Öğrenci Kariyeri Banner

Türk Üniversitesinden CERN İle İşbirliği

Türk Üniversitesinden CERN İle İşbirliği
üniversite


Türkiye’den bir üniversite, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ndeki (CERN) ATLAS Deneyi’nin ulusal proje yürütücülüğünü üstlendi. Üniversite, deneyin Türkiye ayağında yapılan tüm çalışmaların koordinasyonunu sağlayacak.


[ad name="Google Adsense"]





Türkiye’den bir üniversite, dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma laboratuvarı ve bilimsel keşif merkezi olan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ndeki (CERN) ATLASDeneyi’nin ulusal proje yürütücülüğünü üstlendi. Ulusal proje yürütücüsü olarakİstanbul Bilgi Üniversitesi, Atlas Deneyi’nin Türkiye ayağında gerçekleştirilen tüm çalışmaların koordinasyonunu sağlayacak. Türkiye’deki üniversitelerden 30’a yakın araştırmacının katıldığı deney için ulusal düzeyde oluşturulan şemsiye proje, üniversitenin öncülüğünde geliştirilecek. Proje bünyesindeki çalışmalar, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından desteklenecek. Ayrıca üniversite, CERN’de “karanlık madde ve karanlık enerji adayı parçacıkları bulmaya yönelik olarak yürütülen ve ATLAS’a kıyasla daha küçük ölçekli bir uluslararası deneysel işbirliği olan” CAST Deneyi’ne de Türkiye’den katılan tek üniversite oldu.


“DERDİMİZ EVRENİ ANLAMAK”


İstanbul Bilgi Üniversitesi Yüksek Enerji Fiziği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve CERN-ATLAS Deneyi Ulusal Koordinatörü Prof. Dr. Serkant Ali Çetin, düzenlenen toplantıyla proje hakkında basın mensuplarına bilgi verirken, konuyla ilgili yapılacak sergi ve çalıştaylarla ilgili de konuştu. “Bütün derdimiz evrenin neden oluştuğunu, temel yapı taşlarını, onları bir arada tutan kuvvetleri anlamak” diyen Prof. Dr. Çetin, bu tarz deneylerin uzun süreçler aldığını vurguladı. Yapılan araştırmaların günlük hayatta hemen kullanılabilecek veriler olmadığını söyleyen profesör, hastanelerde kullanılan pet cihazı örneğini vererek, bu cihazın yüksek enerji fiziğiyle ilgili yapılan çalışmalar sayesinde var olduğunu belirtti.


“TÜRKİYE’NİN KAZANIMI OLACAK”


Türkiye’de yürütülen çalışmaların ATLAS Deneyi için önemli rol oynadığını belirten Prof. Dr. Çetin projeyle ilgili şöyle konuştu:


“ATLAS Deneyi için ülkemizde yürütülen şemsiye projenin geliştirilmesi amacıyla titizlikle ilerleyecek bir süreci başlattık. Bilgi’nin yürütücüsü olduğu TAEK destek projesi ile ATLAS deneyinde hayata geçirilen tüm çalışmalar, hem Bilgi’nin hem de Türkiye’nin bilimsel kazanımı olacak. Artarak devam etmesini umduğum bu işbirliğinin, Türkiye’nin bilim ve teknoloji vizyonunda köklü bir değişim yaratacağına inanıyorum. Türkiye’nin geçen yıl Mayıs ayında CERN asosiye üyesi olmasının ardından, teknoloji transferi ve endüstri ile işbirliğine yönelik yürütülen çalışmalara da büyük katkı vermeye başladık. Bu sayede temel araştırmaların tetiklediği yenilik ve teknolojik gelişmelerden endüstrimizin ve dolayısıyla ekonomimizin azami seviyede faydalanmasını hedefliyoruz.”


CERN SERGİSİ İSTANBUL’A GELECEK


CERN’ün hazırladığı ‘CERN Bilimi Hızlandırma Sergisi (CERN Accelerating Science)’ adlı interaktif sergi ilk kez İstanbul’a getirilecek. Evrenin yapısı ile ilgili merak ve ilham oluşturmak amacıyla hayata geçirilen sergi, Mart-Haziran 2017 tarihleri arasında santralistanbul Kampusu’nda düzenlenecek. Sergide, ‘Büyük Patlama’dan başlayarak günümüze kadar yapılan araştırmalar yer alacak. Prof. Dr. Çetin, özellikle çocukların sergiyi görmeleri gerektiğini vurguladı.


‘CERN HIZLANDIRICI OKULU’ EYLÜL’DE


CERN’ün üyesi olan devletlerin kalkınması için çeşitli eğitim faaliyetleri de sürdürdüğünü belirten Prof. Dr. Çetin, 30 yılı aşkın süredir çeşitli ülkelerde gerçekleştirilen ve parçacık fiziği konusunda eğitimler veren CERN Hızlandırıcı Okulu’nun ise Eylül ayında İstanbul Bilgi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenleneceğini söyledi. Çetin, “Hızlandırıcı, 21’inci yüz yılın anahtar kelimesi. Türkiye’de bu okul hiç yapılmadı. Eğitimlerle 100, 120 civarında öğrencinin yetiştirilmesi hedefleniyor. Dünyagenelinde 20 uzman dersleri yapılacak. Eğitim programlarına, bu alanda çalışmalar yürüten fizikçiler ve mühendislerin yanı sıra lisansüstü öğrenciler de katılabilecek” diye konuştu.


16-17 NİSAN’DA ‘YÜKSEK ENERJİ FİZİĞİ ÇALIŞTAYI’ YAPILACAK


16-17 Nisan’da Bilgi Üniversitesi Yüksek Enerji Fiziği Uygulama ve Araştırma Merkezi ev sahipliğinde santralistanbul Kampüsü’nde ‘İstanbul Yüksek Enerji Fiziği Çalıştayı (YEFİST)’ düzenlenecek. Çalıştayda yüksek enerji ve parçacık fiziğinde güncel araştırmalar yapan araştırmacıların katılımıyla deneysel ve kuramsal parçacık fiziğindeki güncel gelişmeler ele alınacak. Prof. Dr. Çetin, çalıştayla ilgili “Bu tür yerel çalışmalar, ulusal çalışmalarda neredeyizi görmek açısından önemli” dedi. Ayrıca, Yüksek Enerji Fiziği Uygulama ve Araştırma Merkezi ile TOBB-CERN Sanayi İrtibat Ofisi’nin işbirliği ile 30 Mayıs’ta santralistanbul Kampusu’nda zirve yapılacak. Zirveye CERN Bilgi Transfer Ofisi direktörü katılarak CERN’de edinilen bilgi ve geliştirilen teknolojilerin endüstriye transferi hakkında detaylı bilgi verecek. Zirve Türkiye genelindeki Teknoloji Transfer Ofisleri ile İstanbul’daki firmaların katılımına açık olacak.


[ad name="HTML"]


Kaynak





Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.