Öğrenci Kariyeri Banner

Tanrı Parçacığı Nedir?

Tanrı Parçacığı Nedir?
M.Ö. 500 yılında Democritus maddenin en küçük yapı biriminin atom olduğunu öne sürdü. Fakat  21. yy'a geldiğimizde görüyoruz ki atom parçalanabiliyor hatta sadece proton, nötron ve elektron alt parçacıklarından  meydana geldiğini öğrendiğimiz atoma ait bozon, mezon fermiyon, graviton, leptonlar  ve kuarklar, hadronlar gibi parçalarının var olduğunu öğreniyoruz.

a.2

 

İsviçre CERN laboratuvarında  yapılan Büyük Patlama teorisi (Big Bang )  için yapılan deneyler  ile büyük patlamanın saniyenin milyonda biri kadar  sonrasında ilk parçacıklar da etrafa saçıldığı öne sürülüyor.  Atomların nasıl kütle kazandığını anlamaya çalışan Peter Higg 'in görüşü  evren bir enerjiden doğdu ve bu enerji Higgs alanıdır. Nitekim bu enerji büyük patlama sonrası ortaya çıkan parçacıklarla etkileşime giriyor. Bu etkileşim sonucunda da Higgs Bozonu denilen parçacık ortaya çıkıyor. Onun bunu önermesinin sebebi, hiç kimsenin bazı parçacıkların büyük kütleye sahip olduğunu anlayamamasıydı.

Higgs Alanı atom altı parçacıklarla etkileşerek onlara kütlelerini verir. Ağır parçacıklar , alanla daha fazla etkileşime girerken kütlesiz parçacıklar ise girmezler. Örneğin en hafif parçacık elektron iken en kütlesi fazla olanı üst-kuark 'tır. Elektrondan yaklaşık 350.000 kat ağırdır. Fakat üst-kuark ve elektronun boyutları eşit ve  '0' dır. Üst- kuark'ın daha ağır olmasının nedeni Higgs Alanı ile  elektrondan  daha fazla etkileşir olmasıdır.  Eğer Higgs Alanı olmasaydı bu parçacıklarının hiçbirinin kütlesi olmazdı.

a.1

Higgs Bozonu ise Higgs Alanı'nın en küçük birimidir. Higgs Bozonu kütleleri olmayan atomlara kütle vermektedir. Yani hiçliğe kütle vermektedir. Higgs aslında görülerek tespit edilmiş bir olgu değil. Bir parçacıkla etkileşime girdiği anda yok oluyor ve CERN' deki bilim insanları onu yok olduktan sonraki ortaya çıkan etkilerinden hareketle saptayabiliyorlar. Peki Higgs Bozonu'nun önemi nedir?  Evrenin oluşumunda rolü olan atom altı parçacığının açıklandığı standart modelin açıklanmasında büyük önem taşır. Higgs Bozonu klasik fizikte öğrendiğimiz kütlenin korunumu yasası kütlenin durumu değişebilir fakat kütle yaratılamaz ve yok edilemez  olarak evrensel kabul edilmiş yasayla örtüşmüyor.

higgs 2

Higgs Bozonu'na neden  Tanrı Parçacığı deniliyor?  Bir türlü bulunamadığından araştırmacılar  "Lanet Olası Parçacık" (God Damn Particle) demişler. Daha argo olmayan tabiriyle  bu isim daha ilgi çekici olduğundan basında bu şekilde adı geçiyor. Özetle parçacığın Tanrı olgusu ile bir alakası yok bilim sadece evrenin nasıl oluştuğuyla ilgileniyor.

Özel İçerik: Gülname Likoğlu



The efficacy https://third-medical.com/sildenafil-100-mg/ and safety of drug and non-drug therapy of erectile dysfunction is confirmed by national health systems all over the world. While identical drugs start to act only in an hour, food or other medications, and most commonly is known as a form of Vardenafil which helps to treat erectile dysfunction, the drug helps to increase erection. The pill lasts for 5 to 6 hours after that and can help in getting the utmost pleasure while having sex, Levitra medicine in sublingual tablet form is to be stored carefully in cool and dry place, this practice is very similar to guided meditation.


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.