Öğrenci Kariyeri Banner

Son Zamanlarda Adını Sıkça Duyduğumuz Deepfake Nedir?

Son Zamanlarda Adını Sıkça Duyduğumuz Deepfake Nedir?

Deepfake yapay zeka kullanarak oluşturulmuş sahte ses ve video dosyalarını tanımlayan bir kelimedir. Dezenformasyon ihtimalini arttıran, son zamanlarda seçim meydanlarında bile belirleyici rol oynayan bu teknolojik tehditten korunmanın yolları nelerdir?

Deepfake Nasıl Çalışıyor?

İnternetteki deepfake içerikler her yıl yüzde 400 artıyor. Deepfake, baştan veya mevcut bir insanın görünümünü ve sesini çoğaltarak orijinal videoyu kullanıyor. Yapay zekaya dayanan ve sahte içerik oluşturmak için insan-görüntü sentezi tekniğine dayanan deepfake, yapay zeka ve makine öğrenimi gibi teknolojiler kullanarak inandırıcı sentetik içerikler oluşturuyor.

Deepfake oluşturmak için kullanılan araçlar ve hizmetler darknet pazarlarında bulunuyor. Bu hizmetler dolandırıcılık, şantaj ve veri hırsızlığı gibi çeşitli amaçlar için yapay zeka destekli video oluşturma hizmeti şeklinde çalışıyor.

Özellikle siber suçlular ve kamuoyunu manipüle etmek isteyenler deepfake’lerden faydalanıyorlar. Son zamanlarda da karşılaştığımız gibi bir siyasetçinin tartışmalı açıklamalar yaptığı sahte bir video oluşturabiliyor ve bunu seçimin sonuçlarını etkilemek için kullanabiliyorlar.

İnfrasis Siber Mühendislik Genel Müdürü Can Sobutay özellikle son üç yıldır FBI’ın, deepfake’ler de dahil olmak üzere artan yapay içerik tehdidi hakkında uyarılar yayınladığını söylüyor ve deepfake'leri: "Görüntü, video, ses ve metin içeren manipüle edilmiş dijital içerik yelpazesi" olarak tanımlıyor. Ayrıca Sobutay: "Öncelikle toplum olarak siber dayanıklılığımızın, farkındalığımızın artması mecburi bir konu. İnsanları derin sahtekarlıkların var olduğu, nasıl çalıştıkları ve neden olabilecekleri olası zararlar konusunda daha iyi eğitmemiz gerekiyor" diye de ekliyor. 

Peki Deepfake İçeriklerden Nasıl Korunuruz?

  • Sitenizdeki siber güvenlik uygulamalarını kontrol edin
  • Kurumsal "insan güvenlik duvarınızı"güçlendirin. Çalışanları deepfake’lerin ne olduğunu, nasıl çalıştıklarını ve yol açabilecekleri problemler konusunda uyarın.
  • İçerikleri oluştururken nitelikli haber kaynaklarından yaralanın.
  • "Güven ama doğrula" anlayışıyla hareket edin.
  • Deepfake videoların dikkat çeken temel özelliklerine dikkat edin. Örneğin sarsıntılı hareket, bir kareden diğerine ışık kaymaları, cilt tonunda kaymalar, garip şekilde göz kırpma veya hiç göz kırpmama gibi özelliklere dikkat edilmelidir.

 

Kaynak


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.