Öğrenci Kariyeri Banner

Türbülans Önleyen Çiple 20 Milyon Dolandırdı!

Türbülans Önleyen Çiple 20 Milyon Dolandırdı!

Geçtiğimiz günlerde klasik bir dolandırıcılık hikayesi daha gerçekleşti. Uçaklar için türbülans önleyen çip geliştirdiğini iddia eden Çiğdem İlgün çok sayıda kişiyi 20 milyon lira dolandırdı. İlgün, birçok büyük şirketten yatırım aldığını söyledi ve yatırım yapanlara büyük kar payı vaatlerinde buldu.

Türbülans Önleyen Çip: "CAFA CHIP"

Nisan ayının başlarında ülkemizde ortaya çıkan bir habere göre Çiğdem İlgün isimli bir kişi geliştirdiği bir yazılımla uçakları türbülanstan koruyan CAFA CHIP adını verdiği bir çip geliştirdiğini iddia ediyordu.

Bu sözde yazılımla birlikte uçak türbülansa girmeden önce pilota haber verecek ve uçağın güvenli yeni rotasına yönelmesini sağlayacaktı.

Çiğdem İlgün, görsel ve yazılı medyada çıkan haberleri kullanarak reklamını yapma fırsatı da buldu. Böylece birçok kişinin güvenini kazandı. Türkiye ve dünyadan Baykar, Air Canada gibi birçok şirketin de projesine 150 milyon Dolar yatırım yaptığını iddia eden Çiğdem İlgün, projeye yatırım yapacak yatırımcıya yüzde 30 kâr payı sözü verdi.

İlk başta insanlara bazı ödemeler yaparak güven kazandı. Daha sonra geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan haberlere göre aralarında pilot, doktor gibi birçok kişinin bulunduğu onlarca insandan 20 milyon Lira toplayıp dolandırarak vurgun yapmıştı.

Klişe bir dolandırıcılık hikayesi olarak niteleyebileceğimiz olayın gelişim sürecinde bu sefer diğer dolandırıcılık hikayelerinden farklı olarak teyit edilmeden ve detaylı araştırma yapılmadan yayınlanan haberler etkili oldu. Bu haberler dolandırıcılığın ilerlemesine yardım etmiş gibi gözüküyor.

Türbülans Gerçekten Önlenebilir Mi?

Türbülans, uçağın uçmasına yardımcı olan hava akışının bozulması sebebiyle uçağın sallanması demektir.  Ayrıca hava cebi olarak da ifade edilen türbülans, uçağın ani olarak bir miktar irtifa kaybetmesine neden olur.

Pek çok kişi bu durumdan çok korksa ve çoğu zaman pilotu suçlasa da türbülans hava akışı içinde oldukça normal bir durumdur. Zannedilenin aksine türbülans şiddetli sallantılara yol açsada, kolay kolay uçak kazasına sebep olmaz.

Dünya’nın dört bir yanında her gün binlerce uçuş gerçekleşmekte ve bu uçuşların çoğunda yine çok sayıda türbülans olmaktadır. Fakat göründüğü üzere de her gün uçak kazası haberi almıyoruz. Yılda yapılan milyonlarca uçuşa rağmen yok denecek kadar az ciddi kaza meydana gelir ki bu istatistikler diğer ulaşım şekillerine göre oldukça başarılıdır.

Pilotlar türbülansın doğal bir durum olduğunu bilirler ve eğitimlerinde bu gibi havada yaşanabilecek durumlar için çok detaylı eğitimler alırlar. Dolayısıyla bu gibi acil durumlarda yolcuların yapması gereken, sadece mürettebata güvenmek ve emniyet kemeri takma gibi verilen direktifleri mutlaka yerine getirmektedir. 

Ayrıca unutulmamalıdır ki uçak yolculuğu, en güvenli ulaşım şekli olarak bilinmektedir.

 

Kaynak


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.