Öğrenci Kariyeri Banner

Projelerine Kaynak Arayan Girişimcileri Sevindiren Platform: Arıkovanı

Projelerine Kaynak Arayan Girişimcileri Sevindiren Platform: Arıkovanı

Kitlesel fonlama, diğer adıyla ‘crowdfunding’, girişimcilerin ihtiyacı olan yatırımı belirli bir kişi ya da kuruluş tarafından karşılanması yerine toplum bireylerinin yaptığı desteklere sağlamasını amaçlayan ve imece usulüne dayanan bir modelleme diyebiliriz. Tek bir kişiden alınması çok zor olan tutarın birçok insan tarafından küçük katkılarla biriktirilmesi daha kolay. Bu sistem aracı olarak çeşitli internet platformlarını kullanıyor ve girişimci-destekçi köprüsü kurulmuş oluyor.


Kitlesel fonlama, Amerika ve Avrupa’da yaygın biçimde kullanılan bir sistem. Toplanılan bağışlar birçok önemli girişimin de kaynağı oldu, Oculus Rift ve giyilebilir teknoloji akımının başlatıcısı Pebble gibi. 2013’ten beri de Türkiye’de uygulanan bu sistem ülkemizde birçok örneğe sahip. Bu platformlar içinden sıyrılmış, adını duyurmuş ve çok başarılı işlere imza atmış örneklerden biri de Arıkovanı.


fonlama

 

Arıkovanı nedir?

Arıkovanı, odağı teknoloji ve inovasyon olan girişimci kaynaklı projeleri destekleyen bir platform. Ancak alışılanın aksine bu projelerin kaynakları, toplum tarafından karşılanıyor. Bu özelliği de Arıkovanı’nı bir kitlesel fonlama platformu haline getiriyor diyebiliriz.


Bu platformun amacını Türkiye’deki yerli üretimi teşvik etmekle birlikte toplumun da teknolojinin bir parçası olmasına yardımcı olmak olarak özetleyebiliriz. Çünkü topluma kazandırılacak bu bilinç, teknolojinin dallanıp budaklanmasında önemli bir rol oynayacak etkenlerden biri.


Sadece bununla da bitmiyor tabii, Arıkovanı’nın hayatımıza dokunuşları. Türk toplumuna bu bilinci yerleştirmekte başarılı olmak önemli problemlerin çözümü olabilecek nitelikteki projelerin, henüz ilk aşamalarında topluma yayılmasına da öncülük edecek. Yani girişimler henüz ilk aşamasında toplumla buluşup çözümü bir an önce insanlığa sunacak.


itu-kovan

 

Arıkovanı’na başvuru nasıl oluyor?

Arıkovanı tarafından belirlenen bazı kriterler var, bu kriterlere uygun ve prototipi hazır olan projeler çevrimiçi bir formla başvuru taleplerini iletebiliyor.


Gelen başvurularda aradıkları özellikler platformun internet sitesinde şöyle sıralanmış:

  • Teknoloji ve inovasyon odaklı

  • Son tüketiciye yönelik geliştirilmiş

  • Prototipini hazırlamış

  • Kısa zamanda seri üretime geçebilecek olan

  • Daha önce herhangi bir satış aktivitesi gerçekleştirmemiş projeler Arıkovanı'na başvuru yapabilirler.


Örnek projeleri aşağıdaki resimde inceleyebilirsiniz:

arikovaniornekprojeler

 

Bu hazırlık aşamasını geçen projelere ne oluyor?

Talepler onaylandıktan sonra gelen bu aşamada projeler ilk defa hedef kitlesine ulaşıyor. Ulaştığı kitle, herkesi kapsayan geniş bir topluluk oluyor. Burada aldığı dönütler sayesinde toplumun gereksinimleri ve istekleri etrafında iyileştiriliyor ve kendini geliştiriyor.


Proje siteye yüklendikten sonra 60 gün süre kazanıyor. Amaçlanan bütçeye ulaşılmış ya da aşılmışsa eğer girişimciler bu destek paketlerini vaat ettikleri tarihlerde destekçilerine ulaştırmak adına söz vermiş oluyor.


Bunu gerçekleştiremeyen projeler için ise farklı bir protokol seçiliyor. O zamana kadar toplanan para, destekçilerine iade ediliyor. Girişimci eksiklerini giderecek bir kaynak elde edemese de bu başarısızlığı onu projesini tekrar gözden geçirmeye ve eksik yönlerine odaklanmaya yönlendiriyor. Mevcut projeyi iyileştirip tekrardan Arıkovanı’na başvurması da mümkün.


Platformun onay verdiği projeleri incelemek için linke tıklayınız.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.