Öğrenci Kariyeri Banner

Az, Çoktur: Minimalizm

Az, Çoktur: Minimalizm
Minimalizmin sözcük anlamı, Fransızca kökenli " minimum" sözcüğünden türemiştir. Minimum, sözlük anlamı " bir şey için gerekli en az veya en küçük miktar" olarak tanımlanırken, matematiksel ifadesi " değişken niceliğin inebildiği en alt basamak, asgari, minimal" şeklinde tanımlanmıştır.

Minimalizmi Türkçe' ye çevirdiğimizde " basit" ifadesini kullanmak doğru olmayacaktır. Çünkü basitlik, yapılması veya anlaşılması kolay olan, karışık olmayan anlamına gelmekle birlikte kimi zaman bir hakaret olarak bile kullanılmaktadır. Minimalizmi " sadelik" şeklinde çevirmek doğru olacaktır.  Minimalizmin bir yaşam felsefesi olduğunu anlamakla işe başlayalım. Minimalizm, hayatınızdaki gereksiz şeylerden sizi kurtarmayı ve hayata olan odağınızı arttırmayı hedefler. Minimalizm, yaşam kalitenizi ve hayattan alacağınız keyfi arttırır. Minimalizm ilk başlarda çeşitli sanat dallarında ortaya çıkan bir akım olsa da hayatın her alanında sığınabilinecek, savunabilinecek bir yoldur. Minimalizm bireyi psikolojik açıdan olduğu gibi ekonomik açıdan da rahatlatır. Minimalizm ile hayatınızdaki fazlalıklardan kurtulurken omuzlarınızdan bir yük kalktığını böylece kendinizi daha özgür ve hafif hissettiğinizi fark edeceksiniz.

Minimalizmi dekorasyon, giyim, teknoloji, zaman gibi daha birçok alanla özdeşleştirip hayatımızda aktif bir yardımcı haline getirmek mümkün. Fakat ilk başta tabi ki hayatımızın her alanında minimalizme yer açmak mümkün olmayacaktır. Eğer hayatımızdaki her şeyin bir amacı olması gerektiği konusunda hemfikirsek minimalist bir yaşama hazırız demektir.

1) Dolap Detoksu!

bey

İlk adım olarak bir klasik olan dolap detoksunu yapabiliriz. Giymediğiniz ya da eskiden giydiğiniz ama artık ihtiyacınız olmadığına kanaat getirdiğiniz kıyafet ve aksesuarlarınızdan kurtulun! Eğer iyi durumdalarsa ihtiyacı olan birilerine verebilir, aksi taktirde dolabınızda işlevsizce duran o kumaş parçalarını cehenneme yollayabilirsiniz. ( Burada yazarın gaza geldiğini görüyoruz. :) )

2) Çenemize Az Mesai Yaptırmak!

Kıyafet ve aksesuarların yanı sıra sözlerimizde de bir sadeliğe, yalınlığa gidebileceğimizi, kendimizi az ve öz sözcüklerle ifade etmemizin hem bize hem de karşımızdaki kişiye büyük bir kolaylık sağlayabileceğini unutmamak gerekmektedir.

Aksi taktirde karşımızdaki kişinin yüzünde bu mükemmel ifadeyi görebiliriz.


bbbb

3) Düzen!


Her şeyin belirli bir yeri olursa ne zamanınızı onu aramak için geçireceksiniz ne de zihninizi boş yere yoracaksınız.

( Minimalist bir yaşam sürmeyecekseniz de düzenli olmaktan zarar gelmez.)

4) Zaman Konusunda Cimri Olun!

zaman

Zamanınızı hak etmeyecek kişi, kurum, kuruluş, olay ve aktivitelere harcamayın.

Minimalizme tanıdık isimlerden bir örnek verelim: Steve Jobs ve Mark Zuckerberg' de hep aynı kıyafetleri görüyoruz. Neden mi? Çünkü kıymetli zamanlarını böyle bir seçim yapmak için harcamak, zihinlerini bu seçim için yormak istemiyorlar.

stev

Şimdi sizlere biraz daha ilginizi çekebileceğini düşündüğüm resimler göstermek istiyorum. Minimalizm reklamcılığı ele geçirseydi...


nutella

nutel

Pringles1

ab

Minimalizm hakkında okuyabileceğiniz kitaplar: Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle, Topla, Çalkala ( Marie Kondo), Sade (Begüm Başoğlu, Ege Erim ), Minimalizm: Live A Meaningful Life (Joshua Fields Milburn, Ryan Nicodemus)

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.