Öğrenci Kariyeri Banner

Tasarruf Etme ve Para Biriktirmenin Yöntemi

Tasarruf Etme ve Para Biriktirmenin Yöntemi

Ekonomi, sınırlı kaynaklarla sınırsız olan insan ihtiyacını karşılamaktır. Tanımdan da anlaşılacağı gibi dünya üzerindeki kaynaklar sonsuz değil ve herkese yetecek kadar da yok.  Para da sonsuz olmadığı gibi o da herkese yetecek kadar bulunmuyor. Dünya üzerindeki her türlü mal veya hizmetin fiyatlarındaki farklılığın temel nedeni de bu, sınırlı olması.  Bizler de isteklerimizi karşılamak için elimdeki sınırlı sayıdaki para ve malı kullanarak onları elde etmeye çalışırız. Bazen elimizdeki kaynaklar bunlara yetmeyebilir. Bu zamanlar vaktinde tasarruf etiğimiz bir paramız varsa onu kullanıp ihtiyacımı karşılayabiliriz.

Tasarruf yapmak aslında bir tercih olmak yerine zorunluluk olmalıdır. İşte tasarruf etmemiz için bazı nedenler;

Acil Durumlar Karşısında Tedbirli Olmak

Hayatta her zaman nelerle karşılaşacağımızı bilmemiz mümkün değildir.  Arabanız bozulabilir, evinizi su basabilir veya doğal bir afetle olabilir. Bu gibi durumlar için en az bir aylık geçiminizi sağlayacak bir miktar paranızın olması iyi olacaktır.

Uzun Vadeli Planları Gerçekleştirebilmek

Bir ev veya araba almak ya da rahat bir emeklilik için hazırlık yapmak gibi planlarınız olabilir. Bunları gerçekleştirecek parayı her zaman bulmanız kolay olmayabilir. Ama bugünden hazırlık yapabilirsiniz.

Kısa Vadeli Planları Gerçekleştirebilmek

Günlük yaşamınızda yapmak istediğiniz bazı şeyleri yerine getirmeniz için tasarrufa sahip olmanın insanı rahat hissettirir. Ayrıca bu durum bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Peki en etkili nasıl tasarruf yapabiliriz?

1_aUaxP_F625YRZsdfXnmm3A


  • Bütçe Oluşturun


  •  


Bir defterin sağ tarafına aylık gelirlerinizi ve sol tarafına ise aylık kesin giderleriniz (kira, faturalar, giyim, mutfak masrafı vb.) yazın. Bu şekilde elinizde kalan parayla isteğinize bağlı yapabileceğiniz harcama miktarını hesaplayıp yapacağınız ekstra harcamaları görebilirsiniz.

 


  • Gereksiz Harcamalardan Kaçınmak


  •  


Tasarruf edebilmek için öncelikle doğru harcama yapabilmek çok önemlidir. Birçok kişiden kazancım yetmiyor gibi bir şey duymuşsunuzdur. Bunun nedenini bir iktisat kuramı ile açıklanabilir, gelir ne kadar çok olursa harcamada aynı oranda çok olacaktır. Ama harcamalarımızı azaltırsak tasarruf dahi edebiliriz.

Eğer aldığımız ürün hesapladığımız bütçeyi aşıyorsa onu almamak ve onun yerine alternatifini seçmek daha doğru olacaktır. Mesela son model cep telefonu satın almak yerine yine isteklerimiz karşılayan aha makul bir fiyatlı cep telefonunu tercih edebiliriz. Özetle marka yerine ihtiyacınızı alın.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde yapılan bir araştırmaya göre bir ürünü almak istiyorsak onu almadan önce 1 hafta veya 10 gün beklemek ve bu süre zarfında bu ürüne gerçekten ihtiyacımız var mı diye düşünmemizi öneriyor. Eğer gerçekten ihtiyacınız varsa onun eksikliğini hissedeceğinizi belirtiyor.

Alışverişi yapmadan önce indirimleri araştırabilirsiniz. Hediye çekleri veren internet sitelerini takip edebilir buralardan hediye çekleri alarak ürünü daha uygun bir fiyata elde edebilirsiniz.

 

 


  • Evde Tasarruf  Taktiklerini Uygulayın


  •  


Gereksiz yere yanan ampuller, kullanılmadığı halde fişleri prize takılı olan küçük ev aletleri, kapasitesi dolmadan çalıştırılan beyaz eşya… Evde su, doğalgaz ve elektrik tasarrufu yaparak, giderlerinizin oranını düşürebilir ve bu sayede daha fazla tasarruf yapabilirsiniz. Kullanmadığınız eşyaları satabilirsiniz. Hem bu sayede ev içinde gereksiz bir kalabalıktan da kurtulabilirsiniz.

 

İsteklerimiz hiçbir zaman bitmeyecektir ama gelirimizi kontrol edip ona göre harcamalarımızı düzenlersek isteklerimizin daha rahat bir şekilde yerine getirebiliriz. Tasarruf yaparak sadece kendimize fayda sağlamayız. Ayrıca bu parayı veya para ile aldığımız altın vb. madenleri bankalarda tutarsak ülke ekonomisine de katkı sağlamış oluruz.

 

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazar ekibinden Ali Can SEMİZ tarafından oluşturulmuştur.

 


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.