Pulitzer Ödülleri, 19. yüzyıla damgasını vuran, üniversitelerde gazetecilik bölümünün açılmasını sağlayan Yahudi asıllı Amerikalı gazeteci Joseph Pulitzer'in anısına verilmektedir. 1917 yılından itibaren verilen bu ödül, Amerika'nın en büyük ve prestijli ödülü olarak kabul edilir. Columbia Üniversitesi tarafından yirmi bir farklı alanda verilmekte ve yirmi tanesinin değeri, 10000 dolar karşılığı nakit para ve bir sertifikadır. Her yılın ödül sahipleri, bağımsız bir komite tarafından belirlenir ve nisan ayında açıklanır.
Peki Joseph Pulitzer'i özel kılan neydi? Tabi ki, taklit edilemeyen cesaret var ya hani, işte buydu diyebiliriz. 1882' de New York World gazetesini satın almış ve tirajını kısa sürede katbekat artırdığı bu gazeteyle korkusuz, atak ve ciddi yayınlar yapmıştır. Böylece bağımsız gazetecilik anlayışını diri tutmuştur. İnsanların ilgisini çekmeyi başarmış ve modern gazeteciliğin öncüsü olarak kabul edilmiştir. Ayrıca bir süre ABD Temsilciler Meclisinde de görev yapmıştır.
Pulitzer'in görme duyusu, zamanla yavaşlamış ve 1899'da artık tamamen görmez olmuştur. Columbia Üniversitesi'ne bağlı bir gazetecilik okulu kurulması için 2,5 milyon dolar bağışta bulunmuştur. Vasiyeti üzerine her yıl, gazeteciliğin çeşitli dallarında ödüller verilmektedir.
William Faulkner, John Updike ve Booth Tarkington Pulitzer Ödülünü iki defa alan yazarlardır. Pulitzer Ödülü şu kategorilerde verilmektedir:
- Kamu hizmeti (Public Service)
- Son dakika haberciliği (Breaking News Reporting)
- Araştırmacı Gazetecilik (Investigative Reporting)
- Açıklayıcı Habercilik (Explanatory Reporting)
- Yerel habercilik (Local Reporting)
- Ulusal habercilik (National Reporting)
- Uluslararası Habercilik (International Reporting)
- Yazı (Feature Writing)
- Yorum (Commentary)
- Eleştiri (Criticism)
- Başmakale (Editorial Writing)
- Karikatürcülük (Editorial Cartooning)
- Son dakika haber fotoğrafçılığı (Breaking News Photography)
- Fotoğrafçılık (Feature Photography)
- Kurgu (Fiction)
- Drama (Drama)
- Tarih (History)
- Biyografi ve otobiyografi (Biography or Autobiography)
- Şiir (Poetry)
- Kurgusal olmayan genel eser (General Non-Fiction)
- Müzik (Music)
Özel İçerik: Tuba Yaka
0 Yorum
Yorum Yap