Öğrenci Kariyeri Banner

Orada Bir Ülke Var Uzakta: Asgardia

Orada Bir Ülke Var Uzakta: Asgardia
Uzay üzerindeki çalışmalar hızla devam ederken yeni bir haber geliyor. Yeryüzünden kilometrelerce uzakta bir uzay ülkesini tasarlayan Asgardia isimli projenin tanıtımı geçtiğimiz günlerde Paris'te düzenlenen bir etkinlikte tanıtıldı. Projenin gurusu aynı zamanda Asgardia'nın devlet başkanı  Azeri iş insanı Igor Ashurbeyli , "Asgardia’nın teknik olarak Dünya’da bulunacağını belirten Ashurbeyli, "Fiziksel anlamda Asgardia vatandaşları Dünya'da bulunacaklar ancak sadece Dünya’nın başka bir ülkesinde yaşıyor olacaklar.

raw

Başvuru sayısı 100.000’i geçtiği takdirde Birleşmiş Milletlere devlet statüsü için de başvurabileceğiz." ifadelerinde Asgardi'nın aslında dünya yörüngesinde bulunacağını belirtiyor.İsmini, İskandinav mitolojisindeki gökyüzünde  Tanrıların yaşadığı âlem olarak bilinen, savaş tanrılarının kralı Odin tarafından yönetilen Asgard'dan esinlenen uzay ülkesinin kurulma amacı resmi web sitesinde üç aşamada belirtilir;

0x0-uzay-ulkesi-asgardia-vatandaslik-icin-iq-testi-yapacak-1530089385817

  1. Asgardia'nın özü "Uzayda Barış"tır. Amacımız Dünya'da yaşadığımız çatışmaların uzaya taşınmasını önlemektir. Aynı zamanda doğduğu ülkeye bakılmaksızın tüm insanlığa hizmet etmek şeklinde tanımlanabilecek bir felsefi yaklaşımımız da mevcuttur. Yani uzayda insanlığın bir aynası olarak Noosphere'i dijitalize etmek, bunu yaparken de dil, din ve ırk ayrımını geride bırakmaktır.


d6cfabe5d3f8400e9e3cd8e9f66db44f

2.Günümüzde uzay kanunu ile ilgili oluşan sorunlar günümüz uluslararası kanunları ile çözülememektedir. Amacımız uzay kanunlarının orman kanununa dönüşmesini engellemektir. Bu nedenle ilk Asgardia vatandaşları uzay bilimi ile ilgili profesyoneller ve yatırımcılar olacaktır. Asgardia dünya politikası ile ilgilenmez, uluslararası kanunlar ve jeopolitiğin yerini evrensel uzay kanunu ve astropolitika almalıdır

images (1)

3.Oluşumun bilimsel ve teknolojik yönü üç kelime ile betimlenir: Barış, erişim ve koruma. İlki uzayın barışçıl amaçlar için kullanılmasıdır. İkincisi Dünya'yı uzaydan gelebilecek tehditlere karşı korumaktır. Bu tehditler 7 adettir: Güneş parlamaları, magnetosfer değişiklikleri, asteroidler, insan yapımı yörünge kirliliği, iklim değişikliği, kozmik radyasyon ve meteoridler tarafından gelebilecek mikroorganizmalar. Üçüncüsü ise uzayda askeri olmayan ve herkese açık bir bilimsel veri tabanı oluşturulmasıdır.

2584584-728xauto

Çalışmaların hızla devam ettiği ülke için NASA'nın Virginia'daki Wallops Flight Facility'sinden Asgardia-1 isminde bir küp uydu taşıyan bir Orbital ATK Antares roketi fırlatıldı. Süt kutusu boyutundaki uydu, kapladığı bölgeye "Asgardia Uzay Krallığı" diyor. Ancak mevcut şartlarda yaşamanın mümkün olmadığı uzay krallığında, insan yerleştirmek ve koloni kurmak gelecek yıllardaki hedefler arasında. Peki uzay ülkesinde vatandaşlık hakkı elde etmek için ne yapmak gerekiyor? Uzay ülkesi Asgardia'ya vatandaşlık başvurusu için şimdilik sadece resmi internet sitesi üzerinden kaydolabilirsiniz. Şu an için uzay ülkesi vatandaşlığına geçmek için sadece resmi internet sitesine kaydolmanız yeterli. Fakat uzay ulusunun en yetenekli ve zeki insanlardan oluşmasını ön gören Asgardia yönetimi vatandaşlık başvurularında IQ testi yapmayı planladığını açıkladı. Öte yandan gelen bilgilere göre, planlanan IQ testinin ne zaman yürürlüğe gireceğinin henüz belli olmadığı kaydedildi.

Özel İçerik: Emine Kaya

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.