Öğrenci Kariyeri Banner

Tercih Rehberi: Mesleğinle Birlikte Geleceğini Tercih Ediyorsun!

Tercih Rehberi: Mesleğinle Birlikte Geleceğini Tercih Ediyorsun!
Gerçekten çok uzun bir yıl sonunda bitti! Çok yoruldun, çok çalıştın, çok emek harcadın ve nihayet bit-ti! Dünyanın en yorgun insanı gibi hissediyor olman çok normal ama harika bir haberim var: bu tatil sana çok iyi gelecek. Bol bol gez, gezmek anlayışın sadece kafelere gitmekten ziyade açık hava yürüyüşleri, piknikler olsun ki bütün sene kapalı alanda geçirdiğin zamanların acısını çıkar.

Student studying in park2

Ayrıca; kışa kıyasla gerçekten daha keyifli geçecek olan yaz sezonunda hayatının en önemli kararlarından birini vermen gerekecek. Mesleğini, okuyacağın okulu, yaşayacağın şehri seçeceksin. Türk eğitim sisteminde; birbirinden çok alakasız alanlar olmasına rağmen tıp ve mühendislik arasında kararsız kalan öğrenciler arasında böyle bir kararı vermek çok zor, biliyorum. Ama sana birkaç tavsiyem olacak!

tercihler

  1. Başkasının hayaliyle kendi hayalini karıştırma, sen kendi hayalini yaşa!


Arkadaşın, komşun, kuzenin veya etrafındaki herhangi bir insan; harika bir bölüm bulmuş ve onu tercih edecek olabilir. Ama sen; sakın sırf o kişi o bölümü tercih ediyor diye listene yazma. Kendin ölç, kendin araştır ve sana uygun olup olmadığına öyle karar ver. Çünkü, ilerideki hayatını o mesleği yaparak kazanacak olan sensin. Kendi yolculuğunu yaşayacak olan sensin. O yolculuğu da, başkalarının hayalleriyle yaşayamazsın. Kendi hayalini kur, kendi hayalini yaşa.

hayal

 

  1. Senden daha deneyimli olan insanlara soru sormaktan asla çekinme!


Aklındaki bölümleri ve okulları oralarda okuyan insanlara, mezunlarına sormaktan asla çekinme. Çünkü; öğrenciler ve mezunlar bölümleri hakkında internette ve tanıtım günlerinde bulabileceğinden çok daha objektif, çok daha samimi yorumlarda bulunacaklardır. Hatta ÖğrenciKariyeri olarak sırf buna odaklanmış Mentorluk Projemiz bile var. Mutlaka göz at derim, okumak istediğin bölümü öğrenmek için bundan daha güzel bir fırsat olamaz!

lise_mentorluk_programi

  1. Hayal kur!


Ailen, senin çok başarılı bir doktor olacağını düşünebilir. Öğretmenlerin, çok başarılı bir mühendis olmanın hayalini kurabilir. Ama önemli olan; senin ne istediğin, seni kendini nerede gördüğün. Kendimden örnek verecek olursam; ben lise hayatım boyunca ama çoğunlukla tercih dönemimde özellikle öğretmenlerimin yönlendirmesiyle kendimi çok fazla doktor olarak hayal etmeye çalıştım. Dediğim gibi, sadece çalıştım. Çünkü asla kendimi doktor olarak mutlu göremedim, doktor olursam her zaman eksik olacağımı hissettim. O yüzden tercihlerimde tek bir tıp fakültesi bile bulundurmadım. Hatta kendimi endüstri mühendisi olarak hayal ettiğimde o kadar iyi hissediyordum ki; tercihlerimin hepsini endüstri mühendisliği alanında yaptım. Sen de kendini sana önerilen bütün meslekler içinde hayal et. Hangisinde en huzurlu, hangisinde en mutlu olacağını görüyorsan onu tercih et!

HAYAL12

  1. Hayalini kurduğun meslek, sen mezun olduğun zamanki dünyada ve Türkiye’de geleceğe sahip olacak mı? Uzmanlarına sor!


Hayal kurmak çok güzel, hele ki hayalini kurduğun işi yapmak bin kat daha güzel! Ama maalesef, çok klişe olmasına rağmen hayal bazen karın doyurmuyor. Bazen de hayaller, müthiş paralar kazandırıyor! Hayalinin, ileride hayatını kazandıracak kadar iş yapıp yapmaması da, mezun olduğun zamanki dünyanın şartlarına bağlı olacak. Demek istediğim, şu an çok popüler olan bir mesleğe; sen bölümü bitirdiğin zaman bu kadar ihtiyaç duyulmayabilir. Bunu öğrenmenin, en azından tahmin edebilmenin en güzel yoluysa; uzmanlarına danışmak. Bir sektörün en iyisine ulaşmak zor olabilir, ama “hayır”ları cevap olarak kabul etmezsen bir o kadar kolay da olabilir. Hayallerini anlat ve geri bildirim al. Belki de; aldığın geri bildirimlerle hayalin bambaşka şekillenecek! Kim bilir? Denemeye değer!

Business colleagues having a team meeting

5. Öğütleri dinle, ama koşulsuz hayata geçirme!

18 yaş, aslında meslek tercihinde bulunmak için çok erken bir yaş değil. Ama eğitim sistemimiz; 18 yaşında kendimizi tanımaya izin vermediği için bize erkenmiş hissini veriyor. Bu yüzden, seni tanıyan insanların; ailenin, öğretmenlerinin, arkadaşlarının öğütlerini mutlaka dinle. Çünkü bazen, seni senden iyi tanıdıkları durumlar olabilir. Ama; o öğütlere koşulsuz şartsız bağlı kalıp hayata geçirme. Kendi kafanda kıyasla, hayal et. Hayallerini onlarla tartışmaktan geri durma, hayallerini sesli olarak dile getirmek seni daha iyi hissettirecektir. Zaten eğer hayalinden şüphe duyuyorsan, sesli dile getirdiğinde kafanda netleşecektir. Ama yine de, kesinlikle koşulsuz şartsız öğütleri kabul etme!

HAYAL123

Bu beş maddede tercih döneminde en çok dikkate alınması gerekenleri özetlemeye çalıştım. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Umarım herkesin hayal ettiği meslek, hayal ettiği okul gerçek olur. Tercih döneminizde bol bol başarılar ve sevgiler!

 

 

Özel İçerik: Özge Özışıklıoğlu

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.