Öğrenci Kariyeri Banner

Tarihin Yıldızları Ve Hastalıkları

Tarihin Yıldızları Ve Hastalıkları
Tarihe adını büyük harflerle yazdırmış olan dehalarımızın, ressamlarımızın, yazarlarımızın ortak bir özelliği olduğunu biliyor muydunuz? Sahip oldukları hastalıklar onların birer ortak noktasıdır. Belki de onların eşsiz olmasını sağlayan şeylerden birisi de bu hastalıklarıydı. Bakalım kimler hangi hastalığa sahipmiş.

pisagor

1-PİSAGOR (MÖ 570-MÖ 495)

Matematikçi ve Pisagorculuk olarak bilinen akımların kurucudur. Kendisi İyonyalı bir filozoftu. En iyi bilinen önermesi kendi adını taşıdığı ‘Pisagor Önermesi’dir. Aynı zaman da ‘ Sayıların Babası’ olarak da bilinirdi. Kendisinde Obsesif Kompülsif Bozukluk vardı. Bu yüzden kök ikinin rasyonel olmadığını ispatlayan öğrencisi Hippasus'u denize attırmıştır olduğu bilinir. Fikirlerinin kesin doğru olduğunu düşünürdü.

2-Dante Alighieri (1265-1321)

Dante Alighieri İtalyan ozan ve politikacıydı. En bilinen eseri, Ahirete yapılan bir yolculuğu anlattığı ‘İlahi Komedya’ dır. Dünya edebiyat tarihinin en büyük eserlerinden biri kabul edildiği gibi, modern İtalyancanın da temelini oluşturur. Norkolepsi ve kas gevşekliği hastalıkları vardı. Norkolepsi gündüzleri sürekli uyuma ihtiyacı hissetmektir. Kas gevşekliği ise bu hastalığın bir sonucudur. Ayrıca Dante Epilepsi (Sara) hastasıydı.

 

3-Leonardo Da Vinci (1452-1519)

   da vinci-loc Rönesans dönemin de yaşamış İtalyan filozofu, astronomu, mimarı, mühendisi, mucidi, matematikçisi, yazarı ve ressamıdır. En tanınmış yapıtları Mona Lisa 1503-1507) ve Son Akşam Yemeği (1495-1497).  Hastalığı Frijit idi. Frijit cinsel manada karşı cinse karşı oluşan soğukluktur. Leonardo'nun hayatı boyunca sevgilisi olmamıştı, bir erkek olan Mon Salai haricinde. Cinselliği duyguların olmadığı zaman, iğrenç bir şey olarak tanımlardı. Farklı alanlara olan ilgisinden ve sosyal olmamasından dolayı Asperger Sendromu da olduğu söylenilebilirdi.

 

4-Galileo Galilei (1564-1642)

   galileoİtalyan astronom, fizikçi,mühendis, filozof ve matematikçisidir. Gelileo Sendromu olarak da bilinen hastalığa sahipti. Yani o anki topluma ters düşen her ne varsa o konuda insanları zorlamak. Bunun yanında ilerleyen yaşlarında Galilei kör olmuştur.,

 

 

 

5-Isaac Newton (1643-1727)
newtonİngiliz fizikçi, matematikçi, astronom, mucit, filozof, ilahiyatçıdır. Newton bilim insanları tarafından tarihin en etkili insanlarından biri kabul edilmektedir. Fizik kanunları ve matematik konusunda muhteşem çalışmalara imza atan Newton Asperger Sendromu'na sahipti. Asperger Sendromu'nda beynin tüm lopları ayrı ayrı çalışır. Bu yüzden birden farklı alanda anlaşabilirlerdi. Ayrıca bu rahatsızlık kişinin asosyal olmasına, hep aynı şeyleri tekrarlamasına da yol açabilir.

 

6-Johann Wolfgang Von Goethe (1749-1832)

goetheAlman edebiyatçı,politikacı,ressam ve doğa bilimcidir.  Aynı zamanda çeşitli doğa bilimleri alanlarında araştırmalar yapmış ve yayınlar çıkarmıştır. Goethe, şiir, drama, hikaye, otobiyografik, estetik, sanat ve edebiyat teorisi, ayrıca doğa bilimleri olmak üzere birçok esere imza atmıştır. Bununla birlikte, zengin bir içeriğe sahip olan mektup çeşidi, önemli edebi eserlerindendir. Goethe, aynı zamanda, yurt dışında da Alman edebiyatı’nın temsilcisi olarak kabul edilmiştir. Goethe Asperger Sendromu vardı.

