Öğrenci Kariyeri Banner

Stresi Azaltmada Yeni Adım: Kontrolsüz Kahkaha Attıran Ayak Gıdıklama Cihazı Geliştirildi

Stresi Azaltmada Yeni Adım: Kontrolsüz Kahkaha Attıran Ayak Gıdıklama Cihazı Geliştirildi

Bilim insanları, pille çalışan cihazın ayak tabanının gıdıklanmaya en hassas noktalarını uyaran ve giyenlerin stres atmasını sağlayabileceği umuduyla "kontrolsüz kahkahaya" neden olan bir ayak gıdıklama cihazı geliştirdi.

Aralarında Yeni Zelanda'daki Auckland Üniversitesi'nden isimlerin de bulunduğu bilim insanları, cihazın mıknatısla çalışan fırçalar kullanarak gıdıklama hissi yarattığını ve "kontrolsüz kahkahalara" neden olarak stres atmaya yarayabileceğini söyledi.

Araştırmada katılımcılar, tek bir fırça farklı noktalarda hareket ettirilirken hissettikleri gıdıklanma seviyesini 7 üzerinden değerlendirdi.

Cinsiyete Göre Farklılıklar Gösteriyor.

Bilim insanları, "Katılımcıların geri bildirimlerinden böyle bir uyarıcının işe yarayabileceği birkaç uygulama şekli elde ettik" diye yazdı.

7'si kadın, 6'sı erkek 13 katılımcıdan oluşan ve küçük bir örneklem boyutuna sahip bu çalışma, ayağın en çok gıdıklanan noktalarının cinsiyete dayalı farklılıklarına da ışık tutuyor.

Bilim insanları, kadınlarda en yüksek gıdıklanma puanını alan noktanın ayak kemerinin merkezinde olduğunu belirtirken, erkeklerin ayak parmaklarına biraz daha yakın yerlerden daha çok gıdıklandığı kaydedildi.

Çalışmanın katılımcılarından gelen geri bildirimlere dayanarak araştırmacılar, gıdıklayan uyarıcıları esnek bir tabana yerleştirdi.

İnsanların Olumlu Bir Ruh Halinde Olması Gerekiyor

Yazarlar cihazın 60 dakika kadar dayanabilen pilleri olduğunu ve uzaktan açılıp kapatılabildiğini belirtti.

Cihazın istenen etkiyi daha geniş çapta gösterip göstermeyeceği ise henüz belirsiz çünkü önceki araştırmalar, gıdıklamanın kahkahaya neden olması için insanların olumlu bir ruh halinde olmaları gerektiğini gösteriyordu.

Araştırmada bilim insanları, "Önceki çalışmalarda birkaç gıdıklayıcı araç önerilmiş olsa da bu araçların kahkaha attırıp attırmadığıyla ilgili bilgimiz kısıtlı" diye yazdı.
 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.