Öğrenci Kariyeri Banner

Türkiye'nin En İyi Üniversitelerinden Birinde Metaverse Platformu Kuruldu!

Türkiye'nin En İyi Üniversitelerinden Birinde Metaverse Platformu Kuruldu!

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) bünyesinde eğitim alanında hizmet verecek bir metaverse platformu kuruldu. Öğrencilerin sanal ortamda eğitim aldığı platformun ilk dersi ise üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz tarafından dijital avatarlar ile verildi.

Milyonlarca dolarlık yatırımlar yapılan metaverse teknolojisi, eğitim alanında da kullanılmaya başlandı. Akademisyen ve öğrenciler tarafından geliştirilen 'YTU Starverse' isimli metaverse platformu, tamamen üniversite bünyesindeki sunucular ve altyapı kullanılarak geliştirildi.

Proje, YTU Reality Lab laboratuvarının yürütücülüğünü yapan Doç. Dr. Ertan Toy'un koordinatörlüğündeki araştırma ekibi tarafından ve bilimsel araştırma projeleri koordinasyon biriminin desteğiyle gerçekleştirildi. Yeni teknolojiler aracılığıyla eğitim kalitesinin arttırılmasının amaçlandığı YTU Starverse'te; öğrencilerin ders alabileceği sınıfların yanı sıra, kültürel aktivitelerin gerçekleştirileceği bir müze, sanat galerisi ve kütüphane gibi yapılar mevcut.

Herkesin Kullanımına Açılacak!

YTU Starverse platformunun açılışını yapan YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, "İşimiz, eğitim ve Ar-Ge konusunda da inovasyon yapmak. Üniversitelerin kendi ürünlerini üretebiliyor olması lazım. Günümüz dünyası ve gençliğinin gittiği başka bir alan var. Başka bir teknolojiden bahsediyoruz. Bu da blockchain sistemleri, NFT'ler, metaverse düzlemler.

Teknolojinin gittiği bu alanda, liderliği tabi ki üniversitelerin yapması gerekir. YTÜ'de bu anlamada kendi metaverse üniversitesini, dünyasını yani kampüsünü sanal düzlemde modellemiş oldu. Bu dünyaya da yıldızdan öykünerek, yıldıza atıfta bulunarak 'Starverse' alemi dedik. Bugün de ilk deneme dersini yapacağız. Bunun arkasında, gece gündüz modellere çalışmaları yaparak sistemi son haline getiren 20 kişilik bir ekip var" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, platforma hem masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan hem de sanal gerçeklik gözlüklerinden giriş yapılabiliyor. İlk olarak sadece üniversitenin öğretim üyelerine ve öğrencilerine açık olacak sistemin, çok yakında dışarıdan kullanıma da açılması hedefleniyor.

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.