Öğrenci Kariyeri Banner

Toplanın Motivasyon Arttırıyoruz

Toplanın Motivasyon Arttırıyoruz
Motivasyon TDK anlamıyla isteklendirme, güdüleme demektir. Motivasyon, harekete geçme isteğidir. İnsanların davranışlarının oluşmasına etki eden güçtür diyebiliriz.

Motivasyon bizi güdüleyen, istenilene ulaşmayı sağlayan durumdur. Başarılı insanlara bakınca hayallerinin peşinden gitmelerini, amaçlarına ulaşmaları hep motivasyonlarıyla gerçekleşmektedirler. Motive olmak başarıyı da beraberinde getirir. Belki amaçları topluma fayda sağlamak, çözümü olmayan bir hastalığa tedavi bulmak, belki insanlararası iletişimi güçlendirmeleri, hatta oluşturmak istemeleri bile onları başarılı insan kategorisine getirmektedir. Onlar için yalnızca bir ürün üretmek, para kazanmak değil kendilerini keşfeden ve kendini tanıyan birey olmaları motivasyonlarını arttırmaktadır. Bill Gates, Aziz Sancar, Mark Zuckergberg, Elon Musk, Orhan Pamuk ve daha niceleri için amaçlarına ulaşmak onlar için mutluluğun tabiridir.

Motivasyon, bir şeyi neden yaptığımızdır. Sebeplerini, nedenlerini, amaçlarını tanımlamak hayata nasıl bakacağını belirlemek, kendini gerçekleştiren birey olmayı sağlayacaktır. Bu da zaten insanın varlık sebebini keşfetmesi olacaktır. Kendini gerçekleştiren birey daima mutludur. Kendini tanıyan birey daha iyisi için motive olur ve önemli olan da kendini tanımak ve bu amaç doğrultusunda ilerlemektir.

Bireyin amaçlarına ulaşması motivasyonu ile ilgilidir. İstekli olmak, ısrar etmek de başarıya götüren unsurlardandır. Sosyal psikolojide görülen edimsel koşullanma ile yani ödül ve ceza sistemi insanı güdülemektedir. Mesela, bir çocuğa derslerinde başarılı olması karşılığında herhangi bir ödül ile motive edilmesi, çocuğun motivasyonunu arttıracaktır. Kısaca şöyle diyebiliriz; insanların hem başkaları tarafından hem de kendi motivasyonlarını sağlamaları kendilerine küçük hediyeler ile ödüllendirmeleri de motivasyonu arttıracaktır. İnsan motivasyonunu kendisinde bulabilmelidir. Kendini içsel açıdan tatmin edebilmelidir.

İşte Motivasyonunuzu Artıracak 5 Yol:

Kendinizi iyi tanıyın. Amaçlarınızı Hedeflerinize İstekle Ulaşmaya Çalışın

BOŞ (3)

Öncelikle kendinizi tanıyın. Nasıl birisi olduğunuzu, nelerden hoşlandığınızı, nelerden hoşlanmadığınızı veya neler yapıp yapamayacağınızı iyi bilin. Bu geleceğinizi yönlendirecek büyük bir adımdır. Kendini tanıyan birey başarının da peşinden koşacak cesarete sahip olacaktır. Ve bunun yanında istek ve ısrar ile sürekli amaçlarının peşinden gitmek yine bireyin motivasyonunu arttıracaktır. Hayal kurun ve hayallerinize ulaşmak için kendinize izin verin. Beyninize hedeflerinizi koyun. Planlı ve programlı çalışmalar yapmaya başlayın.

 

Israr Edin

Screenshot_17_8

Kapıyı çalın, açılmayınca tekrar deneyin. Denemekten korkmayın. Kapıya tekrar gelin. Bu size özgüven kazandıracaktır. Dedikleri gibi bir şeyi 40 sefer söylersen gerçekleşir diye. Bunu örnek olarak alıp azimle denemeyi ihmal etmeyin. Sonuç ne olursa olsun bu bir deneyimdir ve denemenin mutluluğu yaşanmalıdır. Motivasyonun güçlü kalması ısrarda gizlidir. Hedefe ulaşmak için korkmayın.

