Öğrenci Kariyeri Banner

Pandemi Şartlarında Work and Travel

Pandemi Şartlarında Work and Travel

Dünya çapında herkesi etkileyen corona virüsün akıllara getirdiği sorulardan biri de Work and Travel programının pandemi koşullarından etkilenip etkilenmediği. Bu yazımızda salgın döneminde Work and Travel programından bahsedeceğiz.

Corona Virüsün Work and Travel’a etkisi nedir?

Her şeyden önce şu an Türkiye’de Work and Travel programı süreçleri planlandığı gibi devam etmektedir. ABD Başkanı Trump’ın kararı sonucu Avrupa’dan Amerika’ya alınan 1 aylık seyahat yasağında Türkiye yer almıyor!

Bunun yanı sıra hem ulusal hem uluslararası uzmanlar yaz sürecinde salgının etkisinin azalacağı ve yazın yapılacak WAT programına etkisinin minimum düzeyde olacağı değerlendirilmektedir.

Corona Virüsü gençleri çok etkilemiyor.

İstatistiklere baktığımızda vakaların büyük çoğunluğunun 60 yaş ve üzeri kişilerde yaşandığını görmekteyiz. Nadir görülen bu vakalar 60-69 yaştakilerde %3.6, 70-79 yaştakilerde %8, 80 ve üzeri yaşlarda ise %14.8 oranında görülmektedir. Ancak 20-29 yaş arasına baktığımızda görülen oran %0.2 ile neredeyse yok denecek kadar az. Bu açıdan baktığımızda corona virüsün tehlikesi araç kazası vb. diğer birçok ölüm tehlikesine göre çok daha düşük ihtimale sahiptir.

Work and Travel yapılan şehirlerde virüs görülme ihtimali daha düşük.

Ayrıca Work and Travel katılımcılarının Amerika’da çalıştığı şehirlerin genellikle küçük şehir veya kasabalar olduğunu değerlendirildiğinde katılımcıların büyük şehirlere oranla daha bir şanslı olacaklarını söyleyebiliriz.

Diğer ülkelere gelen yasaklar Türkiye’de ek kontenjanlar açılmasını sağladı.

Trump geçtiğimiz haftalarda Nijerya, Myanmar, Eritre, Kırgızistan, Sudan ve Tanzanya’ya vize yasağı getirdi. Bu ülkelerdeki Work and Travel öğrenci kotaları iptal edildiği için kontenjanları diğer ülkelere dağıtıyorlar. Ayrıca Çin’deki corona virüsü yüzünden ABD'li işverenler Çinli öğrencileri getirmek istemiyor.

Bu yüzden Türkiye’deki birçok acentede yeni kontenjanlar açıldı. Şu ana kadar WAT düşünüp yerleşememiş kişiler için güzel bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Dolayısıyla geçtiğimiz yıl en çok Work and Travel katılımcı sayısına ulaşan Türkiye, bu yıl yeni bir katılımcı rekoruna gidiyor.

Vizelere etkisinin ise daha olumlu olacağı değerlendiriliyor.

Vize görüşmelerinin halen açık olması ve devam etmesi bunun bir işaretidir. Diğer ülkelerdeki sorunlar yüzünden bu sene de vize almada çok yüksek oranda onay geleceği değerlendiriliyor. Yani korkmayı gerektirecek bir durum yok.

Programın bu yıl iyi bir fırsata dönmesi söz konusu.

Türkiye’ye geri döndüğünüzde dolarda bir artış olması, Amerika’da ikinci üçüncü iş bulmada hiç zorluk çekmeyeceğiniz ve hatta mesai almanız için peşinizden koşan menajerler bile görebileceğiniz bir sezon olması bekleniyor. Uçuşlardan yana bir sorun da yok.

Sadece problem olabilecek tek konu var

Bazı üniversiteler okulları tatil etti. Bu anlamda okul tarafından sınav tarihleriniz değişebilmektedir. Bu ihtimali okulunuzla görüşüp sınav tarihlerinden emin olabilirsiniz. Eğer değişiklik olursa ve geç gitmenizi gerektiren bir durum olursa Amerika’daki işvereninizle görüşerek izin alabilir ve biraz daha geç bir tarihte işe başlayabilirsiniz.

Bu aşamada esnek bilet almayanlar varsa sıkıntı yaşayabilir. Esnek bilet alanlar ise tarih değişikliği durumunda biletlerini de buna göre ayarlayabilirler.

KAYNAK


Beste  Kurt

Okuyan, sorgulayan ve gelişime açık bir endüstri mühendisi adayı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.