Öğrenci Kariyeri Banner

Reklamlarda Kullanılan Kadın ve Erkek İmgesi

Reklamlarda Kullanılan Kadın ve Erkek İmgesi
Toplumda kadın ve erkeğe atfedilen bazı roller vardır. Toplum kadınların görevini evde, çocuklarına bakarken, eşine iyi hizmet ederken tanımlamıştır. İş hayatına atılan kadına ise hep bir eleştirel olarak yaklaşmıştır toplum. Kadının iş hayatına girmesiyle ev, eş ve çocuklarıyla ilgilenememe baskısı yüklemiştir. Bu da çoğu kadının kendini suçlamasına ve çoğu zamanda işi bırakmasına neden olmuştur. Topluma göre kadın hep bir “muhtaç” konumundadır. Onun geçimini sağlayacak, onu koruyacak bir eş var olması gerektiğini dayatır bize…

38782237_303

Öte taraftan erkeği ise güçlü, bağımsız, zeki olarak tanımlar. O kadına göre daima birinci planda tutulur. Kadın ise onun yanında “bir şef” yardımcısı olarak görülür. Kadın evde çocuklarına bakarken erkek ise onların geçimini sağlamak için çalışmak zorudaymış gibi bir algı vardır toplumda. Oysa bir erkek de çocuğu ve evi ile ilgilenebilmeli bunların sadece bir kadının göreviymiş gibi görülmemelidir.



Kadın ve erkeğe atfedilen bu roller cinsiyet, kültür ve toplumun zihniyeti ile yakından ilişkilidir ve toplumdan topluma farklılık gösterebilir. Fakat yukarıda bahsettiğimiz neredeyse tüm toplumlarda yaklaşık olarak aynıdır diyebiliriz. Toplumun kadın ve erkeğe bazı görevleri atfettiğini söylemiştik. Bunu gayet güzel bir biçimde özetleyen belki de” Evet! Toplum kadın ve erkeğe yapması gereken rolleri baskı yapıyormuş!” diyebileceğiniz, bu durumu en anlaşılır bir şekilde özetleyen bir film: Kramer Kramere Karşı filminde açıkça görebilirsiniz. İzlerken içinizin acıyacağı hatta çoğunuzun göz yaşlarını tutamayacağı dramatik bir film!

Peki toplumun bu dayatmaları reklamlarda nasıl işleniyor, kadın ve erkeğin rolleri reklamlarda nasıl yansıtılıyor?

Reklamlar bir ürünü ya da hizmeti satmaya yönelik yapılan çalışmalardır. Nihai amacı ise tüketicileri satın almaya teşvik etmektir. Bunu yaparken çoğu zaman bir ürünü ya da hizmeti “bir şey” ile (kadın, erkek, güç, çekicilik, saf, statü) ilişkilendirdiklerini görmekteyiz.

Reklamlarda kadın ve erkeğin rollerine baktığımızda yine toplumun atfettiği bazı rolleri görmekteyiz.



Örneğin Magnum ‘un “ İçindeki seni serbest bırak” reklamında elinde Magnum dondurması olan çok güzel, manken gibi fiziği var diyebileceğimiz, maddi yönden güçlü olduğunu anlayabileceğimiz kadınlar yanlarında aslan, kaplan, kurt gibi hayvanlarla yürümektedir. Burada Magnum’un vermek istediği mesaj ise “Magnum yerken kadınların bir aslan kadar kendini güçlü hissettiği ve Magnum yiyen kadınların daima güzel ve zengin olduğunun mesajını bize iletmektedir.” Burada aynı zamanda güzel kadınların çekiciliği ile kadının cinsel yönüne vurgu yapılmış ve kadınların çekiciliğini Magnum dondurması ile birleştirmiştir.

 

maxresdefault

Diğer bir örnek ise bir deterjan markası olan Perwoll.

Perwol “Perwol Black” reklamında siyah gömlek giyen güçlü, zengin ve yakışıklı bir erkeği oynatır iken “Perwol Glow ve Perwol White” reklamında güzel, çekici bir kadını konu edinir iken görüyoruz. Perwol  siyah rengin anlamı olan “güç, özgüveni” bir erkek ile   ilişkilendirirken beyaz ve kırmızı rengi ise kadın ile ilişkilendirdiğini görüyoruz. Kırmızı renginde kadının cinsel çekiciliğine yer verirken beyaz da ise kadının saf ve temizliğine vurgu yapıyor. Çünkü kadının toplumda algısı da bu şekilde inşa edilmiştir. Güçlü olan daima erkek iken, korunmaya ihtiyacı olan ise kadındır!

 



Bir diğer reklam ise Profilo markasının “küçük ev aletleri reklamı”

Reklamda ev hanımı olan bir kadının günlük hayattaki yaşadığı bazı sıkıntıların sahnelerini görmekteyiz. Reklamda iki çocuğunu okula yetiştirmeye çalışırken ketilın bozuluşunu, ütü yaparken ütünün pas akıtmasını, mutfakta yemek yaparken mutfak robotunun bozuluşunu, ev süpürürken süpürgenin bozuluşunu görmekteyiz. Reklamı dikkatlice incelediğimizde çocuklara bakmak, yemek yapmak, ütü yapmak ve temizlik yapmak gibi görevlerin kadına atfedilmiş olduğunu görmekteyiz.

Yine toplumun biçtiği o rolleri reklamda fazlasıyla görmekteyiz…

Özel İçerik: Reyhan Metin

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.