Öğrenci Kariyeri Banner

Ring Ring! Dönem Sonu Sınavları Yaklaşıyor!

Ring Ring! Dönem Sonu Sınavları Yaklaşıyor!
Acı ama gerçek. Kurşun kalemler açıldıysa, silgiler ambalajdan çıktıysa maratona başlıyoruz! Bu yazıda sana klasik “nasıl çalışılır” tüyoları vermeyeceğiz. Onu en iyi sen bilirsin çünkü. İşte tam da bunun üstünde duracağız. Bu işin sırrı kendini tanımada yatıyor. Grup olarak çalışmaktan hoşlanmayabilirsin, sabahlayamayanlardan olabilirsin ve hatta müzikle daha iyi odaklanabilirsin. Şimdi madde madde gidelim;

Çalışılacak Ortam

working-place-office-tools-laptop-notebook-supplies-58167443

  • Kontrol manyakları buraya! Çalışmadan önce her yeri toplu görmek isteyebilirsin. Eğer bu seni çok oyalayacaksa ve motivasyonunu kısmi olarak da alacaksa sadece çalışacağın alanı toplamayla başla. Ara verdiğinde kalanları halledebilirsin.

  • Çalışma masana kendini motive edecek objeler bırakabilirsin. Olabildiğince dikkatin dağılmamalı. Bir anda motive olup uzun süre çalışmamalısın. Sonraki günlere de enerjin kalsın.

  • Yatakta çalışmaktan hoşlanıyorsan beline bir yastık al ve ayaklarını uzat. Bu şekilde kolun bacağın tutulmadan uzun süre çalışabilirsin. Yatağın içine girip gözlerini kapatmadığın sürece bu çalışmana engel değil. Bir süre sonra uykun gelecekse çalışma zamanını buna göre programla ya da camı aç derin diyafram nefesleri almaya çalış.

  • Işıklı bir ortam çalışma alanın kadar zihnini de aydınlatacaktır. Ama yine de loş bir ortamda çalışmak istersen gözlerini bozmamaya dikkat et. Okuma işlerini erteleyip, bilgisayardan çalışmaya devam edebilirsin.


Zamanlama

In-the-tech-industry-timing-is-everything_Link

  • “Tam saat olsun öyle başlayayım.” Tanıdık geldi mi? Ne olursa olsun kendini kandırmayı bırak. Kendini ders çalışmaya hazır hissettiğin zaman otur ve aç şu notları. Saatin gece yarısı olması ya da sabahın körü olması, aç ya da tok olman buna engel olmamalı.

  • En iyi hangi saatlerde öğrendiğini en iyi sen daha iyi bilirsin. Gece sessizken daha iyi odaklanabilirsin ya da gün ışığına göre çalışabilenlerden de olabilirsin. Öğrenme zamanının farklılığı seni düşündürmemeli. Etkili çalışabiliyorsan ne zaman kalktığın ne kadar çalıştığın önemli değil.

  • Çalışmaya başlamadan kullanacağın materyalleri organize etmeye çalış. Sürekli masa başından kalkmak dikkatini dağıtacaktır. Her şey elinin altında olursa daha az yorulursun.

  • Molalar önemli! Bu zaman aralıklarında kafanı ne kadar boşaltabilirsen tekrar çalışmaya başladığında o kadar verimli bir süreç geçirirsin.


Öğrenme Şekli

5dfe93dfe79e02012bf6a34099e22607

  • Hafızanı en etkili nasıl kullanabileceğini keşfet. Dinlemek öğrenmeni kolaylaştırıyorsa telefonunun ses kaydedicisini aç ve notlarını bir kez oku. İhtiyacın olduğunda bu dersi sana sık sık hatırlatacaktır.

  • Görsel hafızan kuvvetliyse notlarını renklendirmeye çalış. Farklı yazım stilleri de hatırlamana yardımcı olacaktır.

  • Tecrübe ederek daha iyi öğreniyorsan notlarını tekrar tekrar yazmayı dene. “O kadar vaktim yok benim.” dersen öğrendiklerini bir şekilde hayatına uyarla. Nasıl uyarlayacağın hayal gücüne kalmış.

  • Sayılar ya da kelimeler hatırlamanı kolaylaştırabilir. Kendince kodlar hazırlayabilirsin. Madde madde giderek bir sistem oturtmak ise sana kalmış.

  • Grup çalışmaları sana kendini kötü hissettiriyorsa öncesinde mutlaka kendin çalışmalısın. Yoksa motivasyonun iyice düşebilir ve umutsuzluğa kapılabilirsin.

  • Müzikli ortamda çalışmak seni düşündürüyorsa kendine şu soruyu sormalısın. Bu konuyu yeni mi öğreniyorum? Cevabın evetse sözsüz ya da daha durağan müzikler tercih etmelisin. 3 saatlik bir Mozart konçertosu sana yardımcı olabileceği gibi daha dinamik müzikler de tercih edebilirsin. Konuyu yeni öğrenmiyorsan ve etrafın gürültülüyse dışardaki sesi absorbe edebilmen için daha hareketli müzikler tercih etmelisin. Burada önemli olan bu müzikleri yeni keşfetmemen gerektiğidir. Yoksa dikkatin müziğe kayacak ve muhtemelen konudan uzaklaşacaksın.


Son Bir BONUS!

6822983-0-bonus

Her ne şekilde çalışıyorsan çalış, belli bir hedef uğruna zaman harcıyorsun. Bu hedefi kendine hatırlatmak için bir kağıda yazıp çalışma ortamına tutturmak seni mutlaka motive edecektir. Şimdiden sınavlarında bol şans!

Özgün İçerik: Firuze Yüksel

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.