Öğrenci Kariyeri Banner

Reklam Engelleyici Kullananlara Chrome'dan Kötü Haber!

Reklam Engelleyici Kullananlara Chrome'dan Kötü Haber!

Google, Chrome için Manifest V3 uzantı platformuna geçişi yavaş yavaş başlatıyor ancak beraberinde birçok tartışmayı da getirecek gibi görünüyor.

Google, Chrome için Manifest V3 adlı yeni bir uzantı platformuna doğru yavaş ama emin adımlarla ilerliyor ve şimdi piyasaya sürülmesi için kesin bir zaman çizelgesi mevcut durumda. Ocak 2023'te Chrome 112'den başlayarak şirket, Canary, Dev ve Beta kanallarında Manifest V2 desteğini kapatmaya başlayabileceği tahmin ediliyor.

Chrome kararlılığının V3'e geçişiyle aynı zamana denk gelmesi için Chrome Web Mağazası'ndaki tüm Manifest V2 uzantıları liste dışı olarak değiştirilecek ve sonunda 2024 yılının Ocak ayında kalan V2 uzantıları tamamen ortadan kaldıracak.

Reklam Engelleyici Uzantıları Bozabilir

Manifest V3, birçoğunun Google'ın gizlilik ve güvenlik adına olduğunu iddia ettiği birçok değişiklik içeriyor olsa da, reklam engelleyicileri nasıl etkileyeceği merak konusu. uBlock Origin ve AdGuard gibi çoğu modern reklam engelleyici, Chrome'un "webRequest" API'sine güveniyor ancak bu yöntem, Google'ın açıkça kaçınmak istediği siteler için yükleme ve oluşturma sürelerinde önemli gecikmeler oluşturabilir.

Bunun yerine Manifest V3, geliştiricilerin belirli URL'lerin engellenen listesini kullanmaya zorlayan bir "declarativeNetRequest" kullanmasını gerektiriyor. Sorun, "kurallar" listesinin 30 bin girişle sınırlı olmasıdır ve birçok reklam engelleme listesi 300 binden fazla girişe sahip olabilir.

Şimdilik kullanıcılar Manifest V2 uzantılarını Ocak 2024'e kadar kullanmaya devam edecekler.

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.