Öğrenci Kariyeri Banner

Pareto Prensibi Nedir?

Pareto Prensibi Nedir?
Size hiçbir  şey kazandırmayan işlere harcadığınız vakti, gerçekten önemli olan şeyler için harcadığınızda isteklerinizin ve hayallerinizin nasıl kolayca gerçekleşmeye başladığını göreceksiniz: “Daha az çalışarak, daha çok kazanmak aslında düşündüğümüzden çok daha kolay”.

Zaman yönetimi, üretkenlik ve verimlilik gibi konular, bir firma sahibi olarak ya da kendi işinizi kurmayı düşünen biri olarak sizin için oldukça önemli konulardır. Zamanınızı nasıl yöneteceğinize dair kafanızda sorular var ise bu konuda Pareto prensibi size yardımcı olacaktır.

Screenshot_2019-08-15 Garip Bir Şekilde Yaşamın Her Alanına Sirayet Eden İlginç Prensip Pareto İlkesi(2)

Nereden çıkmış?


Öncelikle Pareto prensibinin ne olduğuna ve nasıl ortaya çıktığına bakalım. ’80/20 kuralı’, ‘asgari çaba ilkesi’ veya ‘dengesizlik ilkesi’ olarak da bilinen bu prensip, İtalyan ekonomist Vilfredo Pareto tarafından bulunmuştur. 19. yy ’daki İngiltere ekonomisinin servet ve gelir dağılımını incelerken, servetin %80 ‘inin, nüfusun %20 ‘sine ait olduğunu fark etmiş. Kendi ülkesi ve diğer ülkeler için de bu verilere baktığında benzer sonuçları elde etmiştir fakat o dönemde bunu açıklamada yetersiz kalmıştır. Daha sonraki zamanlarda George K. Zipf ve Joseph Moses Juran tarafından bu kuram önem kazanmıştır. Vilfredo Pareto ‘ya ithafen de Pareto prensibi olarak literatüre geçmiştir.

Screenshot_2019-08-15 Garip Bir Şekilde Yaşamın Her Alanına Sirayet Eden İlginç Prensip Pareto İlkesi

Sayılarla konuşacak olursak 80/20 kuralı temel olarak girdilerin sadece %20’sinin sonuçların %80’ini ortaya çıkardığı anlamına geliyor. Pareto’nun yaptığı araştırma ile ortaya çıkardığı gibi bu oran çoğunlukla 80/20 olsa da bazı durumlarda çok daha yüksek bir orana varabiliyor. Hatta bazı durumlar için 99/1 demek bile gerçeğe daha uygun düşecektir.

Bu noktada, hangi sayısal değeri kullandığınızın bir önemi yok. Önemli olan mutluluğunuzun ve yaşadığınız şeylerin büyük çoğunluğunu (neredeyse yüzde seksenini) hayatınızda yaptığınız belli aktivitelerin -ki bunlar toplam aktivitelerinizin yüzde yirmisine tekabül ediyor- oluşturduğunu anlayabilmek.

calismak

Şimdiye dek söylediklerimi dikkate alırsanız benden aktivitelerinizin %20’sinin finansal sonuçlarınızın %80’ini doğurduğunu söylememi bekliyor olabilirsiniz ve öyle de. Gelirinizi yaratan aktivitelerinin muhtemelen bir elin parmaklarını geçmeyecektir. 80/20 kuralını elbette iş ve çalışma hayatınızın birçok noktasında uygulayabilirsiniz fakat bütünsel mutluluğunuz ve hayattan aldığınız tatmin, bana kalırsa odaklanmanız gereken daha önemli değişkenler.

80/20 kuralı

Birçoğumuz ne kadar meşgul olduğundan yakınır. İster çalıştığı işin yoğunluğu olsun, ister iş dışı hayat koşuşturması olsun, bu yoğunluk aslında hayatımızı yanlış düzenlememizden kaynaklanır. Aynı çalışma saatlerine ve aynı yeteneklere sahip bir çok insanın sizden daha fazla kazandığını ve hayatın tadını sizden daha çok çıkardığını gördüğünüzde eksik olanın ne olduğunu sorguluyor musunuz? öyleyse okumaya devam edin.

Hand drawing Pareto Principle scale concept with black marker on transparent wipe board isolated on white.

Bir hafta boyunca zamanınızı neler yaparak geçirdiğinizi analiz ederseniz, çoğunlukla vakit ayırdığınız işlerin ulaşmak istediğiniz hedeflere etkisinin çok az olduğunu farkedebilirsiniz. Acı bir gerçek gibi görünüyor değil mi? ama hangi eylemlerinizin sizi yavaşlattığını, konsantrasyonunuzu bozduğunu ve size aslında zarar verdiğini belirleyip efektif bir ayıklama yaparsanız, işlerin nasıl yoluna girdiğini göreceksiniz. Size, bu konuda hangi stratejileri uygulamanız gerekiyor, ondan bahsedeceğim.

time-management-1

Zamanı harcamak

Çevrenizde kime sorsanız ekonomik konularla ilgili kaygılarından ve hedeflerinden bahseder; “Borcumu kapatmak istiyorum”, “Birikim yapmam gerekiyor”, “Gelecek için yatırım yapmam şart”, “Daha fazla para kazanmalıyım”, “Gereksiz harcamaları kısmam gerekiyor” ve bu liste böyle uzayıp gider. Peki aynı kişilere bu hedeflerini gerçekleştirmek için ne kadar vakit harcadıklarını sorsanız yine belki orantılı yanıtlar alabilirsiniz. Son olarak, her gün televizyon karşısında ne kadar vakit geçirdiklerini sorun! çıplak gerçek şudur ki, önem vermediğimiz konular için, çok önem verdiğimiz konulardan daha fazla zaman harcıyoruz. “HARCIYORUZ” Türkçe ya da İngilizce farketmiyor. “spend money, spend time” aynı şekilde “para harcamak, zamanı harcamak” basit denklem şudur:

Zaman = Para = Değer(Yaşam Kalitesi)

İşte bu noktada 80/20 Pareto kuralı devreye giriyor: “Ulaşılan sonuçların yüzde sekseni, ortaya koyduğumuz çabanın yüzde yirmisinden kaynaklanır”. 

pareto_ilkesi

İtalyan bir ekonomist olan Vilfredo Pareto, İtalya’daki mülklerin yüzde 80’ine nüfusun yüzde 20’sinin sahip olduğunu farketmiş ve bu noktadan yola çıkarak araştırmasını derinleştirdiğinde kabaca bir yüzdeyle bu oranın geçerli olduğunu görmüş. Mesela “Satışların yüzde 80’i müşterilerin yüzde 20’sinden gelir”, en ilginç olanı da doğada da bu kuralın geçerli olması; Pareto, bahçesinde yetiştirdiği bezelye tanelerinin yüzde 80’inin tüm bezelyelerin yüzde 20’sinden elde edildiğini farketmiş.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.