Öğrenci Kariyeri Banner

Rüyada Görmenin İmkansız Olduğu 7 Şey!

Rüyada Görmenin İmkansız Olduğu 7 Şey!

Rüyalarımızda tamamen özgür olduğumuzu, dilediğimiz her şeyi görebileceğimizi ya da yapabileceğimizi düşünürüz değil mi? Aslında öyle değilmiş. Bazı rüyalarımız, Ersoy'un Osmanbey metro çıkışında Mark Zuckerberg'in annesiyle tanışması kadar mucizevi olsa da aslında o kadar da özgür değilmişiz.

Bilim insanları, bu konu üzerinde birdizi araştırma gerçekleştirmiş ve rüyamızda görmemizin imkansız olduğu 7 şeyi şu şekilde sıralamış...

1- Akıllı telefonlar

6 bin rüya raporunun incelendiği araştırmada, akıllı telefonların rüyaların yaklaşık yüzde 4’ünde yer aldığı tespit edildi. Aslında bakıldığında, akıllı telefonlar çoğu insan için günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası konumunda. Ancak gün içerisinde bu kadar haşır neşir olmamıza rağmen rüyalarımızda telefonla ilgilendiğimizi görmemiz imkansıza yakın olarak değerlendiriliyor.

2- Gıdıklanmak

Araştırmacılar, rüya gördüklerinin farkında olan ve rüyalarında hareketlerini kontrol edebilen insanlarla birlikte çalışarak, kendilerini gıdıklayıp gıdıklayamayacaklarını veya rüyalarındaki diğer karakterler tarafından gıdıklanıp gıdıklanamayacaklarını görmek istediler. Sonuç olarak ise, bilinçli rüya görenlerin kendilerini gıdıklayamadıkları ve rüyalarındaki diğer karakterlerin de bunu yapamadıkları kanısına varıldı.

3- Okumak

Rüya görürken bir şeyler okuyamazsınız. Kitaplar, sınav soruları, yol işaretleri, reklam panoları ve ilanlar gibi şeyler de buna dahil. Bunun nedeni ise; uyku döngüleri sırasında dilin anlaşılması ve yorumlanmasıyla ilgili olan beyin bölgeleri büyük ölçüde hareketsiz kalır. Yani dili işleme yeteneğimiz de bizimle birlikte uykuya dalar. Rüya görürken sürekli olarak okuyabilen insanlar da yok değil, ancak bunlar birer istisna olarak değerlendiriliyor. 

4- Hızlı koşmak

Rüyalarda koşmak genellikle yavaş, su içinde koşuyormuş hissiyatıyla gerçekleşir, hatta günlük yaşamlarında düzenli olarak koşan insanlar için bile durum aynıdır. Uykuda beyin aktif olmasına rağmen beyin dalga aktivitesi yavaştır, bu da su içinde hareket ediyormuşsunuz hissini ortaya çıkarır.

5- Yeni Bir Yüz Yaratmak

Uyku esnasında beyin, bilgiyi kısa vadeli hafızadan uzun vadeli depoya taşır. Bu yüzden rüyalarda gördüğümüz yüzlerin gerçek dünyadan kişiler olduğu düşünülüyor. Hatta sadece kalabalıkta gözünüze çarpan bir yüz bile rüyalarınıza girebilir. 

6- Zamanı Deneyimlemek

Bilim insanları rüyada belirli görevleri gerçekleştirmenin ne kadar süreceğini de araştırdı. Beynin belirli aktiviteleri işleme şeklini haritalandırdıktan sonra, bilinçli rüya gören bir grup insandan aynı aktiviteyi rüyalarında gerçekleştirmeleri talep edildi. Bu kişiler uyurken gözlerini hareket ettirerek, araştırmacılara rüyada ne kadar zaman geçirdiklerini gösterdiler. Sonuç olarak, rüya görürken gerçek dünya zamanını deneyimlemediğimiz keşfedildi.

7- Koku Almak

Bazı insanlar rüyalarında koku alabilir. Ancak bunlar genellikle gerçek dünyada çok güçlü koku alma duyusuna sahip olan kişilerdir. Bu insanlar oldukça nadir olduğundan büyük bir çoğunluğumuz rüyada koku alamayız.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.