu olarak kullanılan sentetik maddelerden olan BHA(butile hidroksianisol) ve BHT (butile hidroksitolüen) dudak ürünleri, sac ürünleri, pudra, deodorant. parfüm, kremlerde bulunuyor. Bu maddeler kanser, alerjik reaksiyonlar,endokrin problemleri, organ sistemi toksisitesine neden olabilir. Ayrıca yabani hayat ve balıklar için de zararlıdır.
Kurşun
Kurşun genellikle atık olarak oluşur. Diş macununda kullanılan kazalit gibi. Bazı rujlarda ve erkekler için üretilen saç boyalarında kurşun asetat şeklinde bulunur.Beyinde hasara ve gelişimsel gecikmelere sebebiyet verebilir.
Etanolaminler (MEA, DEA, TEA ve digerleri)
Sabunlar, şampuanlar, saç kremleri ve boyaları, losyonlar, tıraş kremleri, parafin ve mumlar, eyeliner, rimel, göz farı, allık, makyaj bazları, fondötenler, kokular, güneş kremleri gibi ürünlerde bulunan etanolaminler , içerikde ayrıca nitrojene dönüşebilen bazı koruyucu maddeler kullanıldığı zaman, nitrozaminler oluşabilir. Nitrozaminler Kanser Araştırmaları Derneği tarafından bilinen muhtemel kanserojenler sınıflandırmasında listelenmiştir. Ayrıca yabani hayat ve balıklar için zararlıdır. DEA AB ve Türkiye’de yasaklanmıştır.
İçeriğinde Trietanolamin, dietanolamin, DEA, TEA, kokamit DEA, kokamit MEA, DEA-setil fosfat, DEA Oleth-3 fosfat, Lauramide DEA, linoleamit MEA, miristamid DEA, oleamit DEA, stearamit MEA, TEA-lauril sülfat yazılan ürünleri almamaya dikkat edilmelidir.
Parabenler
Çoğumuzun zararlı olduğunu bildiğimiz şampuanlar, saç bakım kremleri, losyonlar, yüz ve vücut temizleyiciler, peeling ürünlerinlerinde bulunan Parabenler kozmetik ürünlerinde mikropların gelişimini önlemek için kullanılır ve deri, kan ve sindirim sistemi yoluyla absorbe edilebilir. Parabenler endokrin bozulması, meme kanseri, cilt kanseri ve gelişimsel ve üreme toksisitesi ile bağlantılıdır. İçeriğinde Etilparaben, bütilparaben, metilparaben, propilparaben, isobutylparaben, isopropilparaben ve adında paraben yer alan tüm maddeler zararlıdır.
Fitalatlar
Renkli kozmetikler, parfümlü losyonlar, duş jelleri, saç bakım ürünleri, ojelerde bulunan fitalatların kisisel bakım ürünlerinde çeşitli kullanımları vardır. Fitalatların androjenleri(örneğin, testosteron) bozduğu tespit edilmiştir. Hamile kadınlar dibutil fitalat içeren ojelerden kaçınmalıdır. Ayrıca yabani hayat ve balıklar için zararlıdır. DBP ve DEHP AB ve Turkiye’ de yasaklanmistir. İçerikte Phthalate, DEP, DBP, DEHP, fragrance olarak yazılabilir.
Antibakteriyeller
Bazı antibakteriyel ajanlar cilt tarafından direk emilir.Bu kimyasallar zehirli ve kanserojen maddelerdir.Antibakteriyeller zararlı bakterilerin yanında faydalı, koruyucu bakterilerin ölümünede sebep olabilir.
Triklosan gibi antibakteriyeller sabun, deodorant, diş macunu, duş jeli gibi birçok üründe kullanılmaktadır.
Özgün İçerik :Gülname Likoğlu