Öğrenci Kariyeri Banner

Pentagon’un 10 Milyar Dolarlık İhalesinin Galibi: Microsoft

Pentagon’un 10 Milyar Dolarlık İhalesinin Galibi: Microsoft
Büyük ihale sonuçlandı. Pentagon Savunma Altyapısı Müşterek Girişimi (Jedi) olarak bilinen 'bulut' ihalesi için Amazon ile Microsoft arasında büyük bir rekabet vardı. Rekabette öne çıkan şirket ise Amazon olarak görülüyordu. ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) bilgisayar alt yapısını modernize edilmesine ilişkin 10 milyar dolarlık dev ihaleyi yaklaşık iki yıllık süreç sonunda Microsof’un kazandığı duyuruldu.

Pentagon'dan yapılan açıklamada 10 yıllık ihaleyi yazılım şirketi Microsoft'un kazandığı açıklandı. Karar süreci aslında konuyu takip eden birçok kurum ve kişi için de şaşırtıcı oldu. Amazon'un ihaleye katılması kendi rakipleri ve ABD Başkanı Donald Trump tarafından bile eleştiri almıştı.

Donald Trump, gazetecilere verdiği açıklamada 'Pentagon ile Amazon arasındaki ihaleye ilişkin çok sayıda şikâyet aldığını' söyledi. Trump, diğer şirketlerinde ihalenin 'yeterince rekabetçi olmadığı' yönünde şikâyette bulunduğunu söyledi ve Beyaz Saray'ın süreci 'ayrıntılı inceleyeceğini' ayrıca ifade etmişti.

2_790x445

Pentagon’dan yapılan açıklamada, “Bugün Savunma Bakanlığı, genel maksat bulut kontratlarından birini Microsoft’a vererek bulut stratejimizin uygulanmasında önemli bir adımı daha attı.” ifadesi yer aldı. Bakanlığın gizli bilgilerini de içeren tüm verileri kurulacak buluta taşınmasını da içeren proje 10 yılda tamamlanması planlanıyor.

Ayrıca son zamanlarda ülkemize de sık sık gelen ABD Savunma Bakanı Mark Esper, geçen hafta ihaleye giren şirketlerden biri olan IBM’de kendi oğlu çalıştığı için kendisini ihale sürecinden alıkoyan bir açıklama yapmıştı.

Amazon'dan yapılan açıklamada da "Yalnızca karşılaştırmalı teklifler ayrıntılı incelenseydi kesinlikle farklı bir sonuç çıkardı" dedi.

Pentagon'dan yapılan açıklamada ise 'tüm tekliflerin adil olarak değerlendirildiği' belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığının amacı ise eski bilgisayar ağlarını tek bir 'bulut' sisteminde toplamak. İhaleyi kazanan Microsoft yapay zekâ temelli analizler sunmanın yanı sıra gizli askeri bilgilerin toplanacağı bir sistem oluşturacak. Yeni kurulacak sistem yardımı ile Jedi'ın savaş bölgelerindeki verilere ve 'bulut' sistemine daha iyi erişim sağlayabilmesi planlanıyor.

3_790x445

Bu olaydan sonra yukarılarda ki değişimlerde hemen geldi. Dünyanın en büyük şirketlerinden olan Amazon’un CEO’su Jeff Bezos dünyanın en zenginleri listesinin zirvesindeki yerini kaybetti. Jeff Bezos’un yerini Microsoft’un kurucusu Bill Gates aldı.

Amazon’un hisseleri yakın zamanda yüzde 8 oranında değer kaybetti. Değer kaybeden Amazon hisseleri şu anda 1,63 dolardan işlem görmeye devam ediyor. Bloomberg’in Milyarlar Endeksi’ne göre Jeff Bezos’un net serveti, 102,8 milyar dolar seviyesine geriledi. Jeff Bezos, Amazon’un değer kaybetmesi ile beraber Bezos, Bill Gates’in servetinin 5 milyar dolar gerisine düştü.

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Enes Eren tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.