Öğrenci Kariyeri Banner

Teknoloji Aletlerinin Bilinmeyen 10 Farklı Kullanışları

Teknoloji Aletlerinin Bilinmeyen 10 Farklı Kullanışları
Bugün kullanılan teknoloji aletleri, aslında hiç tahmin edemeyeceğimiz amaçlar için tasarlandı. Bazılarıysa aynı amaçlar için tasarlanmıştı.  Ama bu aletler daha çok basitleştirilerek bugün kendi yerini aldı. İşte o 10 teknoloji !
1. Klima Aslında Fabrikayı Soğutmak Amacıyla Tasarlanmıştı
Willis Carrier tarafından 1902 yılında işlevsel klima icat edildi. Buz makinesi gibi klima da buzdolabından türeyen bir teknoloji ürünü olarak ortaya çıktı. 1902 yılırında Sackett-Wilhelms Litografi ve Baskı Şirketi’nin kurucuları, Carrier’dan fabrikalarını soğutacak bir sistem istedi. Çünkü fabrikanın içi nemliydi bu yüzden baskıda kullanılan renklere zarar veriyordu. Carrier bu durum üzerine çalışmalara başladı ve bugün kullandığımız klimaların başlangıcı oldu.

indir (1)_790x445

2. Buharlı Motorlar İse Kömür Madenlerindeki Suları Dışarı Pompalamak İçin Tasarlanmıştı 

Sanayi devrimi için önemli bir icat olan buharlı motorlar ve makinelerin buluşu yüzyıllar öncesine dayanıyor. İlk buharlı motor olma özelliğini taşımasada buharla çalışan ilk makine,  Jeronimo de Ayanz tarafından, 1606 yılında bulundu. Ayanz, bulduğu makinesiyle birlikte kömür madenlerindeki suyu dışarı pompaladı.

indir (2)_790x445

3. İlk Programlanabilir Robot Aslında Döküm Yapmak İçin Bulunmuştu 

Hepimiz biliyoruz ki ilk dijital ve programlanabilir robot Georgee Devol tarafından 1954’te,  icat edildi. Unimate adlı robot, çok yüksek sıcaklıklarda ve tehlikeli bir ortamda oluşan  döküm işlemlerini yapmak için tasarlanmıştı.

indir (3)_790x445

4. Buz Makineleri İse Hastaların Ateşini Düşürmek İçin Tasarlanmıştı 

Buz yapma makineleri aslında üretilen ilk işlevsel buzdolabının yan ürünü ve bu makine William Cullen tarafından 1720'lerde üretildi. Bazı buluşçular ise Cullen’in tasarımını geliştirerek yeni tasarımlar  ortaya koydu. Bu buluşçuların içerisinden ise ABD’li doktor olan John Gorrie de vardı. 1842 yılında ise Gorrie, Cullen’in buzdolabı tasarımını kullanarak bir buz makinesi yaptı. Bu makine aslında Sarıhumma hastalarının vücut ısısını düşürmek için yapmıştı ve bu amaçla kullanıldı.

images (1)_790x445

5. Sirenler Aslında Müzik Aleti Olarak Tasarlanmıştı

Günümüz için tehlikeli bir durumu belirtmek için kullanılan siren aslında uyarıcı araç olarak tasarlanmıştı. John Robinson’ın 1799’da tasarladığı bu aletle bir enstrüman olacağını düşünüyordu.

indir (4)_790x445

6. Blok Zinciri Teknolojisi İse Dokümanların Tarih Bilgisini Belirtmek İçin Tasarlanmıştı 

Stuart Haber ve W. Scott Stornetta tarafından 1991 yılında icat edilen bu teknoloji aslında dokümanlara değiştirilmeyecek bir tarih bilgisi koydu. Ama bu teknolojiyi ileriye götüren Satoshi Nakamoto, 2000’li yılların sonlarında Bitcoin’i icat etti. Sonrası ise teknoloji için daha farklı bir yol oldu.

indir_790x445 (1)

7. Mikrofon Aslında Duyma Cihazı Olarak Tasarlanmıştı

Mikrofon, Emile Berliner tarafından 1877 yılında icat edildi. Ama bu icada benzeyen aletler vardı hatta Alexander Graham Bell de bu icat üzerinde çalışmalar yürüttü ve Berliner’den önce bir prototip çıkarttı. Bell'in yapmış olduğu bu icatın mucidi olmamasının sebebi işlevsel olmamasıydı. Bu icadı Bell Duyma sorunu yaşayanlar için ses yükseltme özelliğini taşıyordu.

images (2)_790x445

8. Android İse Kameralar İçin Tasarlanmıştı

Dört kişilik bir ekip dijital kameralardaki düşüş sebebiyle ve akıllı telefonlardaki artış yüzünden işletim sistemlerini akıllı telefonların kullanabileceği şekilde tasarladılar.

indir (5)_790x445

9. iPhone’un App Store’u Kullanmaması Planlanıyordu

Aslında Steve Jobs, iPhone’ları tasarladığında geliştiricilerin web tabanlı uygulamalar yapmasını istediği için App Store ise, iPhone’a sonradan geldi. Kalite konusu yüzünden şüphe duyan Jobs bunu istemesede Apple yetkililerinin ısrarları üzerine İphone çıktıktan bir yıl sonra App Store'u duyurdu.

indir (6)_790x445

10. USB’ler Aslında İlk Çift Yönlü Olarak Tasarlanmıştı

Bu aletin mucidi AJay Bhatt ise Type-C USB’lere benzer şekilde bir alet yapmak istedi. Ama zamanın getirdiği sorunlar ve yayınlanıp yayınlanmayacağı kuşkusuna düşüp bunu başaramadı.

indir (7)_790x445

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.