 

Kendinizi Ödüllendirin

Motivasyon-750x400

Her bir başarınız için kendinizi ödüllendirin. Ulaşmış ve başarmış olmanın haklı sevincini yaşayın. Kendinize küçük hediyeler ve her adımda sizi daha fazla motive edecek ödüller koyun. Bu sizi daha kolay güdüleyecektir. Kendinize izin verin. Mesela geçtiğiniz bir ders sonrasında sinemaya gitmek veya ulaşmak istediği kiloya ulaşan birinin çikolata ile kendini ödüllendirmesi gibi...

Bunların yanında, sahip olduklarınızla mutlu olmayı ve bunlara teşekkür etmeyi de ihmal etmeyin. Sahip olduklarınızla motive olmayı ve bununla beraber onların size ilham kaynağı olmasını sağlayın. Teşekkür etmek de bir nevi kendinize verdiğiniz ödüldür.

 

Yeni ve Farklı Yeteneklerinizi Keşfetmeye Çalışın

orgutsel-davranis-motivasyon-nedir-1024x512

İnsanların kendilerini tanımlamaları özgüvenlerini de arttırmaktadır. Diğerlerinden farkını ortaya çıkarmak ve rekabetin yoğun yaşandığı bu dönemde yetenekler kazanmak artı olacaktır. Rutininizden çıkıp düşünce yapınızı genişletmeye bakın. Hayata başka pencerelerden bakmayı deneyin. Daha fazla bilgi edinmek sizi güçlendirip motivasyonunuzu arttıracaktır. Kurslara gidin. Okuma alışkanlığı edinin. Mesela başkan olmak, yazar, doktor, öğretmen, ressam olmak nasıl hissettirir, nasıl duygudur, nasıl düşünür öğrenin. Araştırın. Bunun yanında kendinizi ve becerilerinizi keşfetmek için küçük bir gezintiye çıkın.

 

Okuyun, İzleyin, Dinleyin ve Gezin!

1

Okumanın ne kadar önemli olduğu tekrar etmekte fayda var. Sıkıntıya girilen bir durumda tecrübe kazananlardan faydalanmak bireyi motive edecektir. Herkes zorluklar yaşayabilir. Bu gayet normaldir. Önemli olan ise; bu durumlarda eksikleri fark edip yeniden ayağa kalkmaktır. Önemli olan pes etmemektir. Sizi motive eden kişileri keşfedip onların yazılarının yanında onlar hakkında yazılanları okuyun.

Diğer yandan filmler izleyin. Motivasyonunuzu arttıracak, hedefinize ulaştıracak filmler bulabilirsiniz. Gezin. Dünyayı tanıyın. İnsanlar ne yapıyor, nasıl yaşıyor... Yalnızca kendinizi değil çevrenizi de tanımak hayatınız için fark yaratacaktır.

 Sağlığınıza dikkat edin. Sağlıklı bir beden size gerekli motivasyonu da sağlayacaktır. Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur." Motivasyonun güçlü olmasında ve daim olmasında, sağlık faktörünün de önemi olmaktadır. 

  • Motivasyonunuzu Artıracak Film Önerileri:

  • Umudunu Kaybetme (The Pursuit of Happines IMDb: 7,9)

  • Ölü Ozanlar Derneği (Dead Poets Society IMDb: 8,0)

  • Forest Gump (IMDb: 8,8)

  • V For Vendetta (IMDb:8,2)

  • Rocky (IMDb: 8,0)

  • Cesur Yürek (Brave Heart IMDb: 8,4)

  • Para Avcısı (The Wolf of Wall Street IMDb: 8,3)


Başarı uzakta değil... Başarı sensin!

Özgün İçerik: Sevil Gödek

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.