Öğrenci Kariyeri Banner

7 Maddede İş Görüşmesine Hazırlık

7 Maddede İş Görüşmesine Hazırlık
 is-gorusmesinde-neler-sorulur_646x340   

Üniversitede eğitim hayatını sürdürürken deneyim kazanarak kendini geliştirmek ve ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çalışan binlerce öğrenci var. Bunun yanında birde bu çalışma ortamına henüz yeni girecek adaylar mevcut. İşte bu adaylar veya yeni bir işe başvuracak kişilere yönelik olarak iş görüşmesinde dikkat edilmesi gereken noktalar 7 maddede sizler için özetlendi.

[ad name="Google Adsense"]

1.İş Başvurusu Yapılan Kurum Hakkında Bilgi Edinin
arastırma


İş başvurusunda bulundunuz ve başvuru için randevu aldığınızda hazırlıksız, o kurumdan bihaber olarak görüşmeye gitmeyin. Kurum hakkında direk kurumun kendi sitesinden ve bunun yanında farklı görüşler edinebilmek amacıyla başka platformlardan bilgi edinin. Konuya ilgi duyun ve bunu karşınızdaki kurum çalışanına hissettirin. Bunu yapmanın en kolay yollarından birisi de kurumla ilgili birkaç bilgiye konuşma esnasında değinmektir. Kurumun verdiği hizmeti veya ürünü ukalalık etmeden görüşmeyi yapacağınız kişiye anlatmak da iyi bir izlenim sağlayacaktır.

2.Dış Görünümünüze Özen Gösterin
gorunus


 Tabii ki biliyorum siz her zaman güzelsiniz yahut karizmatiksiniz. Ancak iş görüşmesine giderken buna daha da özen göstermek sizin için yararlı olacaktır. Yapılan araştırmalarda da görülmüştür ki kişinin karşı tarafa verdiği ‘’ilk izlenim’’ ilk 50-60 saniyede oluşur ve bu izlenim ile oluşan profili sonraki süreçte değiştirmek son derece güçtür. Karşı tarafa verilecek ilk izlenimde de tahmin edileceği üzere dış görünüm büyük pay sahibidir ve bu pay %70 oranındadır. Hem bayan hem bay adaylar, takım kıyafetler, açık renkli gömlekler ve klasik ayakkabılar giyebilir. Siyah, lacivert ve gri takımlar profesyonelliği simgelemek ile beraber lacivert renk ‘’güven’’ algısı oluşturmaktadır. Dış görünüme özen, kurumu yani karşı tarafı ciddiye aldığınızın bir habercisidir. Ağır parfümler sıkmaktan kaçının ve çok renkli, desenli kıyafetler giymeyin. Unutmayın bu sayılanların hepsi sizi sembolik olarak anlatmaktadır.

3.CV Hazırlarken Yazı Tipi
font


İnternette zaten fazlasıyla CV örneği olduğundan CV’nin nasıl hazırlanacağından bahsetmeyeceğim. Ancak CV yazarken kullanılacak yazı tipi bir başka önemli noktadır. Arial, Times New Roman, Verdana ve Calibri yazı tipleri CV için uygun olacaktır. Boyut olarak ise klasik olarak 12 puntoyu kullanabilirsiniz. Ayrıca tamamen büyük harflerden oluşan bölümlere CV’nizde yer vermeyin.

4.İş Görüşmesi Yapılacak Odaya Giriş
odaya_giris


El cepte, göz temasından uzak veya tam tersi olarak enerjik bir girişle odaya girmeyin. Yanınızda bulunan herhangi bir eşyayı odanın bir köşesine veya görüşmeyi yapacağınız kişinin masasına koymayın. Burada son derece önemli nokta: MASA ! Görüşme yapılacak kişinin masasına dokunmayın çünkü orası onun kişisel alanıdır ve dokunmanız sizin aleyhinize olacaktır.

5.Tokalaşmak ve Odada Konum Almak
tokalasmak


Basit görünse bile çok anlam ifade eder. Kişinin tokalaştığı kişiye elini uzatırken, parmaklarının yeri gösterecek şekilde duruşu karşısındakini statü olarak daha altta gördüğünün, küçümsediğinin bir göstergesi olabilir. Tam tersi olarak parmakların yukarıya doğru duruşu ise karşısındaki kişiye duyduğu aşırı saygının bir göstergesidir. Bu yüzden siz normal davranın ve düz biçimde, parmaklarınız karşınızdaki kişiye bakacak vaziyette tokalaşın. Karşınızdakinin elini aşırı olmamak kaydıyla sıkın ve doğru kavrayın çünkü bu ona güven verecektir. Çok sıkmayın, güç gösterisine de dönüşmesin. Burada bir başka önemli nokta, karşınızdaki kişi bayan ve siz de erkek iseniz tokalaşmak için elinizi ilk önce siz uzatmayın. Sadece ona doğru ufak bir hamle yapın, zaten bu hamle onu toka yapmaya itici güç olacaktır. Oturma düzeni olarak da uzaktaki bir sandalyeye veya koltuğun karşınızdakine uzak bir köşesine oturmayın. Çünkü kişilerin arasındaki mesafe arttıkça iletişim güçleşir.

6.Konuşma Süreci
konusmak


Selam verdikten sonra hal, hatırı siz değil karşı tarafın sormasını bekleyin. Ek bilgi olarak, bunu günlük hayatta sizden yaşça büyük kişilere karşı da yapmalısınız çünkü yaşça küçük olan selam verir , hal hatırı ise büyük sorar. Her neyse konumuza dönelim ve hal hatır faslından sonra size ikram sunulur ise bu sunum şekli de tekrarlanmayıp bir seferlik bir soru olarak size yöneltilir ise reddedebilirsiniz. Ancak ısrarcı ve samimi bir tavır gördüyseniz o zaman genel olarak ‘’su’’ yahut ‘’çay’’ alabilirsiniz. Eğer kurum çalışanının tavsiyesi üzerine bir ikram aldıysanız, bunu kesinlikle bitirin aksi takdirde kötü bir izlenim bırakabilir. Kendinizden bahsetmenizi ister ise sondan başa gidin ve genel olarak iş tecrübelerinizden ve mezun olduğunuz ya da hala eğitim gördüğünüz üniversiteden bahsedin. Ayrıca kurum çalışanına eğer sizinle çalışırlarsa hem onlar hem de şahsınız adına olacak gelişme ve olumlu yönlerden bahsedebilirsiniz. Güncel konulara hakim olun, işinize yarayacaktır.

7.Genelde Sorulan Soru: Zayıf Yönleriniz Neler?
zayıflık


Eğer size sorulacak bu soruya ‘’zayıf yanıtım yok’’ der iseniz zaten bu başlı başına bir zayıflık olmuş olacaktır. Çünkü her insanın zayıf yönleri vardır ve siz böyle bir cevap vererek bunu kabullenmemiş, zayıflık göstermiş olursunuz. Genel olarak abartmadan, eğer çokça zayıf yönünüz var olsa bile bunları liste halinde sıralamadan birkaç örnek vererek karşı tarafa aktarabilirsiniz.

Şimdiden görüşmenizde başarılar dilerim…

Aday Yazar: Atakan Aslan

[ad name="HTML"]

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.