Öğrenci Kariyeri Banner

SpaceX En Ağır Roketi Falcon Heavy'i Fırlattı

SpaceX En Ağır Roketi Falcon Heavy'i Fırlattı
Amerikalı uzay teknolojileri firması SpaceX, 24 araştırma uydusunun bulunduğu en ağır roketini fırlattı.

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden yerel saatle 02.30'da fırlatılan Falcon Heavy roketi, 24 araştırma uydusuyla üçüncü kez uzaya gönderildi.

Falcon Heavy roketi, bu fırlatmada uzayda güneş enerjisiyle yol alabilme amacıyla üretilen uzay yelkenlileri, NASA'nın mevcut hidrazin yakıtına alternatif olarak üretimini yaptığı temiz ve yeşil roket yakıtıyla uzay araçlarının dünyayla daha az irtibatla daha uzun mesafelere gitmesini sağlayacak derin uzay atomik saatini uzaya götürdü.

Bunun yanı sıra 2004'te hayatını kaybeden Amerikalı astronot William R. Pogue dahil 152 kişinin külleri de Falcon Heavy ile uzaya gönderildi.

SpaceX şirketinden yapılan açıklamada, fırlatmanın bugüne kadar gerçekleştirilen en zor görevlerden biri olduğu ve uyduların üç farklı yörüngeye oturması gerektiği vurgulandı.

Falcon Heavy'nin iki yardımcı ateşleyici parçasının kalkıştan birkaç dakika sonra platforma iniş yaptığı ancak ana ateşleyici parçanın roketin okyanustaki platforma inmeyi başaramadığı belirtilerek bu durumun böylesine zor bir görev için normal sayılması gerektiği ifade edildi.

Falcon Heavy kamuoyunun dikkatini ilk kez Şubat 2018'de çekmişti. SpaceX o dönem, kırmızı TESLA Roadster aracı uzaya fırlatarak bir bakıma şov yapmıştı.

Tesla Roadster hala uzayda gezintisini sürdürüyor.

Falcon Heavy roketinin ikinci fırlatışı ise 2002 yılında, Arabsat firmasının uydusunu uzaya göndermek için yapılmıştı.
Özellikle gücüyle dikkat çeken Falcon Heavy'nin ilk üç adım kuvvetlendiricisi yeniden kullanılabiliyor ve Dünya'ya dönmeye programlanmış halde uzaya gidiyor.

Özellikle gücüyle dikkat çeken Falcon Heavy'nin ilk üç adım kuvvetlendiricisi yeniden kullanılabiliyor ve Dünya'ya dönmeye programlanmış halde uzaya gidiyor.

SpaceX firmasından yapılan açıklamada, en zorlu fırlatışlardan birinin gerçekleştirildiği belirtildi. Planetary Society'nin CEO'su Bill Nye, SpaceX’in kurucusu Elon Musk’ı etiketleyerek Twitter’da “Merhaba Elon Musk ve diğerleri, yolculuk için teşekkürler” dedi.

Screenshot 2019-06-26 at 17.27.53

Fırlatılan uyduların üç farklı yörüngeye yerleşmesi bekleniyor. Tüm uyduların bırakılmasının birkaç saat alacağı düşünülüyor.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.