Öğrenci Kariyeri Banner

ASELSAN'dan Haber Var!

ASELSAN'dan Haber Var!
ASELSAN ve Sabancı Üniversitesinin iş birliğiyle ülkemize yeni kazanımlar sağladık. Gelin detaylara birlikte bakalım."Ekran teknolojileri" konseptiyle ilk projesini "ELMAS Projesi" adıyla  Savunma Sanayii Başkanlığı, geçtiğimiz günlerde faaliyete geçirdi. Proje kapsamında, Türkiye'de ilk defa OLED ekranlar ve grafen malzeme sentezi teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik altyapılar ASELSAN ve Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezinde (SU-NUM) kuruldu. Bu sayede askeri özelliklerde, arka ışığa ihtiyaç duymadan çalışabilen ilk monokrom minyatür ekranlar tasarlanarak üretildi.

ASELSAN-ve-Sabanci-Universitesi-grafen-tabanli-OLED-ekran-gelistiriyor102151_0

LCD ekranlara alternatif olarak oluşturan OLED teknolojisi, aktif matris özellikte ve renkli piksel yapılarını destekleyecek şekilde tasarlandı. Bu OLED ekran, hem minyatür hem de büyük alanlı ekranlarda, askeri amaçlarla istenen ebatlarda tasarlanabilecek, aynı zamanda bu ürünler termal görüş ve aviyonik uygulamalarda da kullanılabilecek.

C7

Birazda OLED ekranlarının özelliğini inceleyelim isterseniz. LED'ler, ekrana sadece arka ışık sağlamak için kullanılır. Bunun ardından hızla yenilenen LCD shutter-sıralaması devreye girer ve gelen ışığı renklendirir. OLED'ler ise ışık kaynağını ve renk dizilişini aynı anda kontrol eder. Grafen ise tek atom kalınlığındaki karbon kristalidir. Grafenin ışık geçirgenliği, yüksek elektriksel iletkenliği, sağlamlığı, esnekliği gibi özgün özellikleri sebebiyle, pek çok teknolojide uygulama alanı bulması bekleniyor. ELMAS Projesi'nde, OLED ekranlarda standart anot malzemesi olan indiyum kalay oksit (ITO) yerine grafen malzemesi kullanıldı. Grafen malzemesinin, geleceğin bilhassa esnek ekranlarında ve giyilebilen teknoloji uygulamalarında kilit rol oynaması bekleniyor.

kivrilabilir-OLED

Grafen tabanlı OLEDler üzerinde yapılan araştırmalar sonunda alınan olumlu sonuçlar Berlin'de gerçekleşen Eurodisplay Konferansı'nda Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmet Kaya'nın sunumuyla dünyaya paylaşıldı. Sunumda 1 inc OLED ekran modüllerinin içinde yer alan grafen tabanlı OLED aygıtlar SU-NUM'da, sürücü devre elektroniği de ASELSAN'da geliştirilmesinden bahsedilirken aynı zamanda ekran prototiplerinden görseller sergilendi ve teknik özelliklerinden bahsedildi. Sunum, katılımcıların büyük ilgisiyle karşılaşırken OLEDler de komite tarafından "yüksek etki potansiyeline sahip"  özelliğiyle nitelendirildi tabi bu ilgiyle kalmayıp Journal of the Society for Information Display dergisinde makale olarak yayınlanmak üzere davet aldı.

Özel İçerik: Emine Kaya

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.