 

7- Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

    mozart+copyMüzik dünyasının gelmiş geçmiş en büyük insanlarından olan Mozart'ta Tourette Sendromu mevcuttu. Bu hastalık aynı şeylerin sonsuz kez tekrarlanmasına yol açar. Notalama yeteneğinin buradan geldiği düşünülüyor. Ayrıca bu sendrom kişinin her şeye karşı tikinin olmasına da yol açabilir.

 

 

8- Ludwig Van Beethoven (1770-1827)

beethovenAlman klasik müzik bestecisi. Kendisi Viyana Klasiği denilen türün temsilcilerindendir. Çalışmalarıyla Romantizm müziğinin yolunu açmıştır. 9. senfonisini sağırken besteleyen Beethoven'ın işitme bozukluğu vardı. Astım hastalığın sahip olan Beethoven çalışmalarından önce kafasını soğuk suyla dolu kovaya sokardı. Obsesif de olan Beethoven'da Asperger Sendromu da vardı.

 

9- Charles Darwin (1809-1882)

darwin    İngiliz biyolog ve doğa tarihçisiydi. Evrim konusunda başarılı çalışmalar yapan Darwin kekemeydi. Bunun yanında Chagas hastası da olan Darwin'in vücudunun içinde yumuşak kanatsız böcekler dolaşıyordu. Tüm bunları hisseden Darwin bu böceklerle ilgili bilgileri bile kitaplarına aktardı.

 

10- Alexander Graham Bell (1847-1922)

graham bell1876'da telefonun icadı ile tanınan Alexander Graham Bell önce Ontorio'ya, daha sonra Boston'a yerleşti. Aslında Graham Bell, sağırların sessizliğini ortadan kaldırmaya çalışıyordu. Bunu başaramadı ama her gün yeni bir özelliğe kavuşan telefonla birbirinden kilometrelerce uzaktaki insanların birbirlerini duymalarını sağladı. Graham Bell  Disleksi (Öğrenme Bozukluğu) hastası idi.

 

11-Thomas Edison (1847-1931)

edison20. yüz yıl yaşamını icatlarıyla büyük bir şekilde etkileyen Amerikalı mucit ve iş adamıdır. Bazı icatları tamamen orijinal olmakla birlikte eski icatların geliştirilmesi veya yönetimi altında çalışan yüzlerce işçiye aittir. Yine de Edison elinde bulundurduğu onun adını taşıyan Amerikan patentiyle tarihteki en önemli ve en verimli mucitlerden biri olarak nitelendirilir. Patentlerinin çoğu Amerika'nın haricinde Almanya,  Fransa, İngiltere  onaylarına da sahiptir. Thomas Edison işitme kaybına ve Disleksi hastalığına sahipti.

 

12- Vincent Van Gogh (185-1890)

van goghHollandalı ressamdır. Van Gogh, ömrünün son on yılı boyunca yaklaşık 900 sulu boya/yağlı boya resmi ve 1100 kara kalem çalışma üretmiş, en meşhur eserlerini ise ömrünün son iki yılında yapmıştır. Van Gogh, resim kariyeri boyunca kardeşi Theo'dan aldığı maddi destek sayesinde ayakta durabilmiştir. Van Gogh şizofreni hastasıydı. Boyadan zehirlenmesi bu etkiyi arttırdı. Bipolar bozukluğu da mevcuttu. Frengi ve Ménière hastalığı da vardı.

 

13- Albert Einstein (1879-1955)

  einstein  Yahudi asıllı Alman teorik fizikçi, ve bilim insanıydı. 1921 yılında Einstein, Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülmüştür. Modern Fiziğin babalarından Einstein Otistik Spektrum Bozukluğuna sahipti. Asperger sendromuna benzese de farklılıkları vardır. Kişi kendini uzun uykulardan alamaz. Sürekli yarı baygın halde dolaşabilir. Beyin loblarının arasında bağlantı sadece yaşamsal faaliyetleri sürdürecek kadar vardır.

  

 

     

14- Pablo Picasso (1881-1973)

pablo-picasso-9   İspanyol ressam ve heykeltıraştır. 20. yüzyıl sanatının en iyi bilinen isimlerindendir. Georges Braque ile akımının temelini atmıştır. Pablo Picasso yoğun bir migrenden muzdaripti. Disleksi (unutkanlık ve öğrenme zorluğu) hastalığı da kendisinde mevcuttu. Öğrenmede zorluk çekiyordu ancak baş ağrısının da etkisiyle resimlerde farklı etkilere de yer veriyordu.

