Öğrenci Kariyeri Banner

SpaceX Bunu da Yaptı: Uzaya Yapay Zeka Gönderdi

SpaceX Bunu da Yaptı: Uzaya Yapay Zeka Gönderdi
Florida’da bulunan Cape Canaveral Hava Üssü‘nden fırlatılan Falcon 9 Block 4 modeli roket CRS-15 kargo aracını başarıyla yörüngesine gönderdi. Kargo 2700 kilogram yük taşıyor. Bunun 1.233 kilogramı istasyonda yapılacak bilimsel deneylerde kullanılacak ekipmandan oluşuyor.

Kargonun içindeki en ilginç mürettebat küre şeklindeki cihaz, Crew Interactive Mobile Companion veya diğer bilinen adıyla CIMON.

fd

CIMON öncelikle IBM, Avrupa Uzay Ajansı ve diğer ortaklarla işbirliği içinde Alman Havacılık Merkezi tarafından oluşturuldu.

Peki güler yüzlü CIMON ne için kullanılacak? Etkileyici bir dijital yüze sahip olan CIMON, astronotları kaydetmek ve küçük konuşmalar yapmak için kullanılacak. 3D baskılı bir kabuk içine yerleştirilmiş olan CIMON, gemideki uçuşları mikro yerçekiminde kontrol ederek otonom olarak manevra yapabilecek ve yüzünü gösteren bir ekran ile astronotlarla göz hizasında durabilecek.

CIMON henüz " 2001: A Space Odyssey " adlı klasik bilim kurgu kitap ve filmindeki HAL 9000 süper bilgisayarından çok uzak. Ama yetenekleri yine de etkileyici.NASA'nın uçuş öncesi brifing materyallerine göre, CIMON projesi astronotların uzun süreler boyunca yapay zekalı varlıklarla nasıl birlikte yaşadıklarını araştırmayı amaçlıyor. Makinenin "beyni" ise IBM Watson'un bir versiyonu tarafından destekleniyor

İlk başta, robotun tek arkadaşı 6 Haziran'daki uzay istasyonuna çıkan Alman astronot Alexander Gerst olacak. CIMON'un ekibi robotları Gerst'in sesini, yüzünü tanıması için kameralarını ve mikrofonlarını kullanarak robotu eğitmeyi başardı. Ayrıca CIMON, yörüngede bir hava tahrik sistemi kullanarak Gerst'i bir köpek yavrusu gibi etrafta takip edecek. Bu süre zarfında, Gerst'in temel sorunları çözmesine ve dijital asistan gibi görevleri kontrol etmesine yardımcı olacak.

5b365329e9cf2b26008b4893-960-1200

Toplanan veriler, astronotlara yardım edebilecek ve Ay ya da Mars'a yapılan uzun yolculukların yorgunluğunu kolaylaştıracak geleceğin robot yardımcısının programlanmasını bildirebilir .

Airbus, "İnsanlar ve makineler arasındaki, astronotlar ve duygusal zeka ile donatılmış yardım sistemleri arasındaki sosyal etkileşim, uzun vadeli görevlerin başarısında önemli bir rol oynayabilir." Dedi.

Fırlatılma anından bir görüntü

dd

KAYNAK 2

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.