Öğrenci Kariyeri Banner

Sosyal Bilimler Öğrencileri için Gereken Temel Bilgisayar Becerileri

Sosyal Bilimler Öğrencileri için Gereken Temel Bilgisayar Becerileri
Özellikle Türkiye’de eğitim sistemi hala teknolojiye tam entegre değil. Bu yüzden tercih edilen eğitim-öğretim metodları genellikle klasik tarzda, kara tahtalar ve tebeşirler hala birçok öğrencinin okul hayatındaki yerini koruyor; fakat bu durum gelişmiş ülkelerde böyle değil. Her geçen yıl daha çok öğrenci klasik yöntemlerden uzaklaşıp online eğitimlere, uzaktan derslere ve alternatif metodlara kayıyor. Okulların ve üniversitelerin teknolojik alt yapıları geliştikçe, öğretim kalitesi ve standartlarının da yükseldiği gözlemleniyor.

Değişen dünyaya adapte olmak, henüz öğrencilik hayatındayken kendini geliştirerek ileride bu becerilerini kullanarak kariyerine başlamak isteyen öğrencilerin de yapması gerekenler var.

Artık bilgisayar becerileri yalnızca mühendislik, mimarlık, fen fakültelerinde okuyan öğrenciler için elzem değil. Bölümünüz ve fakülteniz ne olursa olsun, rahatlıkla bilgisayar kullanabilmek sizi öğrencilik ve iş hayatınızda rakiplerinize göre mutlaka öne çıkarır.

Bu listede özellikle sosyal bilimlerde okuyan öğrenciler için gerekli bilgisayar becerileri ve programlarını bir araya topladık. Şimdiden başarılar!

1-  Klavye becerileri: Özellikle üniversite yıllarında bilgisayar kullanarak araştırma yapmak, edinilen bilgileri düzenlemek ve tezler, projeler yazmak zamanımızın büyük bir kısmını alıyor. Klavye kullanarak çabuk ve doğru yazabilmek, konsantrasyon bozukluğunu önler ve daha verimli sonuç almanızı sağlar. Bu alanda hakimiyetinizi geliştirmek için 10 parmak klavye öğrenebilirsiniz. Yalnızca klavye hakimiyetinizi arttırarak daha kısa sürede çok daha fazla kelime yazabildiğinizi göreceksiniz.

paa2_790x445 (1)

2- Microsoft Office programları: Bu programların arasında sosyal bilimciler tarafından en çok kullanılanlar Microsoft Word, Power Point ve Excel’dir. Bu programlardaki birçok temel özellik tüm kullanıcılar tarafından bilinir ve kullanması kolaydır; fakat her programın kendine has bir takım kısayolları ve özellikleri vardır. Günümüzde iş başvurularında sorulan kriterlerden biri, Office programlarına ne derece hakim olduğunuzdur. Word, Power Point ve Excel’i iyi bilmeniz halinde, kendinizi bir sosyal bilimci için iyi derecede bilgisayar biliyor olarak sayabilirsiniz. Bu konudaki becerilerinizi geliştirmek için, üniversitelerde açılan temel bilgisayar derslerini alabilir, online kurslara katılıp bu programları derinlemesine keşfedebilir veya zaman ayırıp tamamen kendi başınıza kullanmayı öğrenebilirsiniz.

bp2_790x445

3- Doğru araştırma yapmayı öğrenmek: Araştırma yapmak için öğrencilerin artık tozlu kütüphane raflarını tercih etmediği bir gerçek. Herhangi bir konuda araştırma yaparken interneti verimli kullanmak çok önemli; çünkü hem bu işe ayırdığınız vakti kısaltır, hem de gereksiz bilgi yığınlarının arasında kaybolmaktan kurtulursunuz. İdeal araştırma metodu, önce spesifik bir konu belirlemek, bu alanı gittikçe daraltarak aratmak, sonuçları karşılaştırmak ve edinilen bilgilerin gerçekliğinden emin olmadan herhangi bir yerde kullanmamaktır. Güvenilir kaynaklara ulaşmak için referans veri tabanlarından ve Google’ın “Akademik” filtresinden faydalanabilirsiniz.

paa3_790x445 (1)

4- Doğru alıntılama biçimlerini öğrenmek: Özellikle sosyal bilimler öğrencilerinin sıklıkla karşılaştığı sorunlardan biri, tez veya proje yazımlarında kaynakça göstermekle alakalıdır. İngilizcede “citation” denilen bu alıntı yapma metodları, genel olarak üçe ayrılır: MLA, Chicago ve APA. Bunların her birinin kendine göre kuralları ve farklı biçimleri vardır. Doğru kaynakça göstermek, akademik özelliği olan her metnin vazgeçilmez unsurlarından biridir. Kaynakça, künye ve alıntıları manuel olarak girmekten kurtulmak için Microsoft Word’den yararlanıp kusursuz sonuçlar elde edebilirsiniz.

Özel İçerik: Pınar Arabacı

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.