Öğrenci Kariyeri Banner

Sosyal Sorumluluk Bilinci Kazanmak

Sosyal Sorumluluk Bilinci Kazanmak
Sosyal sorumluluk, toplumların birbirlerine duyarlı biçimde davranmasıdır. Çevresel, sosyal, kültürel ve ekonomik problemlere karşı çözümler üretmek, ihtiyaçlara yanıt vermek amacıyla yapılan faaliyetlerdir.

Günümüzde kurumların genellikle sosyal sorumluluk faaliyetini toplumun problemlerine cevap vermek, kurumun kendi varlığının borçlu olduğu kişilere fayda sağlamak amacıyla yaptığını görüyoruz. Empati, iyilik, farkındalık, duyarlılık oluşturmak temel amaçtır. İşletmeler artık toplumla beraber çalışmakta ve ortak bir değer yaratmayı çabalamaktadır. Çünkü kazanmanın tek taraflı olması kimseye kar getirmemektedir. Birlikte olmak daima fayda sağlamaktadır.

Birey tamamen kendisi için değil toplum için de çalışmalı ve dünyasını zenginleştirmelidir. Toplumun ihtiyaçlarını duyan ve çözüm aracı olarak çalışması yine bir sosyal sorumluluk bilinci içinde olmasındandır. Yaşadığımız dünyayı güzelleştirmek bizim elimizde.

charity-defaul-2

En basitinden yaşadığımız çevremiyi korumak, ona zarar vermemek, her zaman ona ihtiyacımız olduğunu unutmamak gerekir. Problemlere karşı duyarlı olmak, aktif olarak katılım sağlamak çözüme kolaylıkla ulaşmayı sağlayacaktır. Çöpleri plastik, cam, kağıt olarak ayırmak ve dönüşüm yapmak en basitinden bir çözümdür. Bunların bir tık ilerisi de fidan dikmek, yeşilliği arttırmak, olana zarar vermemektir. Çevreyi korumayı amaçlayan ve gönüllü olarak katılabileceğiniz sosyal oluşumlar da mevcuttur. TEMA Vakfı, ÇEVKO, Greenpeace, WWF Dünyayı Koruma Vakfı gibi...

csr-contri

Maalesef dünyamızda sadece çevre problemleri ile karşılaşmıyoruz. Salgın hastalıklar, doğal afetler, susuzluk, açlık, yoksulluk, eğitimsizlik gibi çözüm bekleyen yüzlerce problem var. Eğitim hakkını, bilgi alma hakkını kullanamayan birçok  insan var. Elimizde kullanmadığımız kitaplarımızı bağışlayıp, herkesin bilgilerden faydalanmasını sağlayabiliriz. Temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayan insanlar için gönüllü faaliyetlerde bulunabiliriz.

c3b6c49frenci_800x553

Sağlıkla ilgili de birçok problemler bulunmaktadır. Kronik hastalıklar, kan hastalıkları ve ulaşamadığı tedaviler için umut bekleyen binlerce insan. Onların yanında bulunmak, onlara destek sağlamak yine toplumun faydasına olacak davranışlardandır. Toplumu bir araya getiren, bir tutan davranış şekilleridir. Tüm yapılanlar toplum huzurunun ve iyiliğinin yanında bireyin de iç huzuruna ulaşmasını sağlayacaktır. Bunlar için de Lösev, Kızılay, Yeşilay ve Darülaceze gibi kurumlarda gönüllü olabilirsiniz.

mutlubirtoplum

Dünyamızda çözüm bekleyen birçok problem var. Problemlerden kaçmak ise hiçbir fayda sağlamayacaktır. Bir gün o problem ile bizim karşı karşıya gelmeyeceğimizin garantisi var mı ki? Çözüm yolları bireylerin, kurumların ve toplumların beraber çalışmasıyla bulunabilir. Sosyal sorumluluk bilinci ile bu sorunları ortadan kaldırabiliriz. Yaşanabilir bir dünya için sivil toplum örgütleri, öğrenci kulüpleri, topluluklar çalışma alanları oluştururlar. Sorunları konuşmak veya uzaktan bakıp geçmek çözüme hizmet etmeyecektir. Bunun için adım atmalı ve değiştirmek için çabalamalıyız. Sorunlar gün geçtikçe boyut değiştiriyor ve çözüm üretmek, çözümlere ortak olamak başka bir deyişle işin ucundan tutmak yine bizim elimizde.

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.