Öğrenci Kariyeri Banner

Dermatofaji: Parmaklarımı Yemeden Duramıyorum!

Dermatofaji: Parmaklarımı Yemeden Duramıyorum!
Siz de bu serzenişi sık sık yapıyorsanız bu hastalığa sahip olabilirsiniz.

Tıp dünyasındaki ismi dermatofaji olan tırnakların etrafındaki etleri koparıp yeme rahatsızlığı aslında günlük hayatı ismini duymamanıza şaşırtacak kadar etkiliyor. Bu hastalıktan muzdarip kişiler parmaklarındaki acı sebebiyle zaman zaman nesneleri tutmakta, ellerini suya değdirmekte ya da yazı yazmakta zorlanıyorlar. Öyleyse neden sadece bunu yapmayı kesmiyorlar?

Psikolojik açıdan saplantılı bir davranış olan dermatofaji Yunanca ‘’deri yiyici’’ anlamına geliyor ama bu yine de genel bir tanım. Bunun yanında parmak ucu derilerini yalnızca koparıp onları yemek yerine atma davranışının da olabildiğini belirtmek gerekiyor. Dermatofajisi olan insanlar kendilerini durdurmak konusunda oldukça başarısız olabiliyorlar. Bunun sebebi ise tabiri caizse ‘’parmaklarını yeme’’ye başladıklarında bunu fark etmiyor, bir kere başladıktan sonra ise tehlikeli bir bağımlılığa olan alışkanlığı sergiliyor olmaları. Parmaklarını yaralıyor olmak, kendini sindiriyor olduğu gerçeği ya da parmakların yenildikten sonra elleri kullanmakta zorlanacak olmaları kişileri durdurmada yetersiz faktörler.

Psikolojide obsesif kompülsif bozukluk içinde değerlendirmesi tartışma konusu olsa da kişiye verdiği zararın günlük yaşam olarak ağır olmadığı düşünülüyor. Her ne kadar tehlikesiz gibi görünse de parmaklardaki açık yaralardan giren mikroorganizmaların enfeksiyon yapabileceğini belirtmemiz gerekiyor.

Eğer dermatofajinizin olduğunu düşünüyorsanız aşağıdaki maddelerden birkaçını dikkate almanızda yarar var.

1- Dermatofajisi olanlarla görüşün.

Küçük bir araştırmayla bu rahatsızlıkla baş eden veya kurtulmuş kişilerle iletişime geçmeniz hem hastalığı kabul etmeniz hem de tanıştığınız insanların tecrübelerinden yararlanmanız için oldukça sağlıklı bir yöntem.

tırnakyeme görseli 2

2-İlginç olacak ama ‘’kendinizden utanın’’!

Daha doğru bir ifade ile ‘’kendinizi kandırın’’.

Görünümüne özen gösteren birisi iseniz bu yöntemin işe yarayacağını söyleyebiliriz. Kimsenin size bunu söylemeye hakkının olmadığını ya da öyle olmadığını düşünseniz bile, parmaklarınızın ‘’kötü göründüğü’’ konusunda kendinizi ikna edin ve görünümünüze uymadığını, düzgün olmalarını ne kadar tercih edeceğinizi düşünün. Pek çok kişi küçükken tırnak ya da parmak yeme, dudak soyma gibi davranışlara sahip olsa bile bu yöntemle yetişkinliklerine değin bu hastalıktan kurtulmuş oluyorlar. Şimdi sizin için de ellerinize özen gösterme zamanı!

mutluluk

3- Acı oje sürün.

Küçük çocuklarda da işe yarayan bir yöntem olan acı ojelerin her iki cinsiyete de uygun (unisex) olarak satılan şeffaf tipleri mevcut. Tırnaklarınıza süreceğiniz acı oje ellerinizi ağzınıza getirdiğinizde acı bir tat almanıza sebep olarak uzaklaşmanız için sizi uyarıcı bir etkiye sahip oluyor. Kendinizi durdurmakta başarısız olsanız bile, acı tadı aldığınız anda ne yaptığınızın farkına varmanız çok daha kolay oluyor ve başlamadan vazgeçmek gibi bir alternatif doğmuş oluyor.

ses

 

4- Hayatınızdan stresi uzaklaştırın.

Dermatofaji yalnızca strese bağlı bir hastalık olmasa da huzursuz durumların parmak yeme eğilimini arttırdığı kesin. Öncelikle yapmanız gereken şey, hangi zamanlarda yediğinizi ve yemediğinizi saptamak, kendinizin farkında olmak. Eğer heyecanlı filmlerde bu alışkanlıkla baş etmekte zorlanıyorsanız film tercihlerinizi bir süreliğine değiştirip en azından yeme sıklığınızı azaltabilirsiniz. Sınavlardan önce elleriniz sürekli ağzınıza yöneliyorsa ya da test çözerken kalemi bırakma ve isteğinizi dindirmek istiyorsanız bunun farkına varmanız ilk adım olacaktır. Böylelikle hangi zamanlarda kendinize dikkat etmeniz gerektiğini bulmuş ve eldiven takmak veya kalemi hiç bırakmamaya özen göstermek gibi alternatif küçük yöntemlerle isteğinizi geçiştirmek için bir rota saptamış olursunuz.

özgürlük görseli

5- Vücudunuza önem verin.

Sağlıklı beslenip spor yapmaya dikkat eden kişilerde kendilerine zarar verme eğiliminin daha az görüldüğü ve ülkemizdeki yaşam süresinin genel olarak 78 yıl olduğu göz önüne alındığında bedeninizle kaç yıl daha yaşayacağınızı ve ona ne kadar dikkat etmeniz gerektiğini, bunun size geri dönüşünü düşünün. Dişlerinizle yaptığınız koparma davranışının tedavisinin zor olduğu çene eklemlerine zarar verme olasılığını da hatırlatmakta yarar var. Vücudunuza iyi baktığınızda dermatofajiden uzak durmak için ihtiyacınız olan iradeyi kazanmanız çok daha kolay olacaktır.

sporcular3

Her ne kadar alışkanlıklardan uzak durmak zor olsa da yaşadığınız hayatı önemsemek yalnızca bedeninize değil, mental sağlığınıza da olumlu etki edecektir. Bir yerden başlayın ve o gün, bugün olsun. Sağlıklı günler!

Özel İçerik: Rukiye Abanoz

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.