Öğrenci Kariyeri Banner

''Erkek İşi'' Algısını Yok Eden Emekçi Kadınlar!

''Erkek İşi'' Algısını Yok Eden Emekçi Kadınlar!
''Yıl olmuş 2018 hâlâ mı erkek-kadın ayrımı yapıyorlar!'' demeyin.''Erkek işi canım bu! Kadın ne anlar!'' fikri günümüzde maalesef mevcut. ''Kadın güçsüz. Kırılgan. O işi yapamaz korkar'' anlayışına karşılık Toshiko Kishida'nın güzel bir sözünü buraya bırakıyorum: ''Eğer erkekler fiziksel olarak daha güçlü oldukları için kadınlardan üstünse o zaman hükümeti neden Sumo Güreşçileri yönetmiyor?''

Pilotluk

collage_790x445 (3)

Günümüzde Eser Aksan Erdoğan, Yağmur Sarıoğlu gibi pek çok ''göklerin kadın savaşçısı'' olsa da hala ''pilotluğu kadınlar yapamaz'' algısı var. Pilotluk yapan kadınlarımızın sizleri bu düşüncelerden uzak tutmasını ve ilham olmasını umuyorum.

Savaş Pilotu Burcu Şahinkaya; “Erkek pilotlardan geri kalmam söz konusu bile değil. Hepimiz aynı seviyedeyiz.’’ diyerek ''Kadınlar yapamaz!'' algısını çürütmüştür.

İtfaiyeci

techizat-220917_790x445

Devrim Özdemir, İtfaiyeci olduktan sonra karşılaştığı ilk olayları şöyle anlatıyor ; ''Göreve ilk başladığımızda teşkilattaki arkadaşların bizim varlığımıza alışması çok zor oldu. Ailem de gece nöbete kalıyor olmamdan rahatsız oluyordu. Ancak zamanla biz de onlar da bu duruma alıştık. Kadın itfaiyecilere karşı ''Ne kadar yapabilir ki'' gibi bir ön yargı söz konusu.  Erkeklerin fiziksel olarak gücünü kabul etsek de sadece kas gücünün yeterli olmadığını unutmamak gerekir.''

Kepçe Operatörü

collage10_790x445

Filipinler’de Filipina Grace Ocol'u, Isparta'da Ayşe Çaylı'yı örnek verebiliriz! :)

Isparta'da, "Kadınlar yapamaz" sözlerine aldırmadan kepçe operatörlüğünü 8 yıldır yapan Ayşe Çaylı; "Çalıştığım her yerde yaptığım işten memnun kalınıyor. 'Bu işle uğraşma, yapamazsın' diyen çok oldu, hatta babama, 'Güvenip de koltuğa oturtma.' dediler. Babamın da desteğiyle herkesi yanıltıp aranan operatör haline geldim. 'Arka levyeyi 15 günde çözemezsin.' dediler. İki saatimi aldı ve kazı yapmaya başladım. Gerçekten bu işi hakkını vererek yapıyorum. Bu mesleği ömrüm yettiğince yapmak istiyorum. Bugüne kadar hiçbir işten kaçmadım. Önüme gelen her işe 'Ben yaparım' anlayışıyla yaklaştım. Yeter ki iş olsun. Günümün tamamını çalışarak geçirebilirim." diyerek gönlümüzde taht kurdu.

Kasaplık

collage.jpg 6_790x445

Samsun'da kasap dükkanı açan Gülten Kuzu; "Kadın isterse her şeyi yapar. Hırslandım ve yaptım. 'Kasaplık erkek işi, sen yapamazsın' dediler, şimdi bütün ev hanımları et ürünlerini benden alıyor. " diyerek bizleri kendisine hayran bırakırken, kadınların her işi yapabileceğini anlatan Kübra Ayık; “Kadın eli değen her yer güzelleşir. Her yerde olmalılar. Özel harekatta polis kadınlarımız var, taksici ablalarımız var. Birçok dalda çalışan kadın emekçi çalışanlarımız var. Her yerdeyiz biz. Her yerde de olmaya devam edeceğiz.” ifadesiyle Kadınların Sınırı Yok dedirtiyor.

Futbol Antrenörlüğü

college9_790x445

Buna da gururla Somali'nin kuzeybatısındaki Hargeisa'da kadınlar için açılan ilk halı sahada futbol antrenörlüğü yapan Mauled Abdi'yi ve Karabük’te antrenör olan Öznil ve Öznur Özlem'i örnek verebiliriz!

Öznil ve Öznur insanların bakışını şöyle dile getiriyor; ''Kadın futboldan ne anlar!" "’Senin burda ne işin var? Git evde ev işi yap" "Sen ne anlarsın; elinin hamuruyla erkek işine ne karışıyorsun’’ gibi tonlarca tepki aldık. Kadın olduğumuz için, başarılı oluyorsak şans eseri başarılı olduğumuzu düşünüyorlardı. Giyinme zorluğumuz da oluyordu. Önce erkek hakemler giyiniyordu daha sonra biz giyiniyorduk. Erkekler kalabalık olduğu için önceliği onlara veriyorlardı. Antrenörlük anlamında da zorlukları çok. Doğru işler yaparsak bu işin ilerleyeceğini düşünüyoruz. Çok eğitmek gerekiyor.''

ZORLUK VAR AMA KADINLARIN LÜGATINDA YILMAK YOK :)

Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi; ''Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin!''

Özgün İçerik: Fatma Kunt

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.