Öğrenci Kariyeri Banner

Silikon Vadisinde Yeni Trend: Dopamin Orucu

Silikon Vadisinde Yeni Trend: Dopamin Orucu
ABD'deki araştırmacılara göre, insanlar gittikçe daha fazla dijital içerik tüketiyor. Bu tüketim yüzünden beyinin ödül algısını oluşturan bölümünde hareketlilik gösteriyor. Bu durumda alışkanlık, hatta bağımlılık yapıyor.

Teknoloji dünyasının merkezi olan Silikon Vadisin'de, özellikle bu dönemde yeme alışkanlığı adı altında popülerleşen aralıklı oruç (intermittent fasting) yöntemini teknolojiye uyarlayanların sayısı fazlalaşıyor. Business Insider sitesinde bulunan bir haberde, ABD'nin California eyaletinin San Francisco şehrinde yer alan Silikon Vadisin'de çalışan üst düzey  yöneticilerin son dönemde "dopamin orucuna" başladığını belirtmişlerdi.

Dopamin aslına beynin salgıladığı özel işlevli bir hormon. Bu sayede beynin öğrenme ve yeniliklere verdiği tepkiyi kontrol altında tutuyor. San Francisco'lu psikiyatrist Dr. Cameron Sepah, "dopamin orucu" terimini ortaya çıkaran uzman. Psikiyatrist'e göre dikkatin bağımlılığa dönüştüğü bir devirde yaşıyoruz.

photo-1552345386-6690de5b2c09

 

Amerikalılar ortalama günde 11 saat medya iletişim araçlarını kullanarak vakit geçiriyor. Dr. Sepah'a göre, yatırımcılarla ve Ceo'larla çalıştığı süre boyunca teknolojinin ofis yaşamında hatta yemekte bile bağımlılık yaratan unsurlar olduğunu söylüyor. Doktor, yeme alışkanlığını temel alan bu orucu aralıklı sürelerde yapınca işe yarabileceğini düşünüyor. Teknolojiden sürekli uzak durmak mümkün olmadığı için bu orucun örnek olacağını düşünüyor.

Sosyal medyada geçirdiğimiz süre ya da Reddit'teki yazıları okumanın bize dönüşü ise beynin dikkat süresini düşürmek ve duygularımızı kontrol edememek gibi sonuçlarla bize zarar veriyor. Ayrıca sürekli olarak bir uyarıcıya da maruz kaldığımızda, Dopamine duyulan hassaslığı azaltmaya başlıyor. Sepah bu duruma "Dopamin hacking" olarak tanımlıyor.

Dr. Sepah, bunun gibi negatif durumlardan kurtulmak için, geceleri bilgisayarı kapatmak, hafta sonları özgürce zaman geçirmek ve tatile çıkmak gibi yöntemleri deneyebileceğimizi söylüyor. Doktor Twitter'da vakit geçirmek yerine bir kitap okumanın daha faydalı olabileceği kanaatinde.

KAYNAK

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.