Öğrenci Kariyeri Banner

Oy Kullanacakların Dikkat Etmesi Gerekenler!

Oy Kullanacakların Dikkat Etmesi Gerekenler!

Cumhurbaşkanı ve 28'inci Dönem Milletvekili seçimlerine resmen sayılı günler kaldı. Seçmenlerin bu noktada dikkat etmesi gereken bazı hususlar mevcut.

Seçmenlerin, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) belirlediği esaslar kapsamında 14 Mayıs Pazar günü gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçiminde bazı noktalara dikkat etmeleri gerekiyor.

İşte Oy Kullanacakların Dikkat Etmesi Gereken Maddeler:

  • Yurt içindeki seçmenler, nerede oy kullanacağını e-Devlet, YSK'nin internet sitesi, mobil uygulaması veya kurulun 444 9 975 nolu çağrı merkezinden öğrenebilecek. Seçmenlerin nerede oy kullanacağı adreslere gönderilecek seçmen bilgi kağıtlarında da yer alacak.
  • Oy verme işlemi için sandığa giden seçmenlerin, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının yer aldığı, resimli ve resmi nitelikteki kimliğini yanında bulundurması zorunlu olacak.
  • Oy vereceği yere giden seçmenler, sandık kurulu başkanına kimliğini vererek oy zarfı ve pusulası ile "Evet" ya da "Tercih" mührünü alarak kapalı oy verme kabinine girecek, burada oy vermek istediği parti/aday için belirlenen alana mührünü basacak. Sonrasında oy pusulalarını kapalı zarfa koyarak sandığa atacak.

  • Bu işlemlerin ardından seçmen, oy kullandığına dair imza atacak. 
  • Seçimlerde oyların kullanılması, sayılması ve tutanağa geçirilmesinde 5'i siyasi parti temsilcisi olmak üzere toplam 7 kişilik sandık kurulu görev alacak.
  • Oy verme süresinin saat 17.00 itibarıyla sona ermesiyle sandık kurulu başkanı tarafından sandıklar açılacak ve oyların sayımına başlanacak.
  • Sandık sonuçları, sandık kurulu tarafından tutanak altına alınacak, ilçe ve il birleştirme tutanakları da siyasi parti temsilcilerinin önünde düzenlenecek, birer örnekleri parti temsilcilerine verilecek ve vatandaşların göreceği şekilde de asılacak.

  • SEÇSİS'e girilen veriler direkt olarak YSK'ye ulaşacak ve aynı anda da siyasi partilerle paylaşılacak.
  • Seçim sonuçlarının kesinleşmesinin ardından tüm sandık sonuçları ve ıslak imzalı tutanaklar YSK'nin internet sitesi üzerinden vatandaşların erişimine açılacak.

Oyların Geçersiz Sayılmasına Neden Olacak Durumlar!

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.