Öğrenci Kariyeri Banner

Geleceğin Meslekleri Arasında Olan Otomotiv Mühendisliği Nedir?

Geleceğin Meslekleri Arasında Olan Otomotiv Mühendisliği Nedir?
OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?

Otomotiv son yıllarda çok önem verilen, tüm araç ve taşıtların üretiminin yapıldığı bir sanayi koludur. Teknolojik gelişmelere paralel olarak kendisini geliştiren otomotiv sanayi bu gelişimi üretimden tasarıma, planlamadan araştırma- geliştirmeye kadar her alanda uygulayabilecek Otomotiv Mühendislerine ihtiyaç duymaktadır. Otomotiv Mühendisliği taşıtların tüm sistemlerinin planlanması ve üretiminde görev alan, ayrıca fren ve süspansiyon sistemleriyle de ilgilenen meslek dalıdır. Otobüs, kamyon, motosiklet, otomobil gibi kara taşıtlarını planlar ve üretimini denetler. Makine Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği gibi dallarla tasarım ve üretimde ortak çalışmalar yapar. Kara taşıtlarının üretiminde hemen her yerde bulunur. Küçük parçalardan üretime kadar süreçte tüm kısımlarda bulunur ve çalışır.

Adsız tasarım (2)

OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİNİN GÖREVİ NEDİR?

Tüm kara taşıtlarının üretiminde tasarlanmasından kullanıma geçilmesine kadar yer alan otomotiv sektörü mühendisleri 4 ana dalda birden görev yapabilmektedir. Bunlardan ilki Tasarım Mühendisliğidir. Taşıtların tasarım süreçlerinin yürütülmesinden Otomotiv Mühendisliği sorumludur. Tasarım dışında Ar-ge, Servis ve Üretim Mühendisliği görevleri de bulunmaktadır. Tüm ana dallar düşünüldüğünde aslında bir taşıtım tüm üretim süreçlerinin devreye girdiği görülmektedir. Sadece Servis Mühendisliği alanında çalışanlar bakım, onarım ve tamir işlemlerinden sorumlu olarak üretim sonrası görev yapmaktadır.

  • Tasarım Mühendisliği

  • Ar-Ge Mühendisliği

  • Üretim Mühendisliği

  • Servis Mühendisliği


Tasarım Mühendisliği; belirli parçaları ve sistemleri tasarlar ayrıca test eder. Bir parçanın bütün yeterliliklerini sağlayıp sağlamadıklarını kontrol ederler. Tasarım testini geçerse sıra Ar-Ge'dedir.

 Ar-Ge Mühendisliği; tasarlanan parçanın daha verimli ve kullanışlı olmasını sağlar.

 Üretim Mühendisliği; aracın nasıl ve hangi sırayla üretileceğinin tasarımını yapar.

 Servis Mühendisliği; aracın bakım ve tamir işlerinin nasıl yapılacağını ve servisin teknik kontrolünü sağlar.

OTOMOTİV MÜHENDİSİ OLMAK İÇİN GEREKEN ÖZELLİKLER NELERDİR?

Otomotiv Mühendisi olmak isteyenlerin; uzay ve şekil ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip, fizik ve matematik alanında ilgili ve başarılı, mekaniğe karşı ilgi duyan, hayal gücü geniş ve tasarım gücü yüksek kişiler olmaları gerekmektedir.

OTOMOTİV MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR?

Otomotiv Mühendisliği profesyonel meslek gruplarından olduğu için lisans eğitiminin ardından meslek sahibi olunmaktadır. Sektör ihtiyaçlarını sağlayan iyi bir mühendis olabilmek için artık lisansüstü eğitim görmüş insan kaynakları arayan fabrikaların sayısı bir hayli fazladır. Bu nedenle iyi yerde stajın da dahil olduğu lisans eğitiminin ardından lisansüstü eğitim alınması gerekmektedir. İşe alındıktan sonra da ancak oryantasyon programında başarılı olan adaylar daimi olabilmektedir. İş olanaklarının geniş olması bu mesleği yapacakların kolayca işe girebileceği anlamına gelmemekte, adayların vasıflarını arttıracak her türlü faaliyeti yapmaları yararlı olmaktadır.

2

OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ İŞ İMKANLARI VE ÇALIŞMA ALANLARI NELERDİR ?

Otomotiv Mühendisliği son zamanlarda önemi daha da artan meslekler arasında yer almaktadır. Bunun en önemli nedeni Türkiye’nin sektörde yaptığı atılımlardır. Otomobil üretilen fabrikalarda mühendisler daha çok üretim alanlarında iş bulmakla birlikte yönetici pozisyonlarında yer alanlar ancak masa başı iş yapabilmektedir. Özel ve Devlet kurumlarında iş bulma olanakları oldukça geniştir. Marmara Bölgesinde yer alan bazı büyük iller iş olanakları açısından çok daha iyidir. Yeni mezunların Kocaeli, İstanbul gibi illere gitmeleri şanslarını büyük oranda arttırmaktadır.

OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİNDE YÜKSELME BASAMAKLARI NELERDİR?

Otomotiv mühendisliğinde dilerseniz bir ömür yükselebilirsiniz. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Otomotiv Mühendisliğinde de üniversitede kalarak ya da farklı bir üniversiteden devam ederek öğretim görevlisi ya da Araştırma Görevlisi olarak akademik kariyerinizi devam ettirebilir ve Öğretim Görevlisi Otomotiv Mühendisi, Doktor Öğretim Görevlisi Otomotiv Mühendisi / Uzman Öğretim Görevlisi Otomotiv Mühendisi, Doçent Otomotiv Mühendisi, Profesör (Prof.) Otomotiv Mühendisi, Ordinaryus (Ord.) Otomotiv Mühendisi olarak mesleğinizde uzmanlaşabilirsiniz. Eğer kariyerinizin peşinden koşacaksanız lütfen evlenmek gibi güzellikleri ihmal etmeyin çünkü kariyerinize bir taraftan devam ederken evlenirseniz size devlet burs imkanıda tanıyacaktır.

5

OTOMOTİV MÜHENDİSLERİNİN MAAŞLARI NE KADARDIR?

Kamuda Otomotiv mühendislerinin maaşları 4000-4500 TL civarındadır. Kamu da çalışan Otomotiv Mühendisleri tüm devlet memurları haklarından faydalanmakta olup çocuk sayısı eş durumu görev yaptığı yer gibi etkenler maaşlarını 500– 1000 TL civarında yükseltebilmektedir. Özel sektörde ise Otomotiv Mühendislerinin kurum ile anlaşmasına bağlıdır ve ortalama 4000– 5000 TL arasında değişmektedir. Ayrıca bilirkişi olarak da görev yapabilirler bu durumda ise 30.ooo TL’ye kadar ücretleri çıkabilmektedir. Ancak belirtmek isterim ki özel sektörde her geçen gün eleman ihtiyacı azalmaktadır.

 

KAYNAK  2

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.