Öğrenci Kariyeri Banner

Şeffaf ve Hava Alabilir Maske Tasarlandı

Şeffaf ve Hava Alabilir Maske Tasarlandı

Maske takma dünyadaki yeni normal haline geldikçe, İsviçre'deki EPFL ve Empa'dan araştırmacılar, artık tamamen gizlenmeyen ve şeffaf olmayan yeni bir şeffaf tasarımla yüz koruması giymenin birçok zorluğundan en az birini geliştirmenin bir yolunu bulmuşlar. Herkes kamuya açıkken maske takmaya teşvik edilmekle birlikte, sağlık çalışanları ve bakıcılarının yıllardır bu sorunlarla uğraşmak zorunda kalmasına rağmen mevcut tasarımlarla ilgili problemler nihayet ele alınmaktadır. İnce maskeler bile sıcak, rahatsız edici olabilir ve bir ses asistanı kullanmaya çalışan herkesin keşfettiği sesleri boğma eğiliminde olabilir. Ancak en büyük zorluk, tek kullanımlık maskelerin çok niteliksiz olabilmesidir, bu da bakım gören hastaları rahatlatmaları veya yüz ifadeleri yoluyla şefkat göstermeleri ve özellikle işitme bozuklukları ile uğraşanlarla iletişimleri sınırlandırmaları için zorlayıcı hale getirmesidir. École polytechnique fédérale de Lausanne ve İsviçre Federal Malzeme Bilimi ve Teknolojisi Laboratuvarlarından araştırmacılar son iki yıldır nefes alabilen ve koruyarak tam şeffaflık sunan daha iyi bir alternatif geliştirdiler.Şeffaf, hava alabilir, organik ve biyokütle kaynaktan üretilmiş, geri dönüştürülebilir ve doğada kendiliğinden yok olabilir olan bu maskelerin ismi HelloMasks.

 

 

Kombine çabalarının sonucu, organik biyokütle bazlı malzemelerden yapılan HelloMasks'tır. Bu nedenle, şeffaf olmanın yanı sıra, maskelerin etkili kalmaları için belirli bir süre sonra çıkarılması ve atılması gerektiğinde geri dönüştürülebilir ve biyolojik olarak parçalanabilir olacaktır. Ultra ince iplikler oluşturmak için bir elektrik yükünün kullanıldığı elektrospinning adı verilen bir üretim prosesi kullanarak, araştırmacıların geliştirdiği yeni polimer, hava partiküllerinin geçmesine izin veren ancak tıkanmasına da izin veren geleneksel tek kullanımlık maskelerle aynı olan sadece 100 nanometre aralıklı liflere sahiptir. Yeni maske tasarımı neyse ki sadece bir araştırma projesi olarak kalmıyor. Araştırma ekipleri, teknolojiyi pazarlamak için bir başlangıç ​​şirketi oluşturdu ve şu anda şeffaf maskeleri toplu olarak oluşturmak için gereken üretim süreçlerini geliştirme sürecindedir. Maskelerin 2021'in başlarında hazır olacağı konusunda iyimserler ve ilk olarak tıp ve sağlık profesyonellerine sunulacak olsa da üretim arttıkça sonunda halkın kullanımına da sunulabilir.

 

KAYNAK


Pınar KABADAYI

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Pınar KABADAYI..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.