Öğrenci Kariyeri Banner

'Robot Avukat' İle Göçmenlere Hukuk Danışmanlığı

'Robot Avukat' İle Göçmenlere Hukuk Danışmanlığı
Standford Üniversitesi Ekonomi ve Bilgisayar Bilimi bölümü öğrencisi Joshua Browder, geçen yıl insanların adaletsiz olduğunu düşündükleri trafik ve park cezalarına yönelik problemlerini çözmek için bir web sitesi kurdu. Joshua Browder, DoNotPay (DBP) adlı web sitesini geliştirdiğinde amacı, park ve hız cezalarından kurtulmak isteyen sürücülere yardım sağlamaktı. DoNotPay bilgisayar programı, "Dünyanın İlk Robot Avukatı" olarak biliniyor.

shutterstock_276712721ailaw

İngiltere'de trafik cezalarıyla mücadele etmek için geliştirilen bu teknoloji, göçmenlere hukuki destek vermek amacıyla kullanılmaya başlandı. Browder, sığınma başvurusu yapan göçmenlere hukuki tavsiyeler verecek şekilde robotu tasarladı. Robot şu anda park cezası, trafik cezası, ödeme koruma sigortası, tren ve uçaklardaki iptaller hakkındaki sorulara çözüm bulabiliyor. Bunların yanı sıra; ''Bilet almaya param yetmiyor, ne yapabilirim? '' gibi bazı genel sorulara yanıt verebiliyor.

comp-josh

BBC'ye konuşan Browder, işleyişi şöyle anlatıyor:

'' Robot avukat, göçmenlere; uluslararası yasalar kapsamında sığınma ve koruma talebi için uygun olup olmadığını anlamak amacıyla, bir dizi soru sorarak çalışıyor. Örneğin,

' Ülkenize gittiğinizde işkenceye maruz kalmaktan korkuyor musunuz ? ' diye soruluyor. Yapay zeka da ' Ülkenizdeki kötü muamelenin ne zaman başladığını tanımlamak, sizin durumunuz için en iyi adım' diye dönüş yapıyor. "

Program, ' Chatbot ' formatı sayesinde sesli ve yazılı mesajlarla, danışanla iletişim kurmayı ve bilgi almayı sağlıyor. Eğer robot bir soruyu yanıtlayamazsa yardımcı bir mesaj üreterek kullanıcıya ifadesini düzeltmesi için önerilerde bulunuyor ya da insanlar direkt olarak Browder’la iletişime geçebiliyor. Robot ne zaman birilerine yanıt veremezse robotun mucidi Browder’a bilgi mesajı geliyor ve o da bu problemleri görüyor ve ileride aynı durumlarla karşılaşmamak adına bir an önce çözümlemek için uğraşıyor. Bir sonraki adım, yasal belge ve tavsiyeleri iletmek oluyor.

content-1467203634-chatbot

Robot avukat, Facebook Messenger uygulaması üzerinden Apple ve Android cihazlarda kullanılabiliyor. Browder, gelecekte Whatsapp gibi uygulamalarda, farklı dillerle hizmet alanını genişletmek hedefinde.

Robot avukat şuanda 3 ülkede kullanılıyor. Bu teknoloji, ABD ve Kanada'da göç başvurularının tamamlanması, İngiltere'de ise hükümetten ekonomik destek almak için kullanılıyor. Özellikle park ücretleri ile mücadele için Mart 2016'da geliştirilen DoNotPay'i yüzbinlerce kişinin kullandığı biliniyor. Ancak teknoloji uzmanlarına göre, programın göçmenlere destek hizmetinde aynı başarıyı yakalaması ihtimali düşük. Bunun nedeni, ülkeler arasında seyahat eden ya da mülteci kamplarında kalan göçmenlerin toplumda internet erişimi en az olan gruplardan biri olması...

Kaynak

 Özel İçerik: Esra Hacıhasanoğlu

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.