Öğrenci Kariyeri Banner

Tiffany: Ambalaj Ürünü Sattırır

Tiffany: Ambalaj Ürünü Sattırır
Günümüzde tüketiciler oldukça fazla sayıda ürünle karşı karşıya kalmaktadır. Günlük alışveriş için uğradıkları bir süpermarkette karşılarına milyonlarca ürün ve ambalaj çıkmaktadır. Belch&Belch’in yapmış olduğu bir araştırmaya göre Amerika’daki süpermarkette ortalama 20000 ambalaj tüketicilerin dikkatini çekmeye çalışıyor. Oldukça yüksek bir sayıdan söz ediyoruz. Bu kadar yüksek bir sayının içinde sizin ürününüz nasıl kendini aldırabilecek? Üstelik 30 saniye gibi kısa bir sürede ambalajınızla müşterilerinizin dikkatini çekmelisiniz. Her şeyden önce ambalajınız ‘beni al’ mesajını vermeli ama peki nasıl? Tüketiciler tarafından çok fazla sayıda ürün görülüyor ve satın alma süresi o kadar kısa ki müşterinin durup düşünmeye zamanı yok. Bu da gitgide bir yarışa dönüşüyor.

tgjggj

Ürünler arasında fark yaratmak ve tüketicilerin satın alma kararlarını etkilemek oldukça zordur. Pazarda kalabilmek ve ürünlerin tüketici tarafından talep edilmesi için üreticiler ürünlerini diğer ambalajlardan ayırt edilebilecek şekilde tasarlamalılar. Kısacası tüketilmesi istenen her şeyin ambalaja sarılabildiğini, hatta sarmalandığını söyleyebiliriz. Ambalajın her şeyin önüne geçmesi, kurum ve bireylerin, her şeyden çok algı yönetimine önem vermelerine zemin hazırlamaktadır.

bgbgbg

Gıda ürünlerinde ambalaj, sadece ürünü koruyan ve bozulmasını önleyen bir faktör olmaktan çıkarak, tüketicilerin duygularına hitap ederek tüketicilerin satın alma kararlarında etkili olan bir kavram haline gelmiştir. Satış elemanı rolünü üstlenen ambalaj, tüketiciyle ilk temas kuran ve üreticinin tüketiciye ulaştırmak istediği mesajı ileten bir etkendir. Bunun için ambalaj, pazarlamanın beşinci P’si (Packaging) olarak kabul edilmektedir.

vvvggvvg

Duncan’a göre ambalaj şirketlerin vermek istediği marka mesajını ve algısını ileten esas enstrümandır. Günümüz pazarlama iletişiminin önemli bir aracı olan ambalaj; mesajı kendine özgü tasarımıyla vermelidir. Ambalaj tasarımı olabildiği kadar eşsiz olmalıdır. Aynı zamanda en son reklam müşteri satın alma kararını vermeden önce görmelidir. Ürünün ambalajı orijinalliği sayesinde müşterilerin ilgisini çekmeli ve şirketin amacını temsil eden bir mesaj vermelidir.
Öte yandan pek çok tüketici rafların önünde dururken satın alacağı ürün hakkında detaylı düşünmez ve o anda dikkatlerini hangi ambalaj çekiyorsa onu satın alma eğiliminde bulunurlar.

Fevri satın alma diye tanımlayacağımız davranış aslında dengesiz psikolojik durum olarak adlandırılır. Kişi karşı konulmaz derecede gördüğü bir şeyi aniden satın alma dürtüsüne kapılır. Bu spontane satın almayı tetikleyen şey, çekici ve orijinal ambalaj tasarımlarıdır.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.