Öğrenci Kariyeri Banner

Portakal Kabuğuyla Gelen Mucize

Portakal Kabuğuyla Gelen Mucize
Yıllardır insanoğlunun tüm ihtiyaçlarını karşılayan doğadan zamanla ihtiyaç fazlası beklendi. Bitmek tükenmek bilmeyen istekler için her seferinde doğanın kapısı çalındı fakat bir süreden sonra insanoğlu, kapının arkasındakilerini yok etmeye başladı. Bu durumdan Güney Amerika'daki yağmur ormanları da nasibini aldı. Daha fazla palm yağı hırsının bedelini Costa Rika'daki ormanların ödemesine  seyirci kalmak istemeyen iki çevre bilimci işe koyuldu.



Bir portakal fabrikasıyla görüşerek onlardan portakal kabukları orman için kullanmaya ikna ettiler. Fabrika yetkilileri doğaya katkıda bulunmak için çevrebilimcilerin sözünü dinledi böylelikle şirket portakal kabuğu ve posalarından asitleri ve yağları çıkardıktan sonra  tahrip olan bölgeye kamyonlarla boşalttı. Fakat rakip firmanın doğaya zarar veriyorlar gerekçesiyle şikayeti üzerine mahkeme kararıyla bu işlem durduruldu. Mahkeme kararı çıkana dek buraya çoktan bin kamyon gitmiş ve 12 bin metrik ton portakal kabuğu bırakmıştı.



Projenin üzerinden zaman geçince doğal olarak unutuldu. Yıllar sonra ormanı ziyaret etmeye gelen çevre bilimciler, tahrip edilen bölgeyi bulamadılar çünkü o kurak alan yaklaşık iki metrelik ağaçlarla kaplıydı. Yaklaşık 100 metre ötede bulunan ama neredeyse hiç etkilenmemiş başka bir alan ile karşılaştırılınca, atıkların bırakıldığı alanda daha fazla çeşit ağaç türü, yeşillikler ve doğal eski orman türü olan iki ağaç türü daha bulmuşlar.



Yeni ağaçların ve bitkilerin yetişmesi havadaki karbonu toprağa hapsettiğinden, gıda atığını bir karbon tutucuya dönüştürüyor. Uzmanlar bu şans eseri oluşan durumu pratik bir uygulamaya dönüştürmek istiyor.

Özel İçerik: Emine Kaya

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.