Öğrenci Kariyeri Banner

Renklerin Pazarlama Psikolojisi

Renklerin Pazarlama Psikolojisi
Nöropazarlama, 1990 yılında Harvard Üniversitesi’ nden Prof. Gerry Zalthman’ ın işlevsel manyetik tınlaşım (rezonans) cihazını (fMRI) pazarlama araştırmalarında kullandığını duyurmasıyla gündeme gelmiştir. Yapılan bu çalışmaları ise, 2002 yılında Prof. Ale Smidts nöropazarlama kavramı ile ifade etmiştir.

O günden bu yana, dünyadaki tüm büyük şirketler pazarlama sektöründe varlığını kaybetmemek veya kalıcı hale getirmek için nöropazarlama tekniklerini kullanmaktadır.

Son yıllarda kullanılan nöropazarlama teknikleri başta beyin olmak üzere tüm algılarımızı etkilemekte ve tüketicilerin beynindeki ‘’satın alma düğmesini (buy buton in the brain) ‘’ harekete geçirmektedir.

Markalar, nöropazarlama yöntemleri ile sundukları ürünleri tüketicide yaratmak istedikleri etkiyi kontrol edebiliyor ve bu ürünlerin daha çekici hale gelmesini sağlayacak iyileştirmelerde bulunabiliyorlar.

Markaların pazarlama stratejilerinde kullandığı en önemli unsurlardan biri de renklerdir. Renkler, yediğimiz yemekten, giydiğimiz kıyafete, satın aldığımız arabadan, kullandığımız eşyalara kadar insanın hayatında büyük ölçüde yer kaplar.

Peki ama renkler nasıl pazarlanır?

 

Mavi: Kafamızı gökyüzüne kaldırdığımızda, saatlerce karşısına geçip oturduğumuz denizin rengidir, mavi. İnsanın baktıkça bakası gelir, huzurun rengidir. Rahatlatır ve sükuneti sağlar.

Soğuk bir renk olmasından su ambalajlarında kullanılır. Derinlik, büyüklük ve güven duygularını çağrıştırdığından mali işler ile ilgilenen kurumlar veya bankalar da mavi rengini kullanmaktadır.

Yapılan araştırmalar sonucu, mavi rengin hijyen ve temizlik olarak algılandığı ortaya konmuş ve temizlik ürünlerinin ambalajlarında da kullanılmaktadır.

İştah kapatıcı etkisi olduğu için gıda sektöründe pek fazla kullanılmaz.

 

 blue-logos1_thinkstock

Yeşil: Yeşil rengi insanlarda tazelik, şifa, denge kavramlarını çağrıştırır. Güven verir ve sakinleştirir. Amerika Birleşik Devletleri’ nde koyu yeşil rengi prestiji, statüyü ve zenginliği ifade eder. Starbucks kahveleriyle yansıtılmak düşüncede budur. Aynı zamanda güven veren yeşil renk, bankalar tarafından da tercih edilir. Buna en iyi örnek Garanti Bankası’ dır.

Gıda sektöründe doğallık imajını yansıtabilmek için çoğunlukla yeşil renk kullanılmaktadır.

Yeşil rengin, yaratıcı düşünmeyi kolaylaştırdığı ve hızlandırdığı yapılan araştırmalarca desteklenmiştir.

 green-leaf-eco-enviro-logo-compilation

Pembe: Pembe rengi, insanlarda mutluluk, şirinlik ve sevgi hissi uyandırır.  Aynı zamanda ilkbaharı ve ilkbaharda açmış çiçeklerin kokusunu anımsatır. Neşe ve sevginin simgesi haline gelen  pembe rengi genelde feminen bir algı oluşturur. Deodorant, parfüm, sabun gibi kişisel ürünlerde daha fazla kullanılır.

Genç kalmanın ve sağlıklı olmanın ifadesi olarak da kullanılan pembe rengi, kadınlara hitap eden cilt bakım ürünlerinde sık sık kullanılır. Buna en iyi örnek kadınlara yönelik ürünler üreten Victoria Secret markasıdır. Ürünlerinin neredeyse hepsi pembe ve tonlarından oluşmaktadır.

Pembe denilince akla gelen en önemli markalardan birisi kuşkusuz ‘’Barbie’’ dir. Hayallerin rengi olan pembeden ilhamını alan bu marka, kız çocukları ile ilgili ürünler üretmekte, pembe ve pembenin tonlarını kullanmaktadır.

logo-da-grife-1024x351

Kırmızı: Kırmızı rengi insanlarda hareket, yüksek enerji ve gücü çağrıştırır. Aynı zamanda canlılık ve dinamizmi de sağlayan kırmızı renk, hareketli insanlar için en ideal renktir. Tutkuyu da simgeleyen bu renk, insanların kalp atışlarının hızlanmasına neden olur. Bu yüzdendir ki aşkı simgeler.

Bilinçaltını en fazla uyaran renktir.  Uyarıcı bir renk olduğu için, dikkat çekmek için kullanılabilir.

İştah açıcı bir etkiye sahip olduğu için gıda sektöründe en fazla kullanılan bir renktir. Kırmızı denilince akla gelen ilk gıda firmalarının aralarında Burger King, Algida, Ülker, Pizza Hut ve Coca Cola’ yı örnek göstermek mümkündür. Bu firmalar ürün ambalajlarında ve logolarında kırmızı rengini kullanarak insanların iştahlarının açılmasını sağlayarak, daha fazla tüketilmeyi amaçlamaktadır.

 red-color-in-logos

 Turuncu: Kırmızı ve sarının karışımı ile meydana gelen turuncu renk, insanlarda enerji, neşe ve canlılık hissi uyandırır. Bir markada veya bir üründe turuncu renk kullanılmış ise, o ürünün veya markanın herkes için olduğu imajı verilir. Bu markalar veya ürünler tüketicide  ürünün‘’dayanıklı’’ veya ‘’değerli’’ olduğu etkisini bırakmak ister.

Gençlere ve çocuklara hitap eden bir renk olan turuncu, bu kitleye hitap edilen alanlarda tercih edilirse istenilen başarı sağlanır.

turuncu

 

Sarı: Sarı, küçükken iki dağın arasından geçen derenin üstündeki olmazsa olmazımız Güneş’tir aslında. Bu bile başlı başına sarı rengini görür görmez mutlu olmamızı sağlayan bir etkendir.

Yoğun parlaklığa sahip olması nedeniyle en fazla dikkat çeken renklerden biridir. Tüketiciyi uyandırmayı amaçlayarak kullanılan bu renk bu yüzden günlük hayatta sık sık kullalan otoparklarda ve trafik ışıklarında karşımıza çıkmaktadır.

İyimserliği, canlılığı, coşkuyu ve hareketi temsil etmesine rağmen geçiciliğin de rengidir. Bu olumsuz özelliğinden dolayı bankalarda bu renk kullanılmaz.

Araba kiralama firmalarında ve taksilerde sıklıkla sarı renk kullanılmaktadır. Bu rengin kullanılmasındaki amaç şudur:

''Kullandığın araç sana belirli bir süreliğine verildi. Kullan ve geri getir!''Adsız

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.