 

15- Agatha Christie (1890-1976)
agatha     İngiliz yazardır. Polisiye edebiyatın en önemli isimlerinden biri ve dedektif Hercule Poirot karakterinin yaratıcısıdır. Mary Westmacott takma adıyla aşk romanları da yazmıştır. Ancak asıl ününü, yazdığı 80 dedektif romanı ve West End tiyatrolarında sahnelenen oyunları ile kazanmıştır. Histerik Füg hastalığı vardı. Bu rahatsızlık kişiyi gerçek dünyadan koparır. Bu hayal dünyasının Agatha Christie'ye kazandırdıkları göz ardı edilemez. Ayrıca Christie sara hastasıydı.

16-Salvador Dali (1904-1989)

dali  Katalan sürrealist ressamdı. Gerçeküstü eserlerindeki tuhaf ve çarpıcı imgelerle ünlenmiştir. En iyi bilinen eseri olan Belleğin Azmi’ni 1931'de bitirmiştir. Bir ressam için en kötü hastalıklardan Parkinson hastasıydı. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu vardı Neredeyse 48 yaşına kadar cinsellikten oldukça soğukmuş ve eşi ile 15 yıl kadar birlikte olmamıştır.

 

 

 

17- Frida Kahlo (1907-1954)

frida kahlo  Meksikalı ressam. Bir yirminci yüzyıl popüler kültür ikonu haline gelen ressam, resimlerinin yanı sıra inişli çıkışlı özel yaşamı ve politik görüşleri ile tanınır. Sanatı, sürrealist olarak tanımlanmışsa da kendisi bu tanımı reddetmiştir. Ressam Diego Rivera’nın eşidir. Küçük yaşlarda çocuk felci geçirmişti. Uzun süre yatağa bağımlı olduğu için bir bacağı diğerinden inceydi. Omurgasında sorunlar vardı. Hayatının sonlarına doğru sağ bacağı kesilmiştir.

 

 

 

18- John Forbes Nash (1928-2015)
john nash  ABD’li matematikçidir. Ünlü ''Oyun Teorisi'' nin sahibi bir matematikçi olan Nash şizofreni hastasıydı. Çevresinde aslında olmayan kırmızı giysili insanlar görüyordu. Akıl Oyunları isminde bir film onun hayatından alınmıştır.

 

 

 

19- Christy Brown (1932-1981)

Radharc-Christy-Brown

İrlandalı ressam ve yazardır. 22 çocuklu bir ailenin, hayatta kalabilen 13 çocuğundan biri olarak Dublin'de doğmuştur. Beyin felci ile dünyaya gelmiş ve uzun süre hareket ve konuşma yetenekleri olmadan yaşamıştır. Doktorlar, başlangıçta C.Brown'un zihinsel olarak özürlü olduğunu düşünmüşlerdir ve öleceğini söylemişlerdir. Fakat annesi doktorların sözüne aldırmayarak oğlunun eğitilebileceğine inanmıştır. Annesinin bu çabaları sonucu ile Christy Brown sol ayağını kullanarak yazmayı ve resim yapmayı başarmıştı. Yaşamı boyu yardıma muhtaç olarak yaşaması onun İrlanda'nın tanınmış yazarları arasına girmesini engellememiştir. Sadece sol ayağını kullanarak yazdığı eserler, onun dünya çapında bir üne kavuşmasını sağlamıştır. Kendi hayat hikâyesini yazdığı Sol Ayağım (My Left Foot) adlı eseri filme alınmıştır. Baş rolünü Daniel Day-Lewis'in oynadığı Sol Ayağım filmi büyük bir başarı kazanmıştır. Bu tarzda yazdığı diğer kitabı da en çok satanlar listesine girmiştir. Brown aynı zamanda Epilepsi hastası idi.

20- Stephen Hawking (1942-...)

56e2d2f367b0a94c48763b9b    İngiliz fizikçi, evrenbilimci, astronom, teorisyen ve yazardır. Yüksek lisans öğrencisi iken, yavaş yavaş sendeleme ve genel sakarlık belirtileri göstermeye başlamıştır. Rahatsızlığı olduğunu anlamak için test yaptırmak üzere hastaneye gitmiş . Orada Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) tanısı konulmuştur. ALS, hastaların istemli kas kontrolünü kaybetmelerine neden olan nörolojik bir hastalıktır. Doktorlar ona büyük olasılıkla birkaç yıl ömrü kaldığını söylemişlerdir. Motor nöronların yüzde sekseni öldü ve felç kaldı.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.