Öğrenci Kariyeri Banner

Tükenmişlik Oranı En Yüksek Olan Kuşak Açıklandı!

Tükenmişlik Oranı En Yüksek Olan Kuşak Açıklandı!

İş bulma sitesi Indeed tarafından 2021 yılında yapılan bir anket, Y kuşağı ve Z kuşağı çalışanlarının sırasıyla yüzde 59 ve yüzde 58 ile en yüksek tükenmişlik oranlarını bildirdiklerini gösteriyor.

ABD merkezli iş yönetimi platformu Asana tarafından 2022'de yapılan bir anket, diğer yaş gruplarına kıyasla daha fazla Z kuşağı çalışanının tükenmişlik hissi bildirdiğini; İngiliz çalışanlarla 2021'de yapılan bir anket ise tüm yaş gruplarında ortalama yüzde 73'e kıyasla Z kuşağı katılımcılarının yüzde 80'inin pandemiden bu yana daha fazla tükenmiş hissettiğini gösterdi.

Z Kuşağı En Kötü Stres Faktörü Bileşenlerine Sahip!

California'daki Pepperdine Üniversitesi'nde tükenmişlikten kurtulma konusunda uzmanlaşmış psikoterapist Kim Hollingdale, pandeminin yarattığı stresin tüm nesillerde daha yüksek tükenmişlik oranlarına neden olduğunu söylüyor.

Ancak Hollingdale, çalışanlar arasında Z kuşağının şu anda "en kötü stres faktörleri bileşenlerine" sahip olduğuna inanıyor; bunlar arasında iş yerinde güç sahibi olmama, finansal istikrarsızlık, koşuşturma kültürünün normalleşmesi ve rahatlama olanaklarının olmamasını sayıyor.

Bunun nedenini ise Z kuşağının en az "işyeri sermayesine" sahip olmasına, yani sınır koyma ve kendisine biçilen görevlere hayır deme gücünün daha az olmasına bağlıyor.

Hollingdale, daha ileri yaştaki çalışanların da kariyerlerinin başında benzer finansal baskılarla karşılaştığını, ancak bu stres faktörlerinin şu anda daha şiddetli olduğunu açıklayarak "Hayat pahalılığı maaşlarımızdan daha hızlı artmaya devam ediyor" dedi.

Ek İş Yapma Baskısı Hissediyorlar

Hollingdale, faturalarını ödemek ve ev sahibi olmak gibi dönüm noktalarına yaklaşmak için Z kuşağı çalışanlarının ek iş yapma baskısı hissettiklerini ve bunun da tükenmişlik olasılığını artırdığını söylüyor.

Hollingdale, "Hedefledikleri kariyer planı için çalıştıkları işi bitiriyorlar ve dinlenmek yerine, biraz daha fazla para kazanmak için yan işler yapıyorlar" diye açıklıyor.

Girişimcilik ve içerik üretme gibi bu ek uğraşlar Z kuşağı arasında giderek yaygınlaşıyor, hatta cazip hale geliyor. Oysa uzun saatler çalışmakla tükenmişlik arasındaki bağlantı araştırmalarla belgelenmiş durumda.


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.