Öğrenci Kariyeri Banner

Türkiye, Depremlerin Ardından 3 Metre Hareket Etti!

Türkiye, Depremlerin Ardından 3 Metre Hareket Etti!

Kahramanmaraş ve çevre illerde birbiri ardına gerçekleşen şiddetli depremlerin ardından uzmanlardan da üst üste açıklamalar geldi. İtalyan Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü, depremin ardından Anadolu'nun, Arap levhasına 3 metre hareket ettiğini belirtti.

Türkiye bugün, tarihinin en büyük felaketlerinden birini yaşıyor. Sabaha karşı saat  04.17’de meydana gelen 7.7’lik deprem, bu depremin şiddetli artçıları ve 13.24’te gerçekleşen 7.5’lik bir başka deprem, binlerce binanın yıkılmasına ve binin üzerinde insanın hayatını kaybetmesine neden oldu.

Yaşanan felaketin ardından uzmanlar önemli açıklamalarda bulundu:

Prof. Dr. Zeki Gündüz: “İstanbul’u etkilemesi pek de mümkün değil”

Kahramanmaraş’ta  gerçekleşen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından “Acaba beklenen İstanbul depremini tetikler mi?” sorusunu yanıtlayan Prof. Dr. Zeki Gündüz, şu ifadelere yer verdi:

“Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana gelen bir depremin İstanbul’u etkilemesi pek mümkün değil tabi ki. Ayrı bir fay hattı üzerinde. Fakat sonuç itibariyle İstanbul’daki binalarımız da aynı riski maalesef taşımaktadır. Yapı stokumuz oldukça eski.”

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: Böyle bir deprem işleyişi görülmedi

Carlo Doglioni: Türkiye, birkaç saniyede 3 metre hareket etti

İtalyan Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü Başkanı Carlo Doglioni, Türkiye’nin 150 kilometrelik fay hattında birkaç saniye içinde 3 metre hareket ettiğini ifade etti. 

Danimarka Jeoloji Enstitüsü: Depremin sarsıntıları Grönland’a kadar ulaştı

Danimarka Jeoloji Enstitüsü, 7.7’lik depremin sarsıntısının Grönland’da dahi kayıtlara geçtiğini aktardı.

Kocaeli Üniversitesi Yer Fiziği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerif Barış ise, artçıların en az 2 yıl daha süreceğini kaydetti. Barış, deprem zararlarını azaltmasının yegane yolunun da deprem öncesi ev ve iş yerinde hazırlıklar yapılması, önlemler alınması olduğunu vurguladı.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.